SUZUKI Swift 2024: Την άνοιξη στην Ελλάδα

Κοινοποίησε το άρθρο

Το SUZUKI Swift ανανεώνεται, διατηρώντας αρκετά από τα γνώριμα χαρακτηριστικά του, έχοντας πλέον αναβαθμισμένη ασφάλεια, σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και υποσχέσεις για μεγαλύτερη ευχαρίστηση του οδηγού.

 

 

Τις προθέσεις της SUZUKI για την ανανέωση του δημοφιλούς Swift τις είδαμε πρόσφατα με την αποκάλυψη ενός πρωτότυπου μοντέλου. Που τελικά δεν απείχε και πολύ από αυτό που θα βγει στην παραγωγή.

Το οποίο διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του, αφού πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο. Έχει κυκλοφορήσει σε 169 χώρες πραγματοποιώντας συνολικές πωλήσεις άνω των 9 εκατομμυρίων μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023.

Η τέταρτη γενιά του Swift λοιπόν, είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα μοντέλο με μοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία που του δίνουν έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα. Έχει αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, ενώ υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση για τον οδηγό.

 

Άλλωστε πάντα ήταν ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο με “fun-to-drive” στοιχεία. Τα οποία θέλει να διατηρήσει το νέο μοντέλο, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην άνεση, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια.

Αν και δεν φαίνεται εύκολα με την πρώτη ματιά, το νέο Swift είναι πλήρως ανασχεδιασμένο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές του. Έχει νέα μάσκα με γρίλιες σε μαύρο χρώμα και χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα σε σχήμα L.

Οι πλαϊνές γραμμές, σε συνδυασμό με τις ρευστές γραμμές της οροφής προσδίδουν στο νέο μοντέλο ένα ιδιαίτερο στυλ, ενώ στρογγυλεμένες είναι και οι γραμμές των φτερών.
Στο πίσω μέρος υπάρχουν πλέον φώτα τριών διαστάσεων και φαρδύτερος προφυλακτήρας.

Στον…αέρα ανανέωσης του Swift συμβάλει και η νέα γκάμα των χρωμάτων, που αποτελείται από 9 μονόχρωμες επιλογές και 4 διχρωμίες. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν τα νέα, Frontier Blue Pearl Metallic και Cool Yellow Metallic. Αποτελούνται μάλιστα, από τριπλή επίστρωση χρώματος, προσφέροντας πλούσια υφή και αποχρώσεις υψηλής ποιότητας.

Το εσωτερικό, σύμφωνα με τους ανθρώπους της SUZUKI, θα διαθέτει άνετη και ευρύχωρη καμπίνα, με εργονομικό σχεδιασμό. Η θέση οδήγησης του νέου Swift είναι επανασχεδιασμένη, με τα χειριστήρια να είναι οδηγοκεντρικά τοποθετημένα, διασφαλίζοντας εύκολη και απρόσκοπτη χρήση.

Τον σπορ χαρακτήρα του τονίζουν η διχρωμία σε μαύρο και ανοιχτό γκρι στο ταμπλό και στην επένδυση της μπροστινής πόρτας, σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες σε σατινέ επιμετάλλωση και σκούρο ασημί χρώμα.

Αυτή που ξεχωρίζει βέβαια είναι η οθόνη αφής HD των 9 ιντσών. Είναι συμβατή με Apple CarPlay® και Android Auto™ μέσω WiFi και USB, υποστηρίζει δυνατότητα αναγνώρισης φωνής, αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth® και εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.

Για την κίνηση του Swift, φροντίζει ένας νέος τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.2 λίτρων.
Διαθέτει πολλαπλές βελτιώσεις, συνδυάζοντας οικονομία καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων, με υψηλότερη ροπή στις χαμηλές στροφές για αμεσότερη απόκριση και συνολικά καλύτερη απόδοση.

Συνδυάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS, για ακόμη πιο βελτιωμένη …περιβαλλοντική απόδοση. Μετατρέποντας την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση και αποθηκεύοντάς τη στην μπαταρία ιόντων λιθίου, το σύστημα ενισχύει τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση.

Σημαντικό στοιχείο είναι και η ύπαρξη του Allgrip Auto. Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα τετρακίνησης που ενεργοποιείται μόλις εντοπίσει απώλεια πρόσφυσης στους εμπρός τροχούς. Σε περίπτωση ανίχνευσης ολίσθησης των εμπρός τροχών, ενεργοποιείται ο συνεκτικός συμπλέκτης, ώστε να μεταφέρει αυτόματα ροπή στους πίσω τροχούς, προσφέροντας έτσι πρόσφυση για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους ή ολισθηρές επιφάνειες.

Αναβαθμισμένα είναι και τα συστήματα ασφάλειας, με το νέο SUZUKI Swift, μεταξύ άλλων να διαθέτει:

Σύστημα Υποβοήθησης Πέδησης II (DSBS II)

Ένα ραντάρ χιλιοστομετρικής απόστασης και μία κάμερα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την ανίχνευση οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών μπροστά από το όχημα και βοηθούν στην αποφυγή των μετωπικών, διαγώνιων και πλευρικών συγκρούσεων. Όταν ανιχνευτεί κίνδυνος σύγκρουσης, ενεργοποιούνται ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις.

Εάν ο οδηγός δεν φρενάρει επαρκώς, η υποβοήθηση πέδησης ενεργοποιείται αυτόματα για να βοηθήσει στην επιβράδυνση του οχήματος. Σε αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσης, το σύστημα ενεργοποιεί τα φρένα αυτόματα για να βοηθήσει στη μείωση της δύναμης πρόσκρουσης και στον περιορισμό των υλικών ζημιών.

Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας (Lane Keep Assist, LKA)

Όταν το σύστημα adaptive cruise control είναι ενεργοποιημένο, το σύστημα διατήρησης λωρίδας βοηθάει τον οδηγό να παραμένει στη λωρίδα του. Επιπλέον, σε περίπτωση που ανιχνεύσει παρακείμενο όχημα ή άλλο εμπόδιο πολύ κοντά στο όχημα του οδηγού, παρέχει υποβοήθηση του τιμονιού για διατήρηση ασφαλούς απόστασης.

Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού (Driver Monitoring System, DMS)

Μέσα από ενσωματωμένη κάμερα στον πίνακα οργάνων, ανιχνεύονται τα μάτια και το πρόσωπο του οδηγού. Εάν το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός νυστάζει, έχει αποκοιμηθεί, ή δεν κοιτάζει το δρόμο, ενεργοποιείται ηχητική προειδοποίηση που συνοδεύεται από αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του πίνακα οργάνων.

Υπάρχουν ακόμα:

– Σύστημα Αποφυγής Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Prevention)
– Adaptive Cruise Control (ACC)
– Λειτουργία Αναγνώρισης Πινακίδων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition)
-Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor)
-Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (RCTA)
-Σύστημα Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης eCall

Το νέο Swift είναι εφοδιασμένο και με το σύστημα Suzuki Connect. Το οποίο χρησιμοποιεί τη μονάδα επικοινωνίας δεδομένων του οχήματος, ώστε να είναι ο οδηγός συνδεδεμένος με το αυτοκίνητό του. Μερικές από τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής, οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσω της οθόνης αφής, είναι:

– Ειδοποίηση Κατάστασης
– Εντοπιστής Σταθμευμένου Αυτοκινήτου
– Ιστορικό Οδήγησης
– Ειδοποίηση Γεωπεριορισμού και Απαγόρευσης Κυκλοφορίας
– Ειδοποίηση Ασφαλείας
– Ειδοποίηση Προειδοποιητικής Λυχνίας
– Ειδοποίηση Περιοδικής Συντήρησης / Ανάκλησης

Το νέο SUZUKI Swift αναμένεται στην ελληνική αγορά το Μάρτιο του 2024, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο για προ παραγγελίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MG EXE 181 με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο (video)

  Το ηλεκτρικό πρωτότυπο hypercar EXE181 της MG Motor, συνδέει το ένδοξο παρελθόν με το μέλλον της μάρκας, έχοντας ως κύριο στόχο να σπάσει τα...

Πρωτομαγιά : Πως θα κυκλοφορήσουν τα Μ.Μ.Μ.

Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μ. Τετάρτη. Γιατί στην απεργία της ΓΣΕΕ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, θα συμμετάσχουν και τα σωματεία των...

NISSAN Concepts : Το μέλλον ξεκινά από την Κίνα (video)

Πρωτότυπα μοντέλα για όλες τις διαθέσεις, που θα καλύπτουν τις μελλοντικές ανάγκες κινητικότητας παρουσίασε η NISSAN στην Κίνα       Δεν υπάρχει πλέον εταιρεία που να προγραμματίζει...

VIDEO : Χαλαρωτικό οδοιπορικό στη Μαγιόρκα με Mustang Mach-E

  Καθίστε αναπαυτικά και χαλαρώστε, ταξιδεύοντας στην πανέμορφη Μαγιόρκα «οδηγώντας» μια αθόρυβη Mustang Mach-E     Το Ford Scenic Project, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Βρετανό...

DFSK: Νέα μάρκα στην Ελλάδα – Ποια μοντέλα έρχονται (video)

  Η DFSK, μια εταιρεία τα μοντέλα της οποίας κυκλοφορούν σε περισσότερες από 70 χώρες, εισάγεται πλέον επίσημα και στην Ελλάδα, από τον όμιλο εταιρειών...

Ανάβαση Ψάθας 2024

Η 3η Ανάβαση Ψάθας ήταν ο δεύτερος αγώνας Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του αντίστοιχου θεσμού Ιστορικών αυτοκινήτων, με τη νίκη σε πολλές κατηγορίες να...

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...