Με PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα

Κοινοποίησε το άρθρο

 

Ο οδηγός αγώνων Romain Dumas ανέβηκε με μια PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κανένα αυτοκίνητο δεν έχει ανέβει ποτέ ψηλότερα.

 

 

Ο 45χρονος Γάλλος Romain Dumas είναι ένας οδηγός με πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό. Από το 2021 συμμετέχει σε αγώνες αντοχής και, κάθε χρόνο στις 24 Ώρες του Λε Μαν. Έχει λάβει ακόμα μέρος στις 24 Ώρες της Ντεϊτόνα, στο WRC, στο Ράλι Ντακάρ, αλλά και στη διάσημη ανάβαση του Pikes Peak. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε με ένα ηλεκτρικό FORD Supervan 4.2.

Αναζητώντας συνεχώς, νέες προκλήσεις, τώρα αποφάσισε να…πάρει τα βουνά. Και βρέθηκε στη Χιλή. Στην κορυφή της δυτικής κορυφογραμμής του ηφαιστείου Ojos del Salado.

Οδηγώντας μια ειδικά τροποποιημένη PORSCHE 911 που χρησιμοποιούσε eFuels, έφτασε σε υψόμετρο 6.734 μέτρων, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Γιατί κανένα αυτοκίνητο δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να φτάσει ψηλότερα.

Ο ομάδα που ανέλαβε να ολοκληρώσει αυτήν την προσπάθεια, αποτελούνταν από μέλη από τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελβετία. Ήταν οδηγοί, μηχανικοί, ορειβάτες και εξειδικευμένοι με την τεχνολογία.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής του Le Mans και η ομάδα του, αντιμετώπισαν ακραίες συνθήκες. Η πυκνότητα του αέρα σε αυτό το υψόμετρο ήταν περίπου η μισή από αυτή στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν γύρω στους 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εμπειρία. Ήταν ένα εξαιρετικό συναίσθημα να οδηγείς εκεί που δεν είχε ξαναπάει αυτοκίνητο» είπε ο Dumas λίγο μετά την κάθοδό του από το ηφαίστειο.
«Η 911 κατάφερε να πάει ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο όχημα στην ιστορία. Φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου δεν μπορούσαμε να πάμε ψηλότερα. Αυτό λοιπόν ήταν πραγματικά το μέγιστο υψόμετρο που μπορεί να επιτευχθεί.»

Για την ολοκλήρωση της αποστολής, χρησιμοποιήθηκαν δύο αρκετά τροποποιημένες PORSCHE 911. Οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από eFuels, που παράγονται στη Χιλή, στο πιλοτικό πρόγραμμα του HIF (Haru Oni in Punta Arenas). Κατασκευάζονται από νερό και διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και αποδείχτηκε ότι αυτά τα συνθετικά καύσιμα, αποδίδουν εξαιρετικά στις πιο ακραίες και απαιτητικές συνθήκες.

Η ομάδα είχε επισκεφθεί το ηφαίστειο Ojos del Salado και το 2022, όταν και ξεπέρασε τα 6.000 μέτρα σε μια εξερευνητική διαδρομή. Το υψόμετρο της κορυφής που επιτεύχθηκε πάντως, ισοδυναμεί με 1.934 μέτρα πέρα από τη διάσημη κορυφή του Mont Blanc. Την ψηλότερη των Άλπεων. Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2020, ήταν τα 6.694 μέτρα.

 

Οι δύο 911 πάντως είχαν τα…παρατσούκλια Doris και Edith. H μετατροπές, τους εξασφάλισαν εξαιρετικές εκτός δρόμου ικανότητες κίνησης, αφού και η απόσταση από το έδαφος αυξήθηκε στα 350 χλστ. Βασίζονταν στην 911 Carrera 4S, με τον εξακύλινδρος boxer κινητήρα 3,0 λίτρων των 443 ίππων.

Ήταν εξοπλισμένες με καθίσματα από ανθρακονήματα, αλλά και και ένα πολύ ιδιαίτερο σύστημα – steer by wire – που αναπτύχθηκε και παρέχεται από τον Όμιλο Schaeffler.
Το σύστημα που ονομάζεται Space Drive, ήταν ικανό να μελετήσει τις ακραίες απαιτήσεις του ηφαιστείου και του εδάφους, προσφέροντας ακρίβεια και λεπτομερή πληροφόρηση στον Romain Dumas.

Για να φτάσει στη κορυφή η ομάδα χρειάστηκε δύο εβδομάδες, αφού η ανάβαση γινόταν σταδιακά. Τις λιγότερες δυσκολίες αντιμετώπισαν οι δύο PORSCHE, αφού τα συστήματά τους, αντιλαμβάνονταν την μικρότερη πυκνότητα του αέρα και ρύθμιζαν την τροφοδοσία του καυσίμου, μεγιστοποιώντας την απόδοση.

Αντίθετα, τα μέλη της ομάδας έλεγχαν όχι μόνο το υψόμετρο, αλλά και τον καρδιακό ρυθμό, τον ύπνο και τις θερμίδες που καίνε μέσω των έξυπνων ρολογιών είχαν. Άλλωστε είχαν και δύο γιατρούς, αφού υπήρχε διαρκώς ο κίνδυνος ναυτίας στο μεγάλο υψόμετρο και άλλων κινδύνων για την υγεία τους. Γιατί το μείγμα του αραιού αέρα και των θερμοκρασιών…κατάψυξης, είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

Την τελευταία ημέρα, η ομάδα ξεκίνησε στις 3.30 τα ξημερώματα και, περνώντας από μονοπάτια με μεγάλα χαλίκια και ηφαιστειακή τέφρα στις πλαγιές, στις 15:58 είχε φτάσει στην κορυφή και στο τέλος του ταξιδιού.

Το ρεκόρ πλέον είχε επιτευχθεί, αλλά χρειάστηκε άλλη μια ημέρα για την προσεκτική κάθοδό τους, με την ίδια ακρίβεια και προσοχή όπως στην ανάβαση, ώστε να φτάσουν στη βάση τους.
Χωρίς μάλιστα κάποιο απρόοπτο, αφού τα μέλη της αποστολής έφτασαν μόνο κουρασμένα, αλλά υπερήφανα.

Η Edith, πέρα από μερικά κτυπήματα και ένα στρώμα παχιάς ηφαιστειακής σκόνης, δεν είχε κάποιο άλλο…αναμνηστικό. Και έδειξε έτοιμη να εκτελέσει την επόμενη αποστολή της…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

PEUGEOT RCZ Vision ηλεκτρικό κουπέ 500 ίππων

PEUGEOT RCZ Vision: Ηλεκτρικό κουπέ 500 ίππων με αυτονομία 600 χλμ. και μπαταρία στερεάς...

0
Το PEUGEOT RCZ Vision αποκαλύπτει το μέλλον των σπορ ηλεκτρικών μοντέλων με 500 ίππους, αυτονομία έως 600 χλμ., μπαταρία στερεάς κατάστασης και εντυπωσιακή σχεδίαση.

PORSCHE Mission S: Το νέο υπεραυτοκίνητο που θέλει να ξεπεράσει την 911 (video)

0
Η PORSCHE Mission S αποκαλύπτει το μέλλον των σπορ αυτοκινήτων της μάρκας, με κινητήρα στο κέντρο, αγωνιστικό DNA και επαναστατικό εσωτερικό.

SHELBY Cobra Daytona Coupe: Πωλήθηκε για 34 εκατομμύρια ένα από τα έξι θρυλικά αυτοκίνητα

0
Η SHELBY Cobra Daytona Coupe CSX2300 πωλήθηκε για 39 εκατομμύρια δολάρια, εξασφαλίζοντας μια θέση στα ακριβότερα συλλεκτικά αυτοκίνητα όλων των εποχών.

TESLA Roadster: Το ηλεκτρικό supercar που υπόσχεται 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο...

0
Το νέο TESLA Roadster υπόσχεται επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 0,8 δλ. προωθητήρες SpaceX και τελική ταχύτητα άνω των 370 χλμ./ώρα. Πότε ξεκινά η παραγωγή;

GEELY Project KO11: Το νέο plug-in hybrid SUV που κατακτά κάθε έδαφος – Πότε...

0
Η GEELY ετοιμάζει το Project KO11, ένα νέο plug-in hybrid SUV με τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένες εκτός δρόμου δυνατότητες και premium εξοπλισμό. Πότε έρχεται στην Ευρώπη.
BYD ATTO 8

BYD Atto 8: Το ηλεκτρικό SUV με 775 ίππους και φόρτιση σε μόλις 9...

0
Το νέο BYD Atto 8 έρχεται στην Ευρώπη με 7 θέσεις, έως 775 ίππους, αυτονομία 653 χλμ. και φόρτιση από 10% σε 97% σε μόλις 9 λεπτά.
Mercedes-Maybach S 680

MERCEDES Maybach S 680: Η συλλεκτική λιμουζίνα του LeBron James βγαίνει σε δημοπρασία για...

0
Η μοναδική MERCEDES Maybach S 680, εμπνευσμένη από τον LeBron James, δημοπρατείται στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2026, με τα έσοδα να στηρίζουν το φιλανθρωπικό του ίδρυμα.

FIAT Multiplay: Το οικογενειακό αυτοκίνητο που γίνεται pick-up με μια κίνηση

0
Η FIAT παρουσίασε το Multiplay, ένα πρωτότυπο μήκους 4,45 μέτρων που μεταμορφώνεται από οικογενειακό αυτοκίνητο 6+1 θέσεων σε pick-up, με καινοτόμες λύσεις για επιβάτες, παιδιά και κατοικίδια.