Νέα SKODA OCTAVIA: Tώρα και plug-in υβριδική

Κοινοποίησε το άρθρο

Η SKODA αποκαλύπτει τη νέα OCTAVIA. Μία ολοκαίνουργια OCTAVIA, πιο ποιοτική, με πιο εκφραστικό design, μεγαλύτερους χώρους, πιο ασφαλής, με μεγαλύτερες δυνατότητες συνδεσιμότητας από ποτέ! Στην τέταρτη πλέον γενιά της, το best-seller της SKODA στοχεύει ακόμα πιο ψηλά. Το μοντέλο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τη μάρκα, έχει μεγαλώσει σε μήκος και πλάτος, έχει ακόμα μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ ενώ πλέον το design του ξεχωρίζει προσδίδοντάς του μία Grand Coupe  φόρμα, όντας πιο μοντέρνο και ελκυστικό από ποτέ.

 

Στο εσωτερικό, η ποιότητα είναι έκδηλη και απτή σε κάθε λεπτομέρεια, με τους ακόμα μεγαλύτερους χώρους να συνδυάζονται με την παραδοσιακή πρακτικότητα της μάρκας. Κορυφαία συνδεσιμότητα και καινοτόμα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού ανεβάζουν το επίπεδο ασφάλειας και άνεσης ακόμα πιο ψηλά.

Το ολοκαίνουργιο Grand Coupe  εντυπωσιάζει με το σχήμα και την αρμονία των αναλογιών του. Με μήκος 4.689 mm είναι κατά 19 mm πιο μακρύ από το απερχόμενο μοντέλο, τη στιγμή που η αντίστοιχη διάσταση για το Sportswagon είναι +22 mm. Το πλάτος είναι επίσης μεγαλύτερο, κατά 15 mm. Ο χώρος αποσκευών στο Grand Coupe  είναι 600 λίτρα (+10 από το προηγούμενο) ενώ στο Sportswagon είναι πλέον ο μεγαλύτερος στην κατηγορία, στα 640 λίτρα (αυξημένος κατά 30). Οι προβολείς είναι τεχνολογίας LED, τόσο για τα φώτα ημέρας όσο και τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα. Και τα πίσω φώτα (πέδησης, ομίχλης και οπισθοπορείας) είναι επίσης LED. Νέες ζάντες αλουμινίου έως 19 ιντσών και νέα παλέτα χρωμάτων δίνουν έμφαση στο δυναμισμό του μοντέλου.

Στο ολοκαίνουργιο εσωτερικό τις εντυπώσεις κερδίζει το τιμόνι δύο ακτίνων το οποίο στην πολυλειτουργική του έκδοση, επιτρέπει το χειρισμό έως και 14 διαφορετικών λειτουργιών. Επανασχεδιασμένο και το ταμπλό, με εντυπωσιακό πίνακα οργάνων και μία μεγάλη, πολύ εργονομική έγχρωμη οθόνη αφής που προβάλει από την κεντρική κονσόλα και μοιάζει να αιωρείται. Νέα υλικά εξαιρετικής ποιότητας κυριαρχούν παντού, στις επενδύσεις στις πόρτες, στις ταπετσαρίες των καθισμάτων, αποπνέοντας μία premium εικόνα και αίσθηση.

Πρεμιέρα για το headup display και ειδικά σχεδιασμένα εργονομικά καθίσματα – Για πρώτη φορά σε SKODA διατίθενται ειδικά σχεδιασμένα εργονομικά καθίσματα. Προσφέρουν λειτουργία μασάζ ενώ στην κορυφή της γκάμας είναι και αεριζόμενα. Το προαιρετικό head-up display παρουσιάζεται επίσης για πρώτη φορά σε μοντέλο της SKODA. Προβάλλει τις πιο σημαντικές πληροφορίες όπως ταχύτητα, εντολές πλοήγησης, σήματα κυκλοφορίας και τα ενεργά συστήματα υποβοήθησης στο παρμπρίζ.

 

Η έγχρωμη οθόνη Maxi DOT 4,2 ιντσών στο κέντρο του πίνακα οργάνων, ανήκει στο βασικό εξοπλισμό ενώ φυσικά υπάρχει διαθέσιμο και το πλήρως ψηφιακό Virtual Cockpit. Για πρώτη φορά διατίθεται και τριζωνικός κλιματισμός ενώ διαθέσιμα είναι και ειδικά κρύσταλλα για τα εμπρός παράθυρα για καλύτερη ηχομόνωση των εξωτερικών θορύβων.

DSG αυτόματο κιβώτιο με shiftbywire τεχνολογία και Full LED Matrix φώτα – Πλέον οι εντολές του οδηγού όταν χειρίζεται το αυτόματο κιβώτιο DSG μεταδίδονται ηλεκτρονικά, για πρώτη φορά σε μοντέλο της SKODA. Στη θέση του γνώριμου επιλογέα, στην κεντρική κονσόλα, ένα joystick ελέγχου φροντίζει για την επιλογή του drive mode. Διαθέσιμα επίσης και Full LED Matrix φώτα, που επιτρέπουν στον οδηγό να έχει μόνιμα ενεργοποιημένη τη μεγάλη σκάλα χωρίς να παρενοχλεί τους άλλους οδηγούς.

Επίσης, όλη η γκάμα σύγχρονων, καινοτόμων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού είναι διαθέσιμη στη  νέα OCTAVIA, με το τιμόνι να διαθέτει τεχνολογία ανίχνευσης του αγγίγματος των χεριών του οδηγού και κατά συνέπεια του πλήρους ελέγχου του. Εννέα αερόσακοι, ανάμεσά τους και για τα γόνατα του οδηγού, φροντίζουν για την παθητική ασφάλεια των επιβαινόντων.

Νέα κινητήρια συστήματα και πολύ αποδοτικοί κινητήρες – Η νέα OCTAVIA για πρώτη φορά διαθέτει και plug-in υβριδική έκδοση,  με τον κωδικό iV. Οι βενζινοκινητήρες έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, με κάποιους από αυτούς να διαθέτουν ήπια υβριδική (mild hybrid) τεχνολογία. Την ίδια στιγμή οι πετρελαιοκινητήρες είναι της οικογένειας EVO, εκπέμποντας περίπου 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου. Συνοπτικά, η αποδιδόμενη ισχύς κυμαίνεται από 110 έως 204 PS ενώ υπάρχει διαθέσιμη και έκδοση φυσικού αερίου (CNG). Στην plug-in υβριδική OCTAVIA iV, ένας βενζινοκινητήρας 1.4 TSI συνεργάζεται με ηλεκτροκινητήρα αποδίδοντας συνδυαστικά 204 PS.

Μία μπαταρία 13 kWH εξασφαλίζει αυτονομία 55 χιλιομέτρων αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση (κατά WLTP). Την ίδια στιγμή, οι ήπια υβριδικές eTEC εκδόσεις με τους κινητήρες EVO 1.0 TSI και 1.5 TSI, χρησιμοποιούν μπαταρία 48 V ιόντων λιθίου για ανάκτηση ενέργειας στο φρενάρισμα, έξτρα παροχή ισχύος και ελεύθερο τροχασμό με τον κινητήρα πλήρως απενεργοποιημένο, για πιο οικονομική κατανάλωση.

Τέλος, οι EVO κινητήρες διαθέτουν σύστημα AdBlue διπλής δόσης ενώ προαιρετικά η OCTAVIA εξοπλίζεται και με Dynamic Chassis Control, με τον οδηγό να μπορεί να παρέμβει και να ρυθμίζει πολλές από τις παραμέτρους του αυτοκινήτου (ανάρτηση, απόσβεση, απόκριση και αίσθηση συστήματος διεύθυνσης, χρόνος αντίδρασης αλλαγών στο DSG κλπ.).