TOYOTA C-HR 2023: Καθημερινό…Concept car

Κοινοποίησε το άρθρο

Με ευρωπαϊκό… αέρα έρχεται το νέο TOYOTA CH-R, αφού σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη.

Το πρώτο ΤΟΥΟΤΑ C-HR αποτέλεσε ορόσημο για την ιαπωνική φίρμα. Γιατί ήταν μια ριζοσπαστική πρόταση, για τις συντηρητικές μέχρι τότε, σχεδιαστικές γραμμές της TOYOTA. Αλλά και γενικότερα, ήταν μια διαφορετική προσθήκη, που ξεχώρισε από το συμβατικό στιλ των SUV. Άλλωστε η γεμάτη αιχμηρές γραμμές σχεδίασή του, θυμίζει περισσότερο ένα σπορ coupe μοντέλο.

Η ανταπόκριση των πελατών ήταν έντονη, με τους περισσότερους από τους μισούς να αναφέρουν το στιλ του αυτοκινήτου ως τον κύριο λόγο για την αγορά του. Παράλληλα, το C-HR έγινε έτσι το μοντέλο της TΟΥΟΤΑ που κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις στην προσέλκυση πελατών από άλλες μάρκες.

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη του σχεδιαστική φιλοσοφία, φυσικά διατηρήθηκε τώρα που ήρθε η ώρα για την ανανέωσή του. Το νέο μοντέλο δείχνει ακόμα πιο…coupe. Το εμπρός τμήμα απεικονίζει το νέο πρόσωπο των SUV της φίρμας, γνωστό από το αμιγώς ηλεκτρικό bZ4X και το νέο Prius.

Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι η εμφάνισή του είναι έντονη και διαπεραστική, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι έτοιμο να…ορμήσει προς τα εμπρός. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πρόκειται για τις σπάνιες περιπτώσεις, που οι εντυπωσιακές γραμμές ενός concept car, μεταφέρθηκαν και στο μοντέλο παραγωγής.

Η νέα του εμφάνιση του τονίζεται περαιτέρω από τους κοντούς προβόλους και τους μεγάλους τροχούς, διαμέτρου έως και 20 ιντσών. Υπάρχει ακόμα νέος σχεδιασμός διχρωμίας, με το μαύρο χρώμα της οροφής να επεκτείνεται έως τον πίσω προφυλακτήρα και το πίσω φτερό.
Το όλο αποτέλεσμα πάντως είναι και αεροδυναμικό, αφού έχει βελτιωθεί η ροή του αέρα πάνω και γύρω από το όχημα.

Το εσωτερικό του νέου C-HR έχει ακόμη πιο premium και εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Όλα τα στοιχεία ελέγχου είναι συγκεντρωμένα στον χώρο του οδηγού, ενώ η οριζόντια διάταξη του πίνακα οργάνων και ο εσωτερικός σχεδιασμός δίνουν στους επιβάτες την αίσθηση ότι η καμπίνα τους…αγκαλιάζει.

Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο νέος, πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3”. Τα γραφικά είναι υψηλής ανάλυσης και οι πληροφορίες ξεκάθαρα χωροθετημένες και ευανάγνωστες. Η οθόνη μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να δίνει προτεραιότητα σε διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού ή το είδος της διαδρομής που πραγματοποιεί. Για παράδειγμα, εμφανίζοντας τις πληροφορίες των ενεργών λειτουργιών ADAS κατά την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο. Υπάρχουν τρεις προκαθορισμένες διατάξεις, οι οποίες μπορούν να εξατομικευτούν μέσω διακοπτών στο τιμόνι.


Εντυπωσιακό αναμένεται να είναι και το σύστημα ατμοσφαιρικού φωτισμού που προσφέρει μια ευρεία γκάμα έως και 64 χρωμάτων! Διαθέτει επιλογές για άμεσο και έμμεσο φωτισμό στο εσωτερικό, ώστε να αντικατοπτρίζει το περιβάλλον της καμπίνας – ψυχρό ή θερμό – ή την ώρα της ημέρας. Επίσης, 24 αποχρώσεις είναι προγραμματισμένες να αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Το νέο ΤΟΥΟΤΑ C-HR θα διατίθεται με το πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect, που περιλαμβάνει (ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου) οθόνη αφής 8” ή 12,3”, ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto.
Θα διατίθεται επίσης μια εφαρμογή που θα επιτρέπει την πλήρως ελεγχόμενη από απόσταση διαδικασία στάθμευσης, με τον οδηγό εκτός του οχήματος, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα πιο ακριβείς ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους.

Όλες οι εκδόσεις του νέου C-HR θα διαθέτουν την πρόσφατη σουίτα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, του Toyota Safety Sense. Αξιοσημείωτη είναι η νέα λειτουργία Acceleration Suppression που επιβραδύνει κάθε ξαφνική χρήση του γκαζιού όταν ανιχνεύεται κίνδυνος σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα.

Υπάρχει και το νέο σύστημα Proactive Driving Assist (PDA) που λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες, παρέχοντας ομαλή επιβράδυνση όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι καθώς πλησιάζει ένα πιο αργό προπορευόμενο όχημα ή εισέρχεται σε στροφή. Παρέχει επίσης Υποβοήθηση Διεύθυνσης (Steering Assist), που αναγνωρίζει μία επερχόμενη στροφή μπροστά και προσαρμόζει τη ροπή διεύθυνσης για να βοηθήσει τον οδηγό να στρίψει πιο ομαλά και σταθερά.

Στο νέο μοντέλο θα υπάρχουν τέσσερις επιλογές εξηλεκτρισμένων κινητήριων συνόλων. Η γκάμα περιλαμβάνει υβριδικές εξηλεκτρισμένες (HEV) εκδόσεις 1,8 και 2,0 λίτρων και ένα plug-in hybrid electric (PHEV) μοντέλο 2,0 λίτρων, με αντίστοιχες ονομασίες Hybrid 140, Hybrid 200 και Plug-in Hybrid 220. Η έκδοση Hybrid 200 θα διατίθεται επιπλέον με την επιλογή έξυπνης τετρακίνησης (AWD-i).

Η ανάρτηση, τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης έχουν επίσης επανασχεδιαστεί και ρυθμιστεί ώστε να επιτυγχάνεται μία ιδανική ισορροπία μεταξύ της σταθερότητας του οχήματος, της οδηγικής άνεσης και της απόκρισης.

Στο νέο TΟΥΟΤΑ C-HR πάντως θα υπάρχουν και δύο πλουσιότατες εκδόσεις που θα ξεχωρίζουν. Η…σπορτίφ GR SPORT Premiere Edition και η High Premiere Edition με το χαρακτηριστικό δίχρωμο εξωτερικό.

Οι παραγγελίες για το μοντέλο στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου, με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

HYUNDAI Bayon 2024 : «Έξυπνος» εκσυγχρονισμός – Τιμές

Νέα εμφάνιση, έξυπνα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας και ασφάλειας, αλλά και ανανεωμένο εσωτερικό με σύγχρονες τεχνολογίες διαθέτει πλέον το HYUNDAI Bayon     To HYUNDAI Bayon είναι ένα από...

MG EXE 181 με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο (video)

  Το ηλεκτρικό πρωτότυπο hypercar EXE181 της MG Motor, συνδέει το ένδοξο παρελθόν με το μέλλον της μάρκας, έχοντας ως κύριο στόχο να σπάσει τα...

Πρωτομαγιά : Πως θα κυκλοφορήσουν τα Μ.Μ.Μ.

Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μ. Τετάρτη. Γιατί στην απεργία της ΓΣΕΕ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, θα συμμετάσχουν και τα σωματεία των...

NISSAN Concepts : Το μέλλον ξεκινά από την Κίνα (video)

Πρωτότυπα μοντέλα για όλες τις διαθέσεις, που θα καλύπτουν τις μελλοντικές ανάγκες κινητικότητας παρουσίασε η NISSAN στην Κίνα       Δεν υπάρχει πλέον εταιρεία που να προγραμματίζει...

VIDEO : Χαλαρωτικό οδοιπορικό στη Μαγιόρκα με Mustang Mach-E

  Καθίστε αναπαυτικά και χαλαρώστε, ταξιδεύοντας στην πανέμορφη Μαγιόρκα «οδηγώντας» μια αθόρυβη Mustang Mach-E     Το Ford Scenic Project, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Βρετανό...

DFSK: Νέα μάρκα στην Ελλάδα – Ποια μοντέλα έρχονται (video)

  Η DFSK, μια εταιρεία τα μοντέλα της οποίας κυκλοφορούν σε περισσότερες από 70 χώρες, εισάγεται πλέον επίσημα και στην Ελλάδα, από τον όμιλο εταιρειών...

Ανάβαση Ψάθας 2024

Η 3η Ανάβαση Ψάθας ήταν ο δεύτερος αγώνας Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του αντίστοιχου θεσμού Ιστορικών αυτοκινήτων, με τη νίκη σε πολλές κατηγορίες να...

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...