Η Toyota στη πρώτη θέση παγκοσμίως το 2020. Ξεπέρασε τη Volkswagen

Η γιγάντια Iαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota απέσπασε πέρυσι από τη γερμανική Volkswagen την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, καθώς όλες οι μάρκες του ομίλου ( ο όμιλος Toyota περιλαμβάνει και τις Lexus, Daihatsu και Hino Motors (φορτηγά).) πούλησαν συνολικά περίπου 9,53 εκατομμύρια οχήματα (-11,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που η Toyota περνά πρώτη στην κατάταξη αυτή. Ο όμιλος Volskwagen πούλησε πέρυσι 9,3 εκατομμύρια οχήματα (-15,2%), σύμφωνα με τους αριθμούς που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι πωλήσεις της Toyota μειώθηκαν αισθητά σε όγκο πέρυσι (-11,3% σε έναν χρόνο), όμως σε αναλογίες μικρότερες απ’ αυτές του μεγάλου αντιπάλου της.

Ενώ ο όμιλος Volkswagen εξαρτάται περισσότερο από την ευρωπαϊκή αγορά, που δοκιμάζεται πολύ από την υγειονομική κρίση, ο ιαπωνικός όμιλος ωφελήθηκε κυρίως από μια σταθερή αύξηση των πωλήσεών του στην Κίνα (+10,9% πέρυσι για τις μάρκες του Toyota και Lexus).

Η Volskwagen άρχισε επίσης από το 2018 μια στρατηγική στροφή επικεντρώνοντας περισσότερο στην αποδοτικότητα –που είναι χαμηλότερη σε σχέση με της Toyota– απ’ ό,τι στον όγκο των πωλήσεων.

Οι συνολικές πωλήσεις της Toyota και της Lexus πέρυσι υποχώρησαν κατά 12,7% στη Βόρεια Αμερική και κατά 8,5% στην Ευρώπη.