Με PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα

Κοινοποίησε το άρθρο

 

Ο οδηγός αγώνων Romain Dumas ανέβηκε με μια PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κανένα αυτοκίνητο δεν έχει ανέβει ποτέ ψηλότερα.

 

 

Ο 45χρονος Γάλλος Romain Dumas είναι ένας οδηγός με πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό. Από το 2021 συμμετέχει σε αγώνες αντοχής και, κάθε χρόνο στις 24 Ώρες του Λε Μαν. Έχει λάβει ακόμα μέρος στις 24 Ώρες της Ντεϊτόνα, στο WRC, στο Ράλι Ντακάρ, αλλά και στη διάσημη ανάβαση του Pikes Peak. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε με ένα ηλεκτρικό FORD Supervan 4.2.

Αναζητώντας συνεχώς, νέες προκλήσεις, τώρα αποφάσισε να…πάρει τα βουνά. Και βρέθηκε στη Χιλή. Στην κορυφή της δυτικής κορυφογραμμής του ηφαιστείου Ojos del Salado.

Οδηγώντας μια ειδικά τροποποιημένη PORSCHE 911 που χρησιμοποιούσε eFuels, έφτασε σε υψόμετρο 6.734 μέτρων, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Γιατί κανένα αυτοκίνητο δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να φτάσει ψηλότερα.

Ο ομάδα που ανέλαβε να ολοκληρώσει αυτήν την προσπάθεια, αποτελούνταν από μέλη από τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελβετία. Ήταν οδηγοί, μηχανικοί, ορειβάτες και εξειδικευμένοι με την τεχνολογία.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής του Le Mans και η ομάδα του, αντιμετώπισαν ακραίες συνθήκες. Η πυκνότητα του αέρα σε αυτό το υψόμετρο ήταν περίπου η μισή από αυτή στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν γύρω στους 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εμπειρία. Ήταν ένα εξαιρετικό συναίσθημα να οδηγείς εκεί που δεν είχε ξαναπάει αυτοκίνητο» είπε ο Dumas λίγο μετά την κάθοδό του από το ηφαίστειο.
«Η 911 κατάφερε να πάει ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο όχημα στην ιστορία. Φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου δεν μπορούσαμε να πάμε ψηλότερα. Αυτό λοιπόν ήταν πραγματικά το μέγιστο υψόμετρο που μπορεί να επιτευχθεί.»

Για την ολοκλήρωση της αποστολής, χρησιμοποιήθηκαν δύο αρκετά τροποποιημένες PORSCHE 911. Οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από eFuels, που παράγονται στη Χιλή, στο πιλοτικό πρόγραμμα του HIF (Haru Oni in Punta Arenas). Κατασκευάζονται από νερό και διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και αποδείχτηκε ότι αυτά τα συνθετικά καύσιμα, αποδίδουν εξαιρετικά στις πιο ακραίες και απαιτητικές συνθήκες.

Η ομάδα είχε επισκεφθεί το ηφαίστειο Ojos del Salado και το 2022, όταν και ξεπέρασε τα 6.000 μέτρα σε μια εξερευνητική διαδρομή. Το υψόμετρο της κορυφής που επιτεύχθηκε πάντως, ισοδυναμεί με 1.934 μέτρα πέρα από τη διάσημη κορυφή του Mont Blanc. Την ψηλότερη των Άλπεων. Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2020, ήταν τα 6.694 μέτρα.

 

Οι δύο 911 πάντως είχαν τα…παρατσούκλια Doris και Edith. H μετατροπές, τους εξασφάλισαν εξαιρετικές εκτός δρόμου ικανότητες κίνησης, αφού και η απόσταση από το έδαφος αυξήθηκε στα 350 χλστ. Βασίζονταν στην 911 Carrera 4S, με τον εξακύλινδρος boxer κινητήρα 3,0 λίτρων των 443 ίππων.

Ήταν εξοπλισμένες με καθίσματα από ανθρακονήματα, αλλά και και ένα πολύ ιδιαίτερο σύστημα – steer by wire – που αναπτύχθηκε και παρέχεται από τον Όμιλο Schaeffler.
Το σύστημα που ονομάζεται Space Drive, ήταν ικανό να μελετήσει τις ακραίες απαιτήσεις του ηφαιστείου και του εδάφους, προσφέροντας ακρίβεια και λεπτομερή πληροφόρηση στον Romain Dumas.

Για να φτάσει στη κορυφή η ομάδα χρειάστηκε δύο εβδομάδες, αφού η ανάβαση γινόταν σταδιακά. Τις λιγότερες δυσκολίες αντιμετώπισαν οι δύο PORSCHE, αφού τα συστήματά τους, αντιλαμβάνονταν την μικρότερη πυκνότητα του αέρα και ρύθμιζαν την τροφοδοσία του καυσίμου, μεγιστοποιώντας την απόδοση.

Αντίθετα, τα μέλη της ομάδας έλεγχαν όχι μόνο το υψόμετρο, αλλά και τον καρδιακό ρυθμό, τον ύπνο και τις θερμίδες που καίνε μέσω των έξυπνων ρολογιών είχαν. Άλλωστε είχαν και δύο γιατρούς, αφού υπήρχε διαρκώς ο κίνδυνος ναυτίας στο μεγάλο υψόμετρο και άλλων κινδύνων για την υγεία τους. Γιατί το μείγμα του αραιού αέρα και των θερμοκρασιών…κατάψυξης, είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

Την τελευταία ημέρα, η ομάδα ξεκίνησε στις 3.30 τα ξημερώματα και, περνώντας από μονοπάτια με μεγάλα χαλίκια και ηφαιστειακή τέφρα στις πλαγιές, στις 15:58 είχε φτάσει στην κορυφή και στο τέλος του ταξιδιού.

Το ρεκόρ πλέον είχε επιτευχθεί, αλλά χρειάστηκε άλλη μια ημέρα για την προσεκτική κάθοδό τους, με την ίδια ακρίβεια και προσοχή όπως στην ανάβαση, ώστε να φτάσουν στη βάση τους.
Χωρίς μάλιστα κάποιο απρόοπτο, αφού τα μέλη της αποστολής έφτασαν μόνο κουρασμένα, αλλά υπερήφανα.

Η Edith, πέρα από μερικά κτυπήματα και ένα στρώμα παχιάς ηφαιστειακής σκόνης, δεν είχε κάποιο άλλο…αναμνηστικό. Και έδειξε έτοιμη να εκτελέσει την επόμενη αποστολή της…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...