VOLKSWAGEN Golf GTI Edition 50: Το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής της VW στο Nurburgring (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Το νέο επετειακό VW Golf GTI Edition 50, πριν ακόμα κυκλοφορήσει, έκανε νέο εντυπωσιακό ρεκόρ στην περίφημη πίστα του Nurburgring.

 

 

Με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων ιστορίας του Golf, η VW παρουσιάζει και μία συλλεκτική έκδοση με την ονομασία “50 Years”. Το κορυφαίο όμως επετειακό μοντέλο αναμένεται να είναι το Golf GTI Edition 50. Το οποίο αν και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2026, άρχισε από τώρα να μας απασχολεί. Γιατί πολύ απλά, «έσπασε» τα χρονόμετρα στη θρυλική πίστα του Nordschleife.

Το ισχυρότερο GTI παραγωγής όλων των εποχών, με τον Γερμανό οδηγό αγώνων Benny Leuchter στο τιμόνι, ολοκλήρωσε τον γύρο στο Nurburgring σε χρόνο 07:46.13. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο ρεκόρ για τη VOLKSWAGEN, αφού ποτέ στο παρελθόν, μοντέλο εγκεκριμένο για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους δεν κινήθηκε ταχύτερα στη φημισμένη και ιδιαίτερα απαιτητική αυτήν πίστα.

Με ενεργό ρόλο στην εξέλιξη του πλαισίου του μοντέλου, ο Leuchter συμμετείχε όχι μόνο ως οδηγός αλλά και ως τεχνικός συνεργάτης του project. Ο χρόνος-ρεκόρ δεν ήταν μια στιγμιαία επίδοση, αλλά αποτέλεσμα μακράς τεχνικής ωρίμανσης.

Από τεχνικής πλευράς, το Golf GTI Edition 50 των 325 ίππων που συμμετείχε στη δοκιμή ήταν ουσιαστικά ταυτόσημο με την έκδοση που θα φτάσει στους τυχερούς αγοραστές. Το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο με το προαιρετικό πακέτο Performance, το οποίο ενσωματώνει εξελιγμένο πλαίσιο υψηλών επιδόσεων, ημι-σλικ ελαστικά Bridgestone Potenza Race 19 ιντσών, κατασκευασμένα ειδικά για το Edition 50 και σφυρήλατες ζάντες. Που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του βάρους, ενισχύοντας την οδηγική απόκριση και τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Η συνολική ρύθμιση του συγκεκριμένου GTI Edition 50, έγινε με στόχο τη μέγιστη ακρίβεια στην ιδανική αγωνιστική γραμμή του Nordschleife των 20,8 χιλιομέτρων. Η πορεία του στο Nurburgring έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά ιστορία εξαιρετικών επιδόσεων της VW.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο ίδιος οδηγός είχε σημειώσει τον πρώτο γύρο-ρεκόρ για Golf GTI παραγωγής με το Clubsport S των 310 ίππων, με χρόνο 07:49.21. Το 2022, ήρθε ένα ακόμη βήμα με το τετρακίνητο Golf R 20 Years των 333 ίππων, με επίδοση 07:47.31.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους παραπάνω χρόνους, ο μετρημένος γύρος άρχιζε μετά την έξοδο από την κερκίδα T13. Ενώ ο επίσημος χρόνος του Edition 50 περιλαμβάνει και αυτό το τμήμα των περίπου 200 μέτρων. Εάν εφαρμοστεί η ίδια μεθοδολογία μέτρησης, το Golf GTI Edition 50, πέτυχε ανεπίσημα χρόνο 07:41.27, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαφορά από οποιοδήποτε άλλο GTI στην ιστορία. Το επίτευγμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη τις καιρικές συνθήκες της ημέρας, καθώς ο γύρος πραγματοποιήθηκε σε άστατο καιρό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δοκιμή KIA Sportage Hybrid 239 PS: Δύναμη και οικονομία σε «οικογενειακή συσκευασία»

Δοκιμή KIA Sportage 1.6T 2WD Hybrid 239 PS: Δύναμη και οικονομία σε «οικογενειακή συσκευασία»

0
Δοκιμή KIA Sportage Hybrid 1.6T 2WD 239 PS. Δες τις επιδόσεις, την κατανάλωση, τους χώρους και όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ανανεωμένο υβριδικό SUV της KIA.

FIAT: Δύο SUV με μεγάλες προσφορές – Οι νέες τιμές των ετοιμοπαράδοτων Grande Panda...

0
Η FIAT προσφέρει ετοιμοπαράδοτα Grande Panda και 600 Hybrid με μειωμένες τιμές, δωρεάν χρώμα και πλούσιο εξοπλισμό. Δείτε πόσο κοστίζουν.
MG MGS5 EV: Το πιο αξιόπιστο οικογενειακό ηλεκτρικό SUV στη Βρετανία, είναι κινεζικό

MG MGS5 EV: Το πιο αξιόπιστο οικογενειακό ηλεκτρικό SUV στη Βρετανία, είναι κινεζικό

0
Το κινεζικό MG MGS5 EV αναδείχθηκε το πιο αξιόπιστο οικογενειακό ηλεκτρικό SUV στη Βρετανία, λόγω και του ισχυρού της δικτύου, κάτι που ισχύει και στην Ελλάδα.
CUPRA Raval: Πόσο κοστίζει το νέο ηλεκτρικό στην Ελλάδα;

CUPRA Raval: Πόσο κοστίζει το νέο ηλεκτρικό στην Ελλάδα;

0
Το νέο CUPRA Raval έφτασε στην Ελλάδα με τιμή από 22.900 ευρώ με επιδότηση, ισχύ έως 226 ίππους και μπαταρίες 37 ή 52 kWh.
GAC: «Ποδοσφαιρική» συνεργασία με την Τσέλσι

GAC: «Ποδοσφαιρική» συνεργασία με την Τσέλσι και δυναμική επέκταση της AION στην Ευρώπη

0
Η GAC συνεργάζεται με την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι, ενισχύοντας την παγκόσμια προβολή της AION και την ευρωπαϊκή ανάπτυξή της με τα ηλεκτρικά Αion V και UT.
DS F3VER: Αποκάλυψη για το…ηλεκτρικό μέλλον της DS AUTOMOBILES

DS F3VER: Αποκάλυψη για το… ηλεκτρικό μέλλον της DS AUTOMOBILES

0
Η DS AUTOMOBILES αποκαλύπτει το DS F3VER, ένα εντυπωσιακό concept με προηγμένο φωτισμό, εξατομίκευση, μεγάλους χώρους και φιλοσοφία ηλεκτρικής κινητικότητας.     Η DS AUTOMOBILES παρουσίασε το...
VOLKSWAGWEN ID. Polo: Ήρθε στην Ελλάδα - Όλες οι εκδόσεις και οι τιμές τους

VOLKSWAGWEN ID. Polo: Ήρθε στην Ελλάδα – Όλες οι εκδόσεις και οι τιμές...

0
Το νέο VOLKSWAGEN ID. Polo έφτασε στις ελληνικές εκθέσεις. Δείτε τις τιμές, τις εκδόσεις και τον εξοπλισμό του.
JAECOO 8 SHS-P AWD: Νέο plug-in hybrid SUV με 428 ίππους που…πάει παντού – Τιμές

JAECOO 8 SHS-P AWD: Νέο plug-in hybrid SUV με 428 ίππους που…πάει παντού –...

0
Το νέο JAECOO 8 SHS-P AWD έρχεται με 428 ίππους, ηλεκτρική αυτονομία 134 χλμ. έως 7 θέσεις και εντυπωσιακή πολυτέλεια. Δείτε τις τιμές του.