Ένα Opel Movano για κάθε επάγγελμα

Μεταφορά βαρέων φορτίων στο εργοτάξιο, ογκωδών επίπλων σε πελάτη, ή πάνω από μιας δωδεκάδας επιβατών μέσω της υπηρεσίας shuttle bus στο αεροδρόμιο. Οι υπηρεσίες μεταφορών είναι ένας τομέας ποικίλων απαιτήσεων και προκλήσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση έρχεται από τη Γερμανία και ακούει στο όνομα Opel Movano.

Η τρίτη γενιά του μεγαλύτερου επαγγελματικού οχήματος στη γκάμα της μάρκας είναι έτοιμη για όλα. Με πολυάριθμες εργοστασιακές εκδόσεις αμαξωμάτων και μετατροπές, το Movano μπορεί να προσαρμόζεται με ακρίβεια στις εκάστοτε απαιτήσεις μεταφορών. Τέσσερα μήκη, τρία ύψη, μέγιστο μικτό βάρος έως 4,5 Τ, μέγιστη χωρητικότητα για μεταφορά φορτίων 22m3 ή χώρο για μέχρι 17 επιβάτες υπόσχονται υψηλό βαθμό ευελιξίας.

Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται όλα τα μοντέλα, είτε είναι panel van, dropside (με ανοιγόμενα πλαϊνά τμήματα), tipper (ανατρεπόμενα) ή μίνι λεωφορεία, είναι οι εξαιρετικά αποδοτικοί κινητήρες diesel με τεχνολογία BiTurbo, οι προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας από τη βασική έκδοση εξοπλισμού, η πλήρης συνδεσιμότητα και μία ελκυστική σχέση κόστους / απόδοσης με τιμή εκκίνησης από 27.925€2. Στην Ελλάδα το ανανεωμένο Movano θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2020.

Το Movano panel van προσφέρει πολλές παραλλαγές και είναι η δημοφιλέστερη έκδοση. Ένα ευέλικτο van διανομών πόλης, το Movano είναι κορυφαία επιλογή με μικτό βάρος 2,8 T και εμπρόσθια κίνηση. Με μήκος 5,04 m, κύκλο στροφής μόλις 12,0 m, χωρητικότητα έως 8,6 m3 και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 847 κιλά είναι ο τέλειος συνεργάτης για τον επαγγελματία, ιδιαίτερα σε συνθήκες πόλης.

Το μεγαλύτερο Movano panel van είναι ένα ώριμο όχημα μεταφορών. Μήκος 6,84 m σε συνδυασμό με πίσω κίνηση (RWD) και διπλά ελαστικά αποτελούν τη βάση για μέγιστο μικτό βάρος 4,5 Τ. Η χωρητικότητα για τη μεταφορά φορτίων αυξάνεται στα 17m3 με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο πάνω από δύο τόνους. Το Movano με crew cab συνδυάζει τέλεια τις μεταφορές επιβατών και φορτίων. Χωρά μέχρι επτά επιβάτες, ενώ η διπλή καμπίνα (crew cab) μπορεί να συνδυαστεί με τρία διαφορετικά μήκη, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Στη μεγαλύτερη έκδοσή του, το Movano προσφέρει χώρο φόρτωσης 8,3m3 και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.928 kg.

Tipper ή dropside για εργοτάξια, van κλειστού τύπου για μέγιστη χωρητικότητα

Μέγιστο μικτό βάρος 3,5 ή 4,5 Τ, εμπρόσθια (FWD) ή πίσω κίνηση (RWD), μονά ή διπλά ελαστικά – οι επιλογές αυτές διατίθενται επίσης για Movano σε έκδοση tipper (ανατρεπόμενο), dropside (με ανοιγόμενα πλαϊνά τμήματα) και van κλειστού τύπου. Το Movano tipper, που μπορεί να παραγγελθεί με τιμή εκκίνησης από 33.525€2, περιλαμβάνει στον στάνταρ εξοπλισμό του αλουμινένια πλαϊνά τοιχώματα ύψους 40 cm στο χώρο φόρτωσης, γαλβανισμένο εν θερμώ ατσάλινο πάτωμα φόρτωσης, και μία ηλεκτρική διεπαφή για την περίπτωση πρόσθετων μετατροπών. Η καρότσα είναι ανατρεπόμενη προς τα πίσω, ενώ διατίθεται και ανατρεπόμενη καρότσα προς τρεις κατευθύνσεις. Το Movano dropside (από 31.575€2) διατίθεται με αλουμινένια πλαϊνά τοιχώματα και αντιολισθητικό ξύλινο πάτωμα στο χώρο φόρτωσης με κρίκους πρόσδεσης για την ασφάλιση των φορτίων.

Το Movano με αμάξωμα κλειστού τύπου (box body) προσφέρει μέγιστη χωρητικότητα για τη μεταφορά φορτίων 20m3 με τιμή εκκίνησης από 37.325€2. Προαιρετικά, η χωρητικότητα μπορεί να αυξηθεί στα 22m3. Το στιβαρό αλλά ελαφρύ κλειστό van με ξύλινη επένδυση για τα πλαϊνά τοιχώματα και ιμάντες πρόσδεσης φορτίου μπορεί εύκολα να διαχειριστεί την ασφάλεια των φορτίων όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ένα ακόμα πλεονέκτημα για τον επαγγελματία είναι η εύκολη πρόσβαση το χώρο φόρτωσης: το άνοιγμα των θυρών προς τα έξω είναι 270 μοίρες.

Οχήματα μεταφοράς επιβατών: για μετακινήσεις μιας ομάδα ποδοσφαίρου ή ως μέσα μαζικής μεταφοράς

Επίσης, το Movano έχει όλα τα προσόντα ενός μικρού λεωφορείου, κατάλληλου ακόμα και για τη μεταφορά μιας ομάδας ποδοσφαίρου στον αγώνα του σαββατοκύριακου. Οι τιμές ξεκινούν από 30.905€2 και έχει αρκετό χώρο για οκτώ επιβάτες και τον οδηγό – με κάθισμα οδηγού, διπλό κάθισμα στην πλευρά του συνοδηγού και δύο τριθέσιους πάγκους πίσω. Μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα και οι αναπληρωματικοί μπορούν να χωρέσουν στο Movano 17 θέσων (από 41.825€2).

Chassis με cab, crew cab ή platform cab

Για ογκώδη αντικείμενα ή ανάγκες μεταφορών που δεν μπορεί να καλύψει ούτε η ευρεία γκάμα εργοστασιακών εκδόσεων του Movano, η Opel προσφέρει το Movano chassis σε τρεις τύπους – με chassis cab, crew cab ή platform cab (από 29.225€). Στη διάταξη chassis και crew cab, το Movano είναι η ιδανική βάση για εξατομικευμένες μετατροπές και πολύ ειδικές επαγγελματικές απαιτήσεις. Σε αυτές τις εκδόσεις, οι καμπίνες επιβατών είναι κλειστές στο πίσω τμήμα. Αντίθετα, το Movano με platform cab είναι ανοιχτό πίσω, επιτρέποντας τη διέλευση από την καμπίνα επιβατών στο χώρο φόρτωσης σε εξατομικευμένες μετατροπές.

 Το νέο Movano προσφέρει έναν άνετο και συνδεδεμένο χώρο εργασίας, με αναπαυτικά καθίσματα για τον οδηγό και το συνοδηγό και 22 προαιρετικούς αποθηκευτικούς χώρους που προσθέτουν συνολικά 104 λίτρα για την αποθήκευση αντικειμένων. Ιδιαίτερα πρακτικό είναι το ντουλαπάκι FlexTray στην πλευρά του συνοδηγού, που ανοίγει προς τα έξω σαν συρτάρι και έχει χωρητικότητα 10,5 L.

Άλμα απόδοσης με νέους κινητήρες και τεχνολογία BiTurbo

Το Movano επαναπροσδιορίζει την έννοια της απόδοσης με μία νέα γενιά κινητήρων (κατανάλωση καυσίμου NEDC1 Movano panel van: στην πόλη 9,7-6,1 l/100km, εκτός πόλης 8,5-5,3 l/100km, μικτός κύκλος 9,0-5,8 l/100 km, 233-154 g/km CO2). Οι κινητήρες BiTurbo diesel αποδίδουν περισσότερη ισχύ και ροπή συγκριτικά με τα σύνολα του προηγούμενου μοντέλου – με χαμηλότερη κατανάλωση. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ εμπρόσθιας (FWD) και πίσω κίνησης (RWD) καθώς και μεταξύ σύγχρονων χειροκίνητων κιβωτίων έξι σχέσεων και  ενός αυτοματοποιημένου μηχανικού. Οι κινητήρες 2.3L – που πληρούν τα αυστηρά πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6d-TEMP (light duty) και Euro VId (heavy duty) – αποδίδουν από 131hp έως 180hp. Πέραν της εμπρόσθιας κίνησης (FWD), οι “Heavy Duty” εκδόσεις του Movano διατίθεται προαιρετικά με πίσω κίνηση (RWD) και, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και με τετρακίνηση (AWD).