Κύπρος: Ξεκίνησε η απόσυρση για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με τεράστια ζήτηση

Βροχή καταφθάνουν οι αιτήσεις στο σύστημα του τμήματος οδικών μεταφορών για συμμετοχή στο σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος που άνοιξε σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτερου λειτουργού του τμήματος Πέτρο Ξενοφώντος, οι αιτήσεις για το πρώτο μέρος του σχεδίου που αφορά στην απόσυρση και αντικατάσταση παλαιού οχήματος, είχαν φτάσει στις 612 μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά το δεύτερο μέρος του σχεδίου, δηλαδή την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, μέχρι τις 12 είχαν ήδη υποβληθεί αιτήσεις από 230 ενδιαφερόμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Opel Ascona και Manta γίνονται 50 Ετών

0
Το 1970, η Opel έφερε την επανάσταση στη μεσαία κατηγορία. Το Opel Ascona ήταν το πρωτότυπο μιας απολαυστικής, σπορ λιμουζίνας με κοντούς προβόλους και...

Το Mercedes-Benz Sprinter γιορτάζει 25 χρόνια

0
Πριν από 25 χρόνια, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα ελαφρύ επαγγελματικό που έμελλε να δώσει το όνομά του σε μια ολόκληρη κατηγορία οχημάτων: το...

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ expo στο MEC Παιανίας, 29-31 Μαΐου 2020

0
Η ηλεκτροκίνηση ήρθε στη χώρα μας για να μείνει, να αναπτυχθεί, να κάνει τη μετακίνησή μας εύκολη και πιο φιλική στο περιβάλλον που ζούμε. Αυτό...

Το ενδιαφέρον των πολιτών για αξιοποίηση του σχεδίου καταγράφεται έντονα από τις πρώτες κιόλας ώρες, ενώ όσον αφορά ειδικότερα το δεύτερο μέρος του σχεδίου για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, το ενδιαφέρον έχει ήδη υπερκαλύψει τα περιθώρια επιχορήγησης του σχεδίου.

Το διαθέσιμο κονδύλι φτάνει στα €2,5 εκ. για το πρώτο μέρος του σχεδίου που αφορά στην απόσυρση και αντικατάσταση παλαιού οχήματος και με αυτό το ποσό θα ικανοποιηθούν 1250 αιτητές με χορηγία €2 χιλ. έκαστος.

Όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος θα διατεθεί ποσό €500 χιλ. το οποίο θα διαμοιραστεί σε 100 αιτητές που θα λάβουν από €5 χιλ. για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι για το πρώτο μέρος του σχεδίου το πρώτο κριτήριο που θα λαμβάνεται υπόψη είναι η παλαιότητα του οχήματος και για το δεύτερο μέρος, η προτεραιότητα στην υποβολή της σχετικής αίτησης.

Με βάση τα κριτήρια συμμετοχής στο σχέδιο, πρέπει μεταξύ άλλων, να έχουν περάσει πέραν των 15 ετών από την πρώτη εγγραφή του οχήματος προς απόσυρση σε οποιαδήποτε χώρα και παράλληλα, να ήταν εγγεγραμμένο στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια.

Το σχέδιο καλύπτει δύο κατηγορίες οχημάτων, τα M1 και N1 και πρόκειται συγκεκριμένα για σαλούν οχήματα και για μονοκάμπινα ή διπλοκάμπινα. Επίσης, ο αιτητής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και όχι εταιρεία.

Για την αγορά καινούριου οχήματος τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια όπως το να είναι μέχρι 1800 κυβικών, τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και να έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Η απόσυρση οχήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος για το οποίο έχει καθοριστεί οροφή ώστε το σχέδιο να καλύπτει οχήματα μέχρι €40 χιλ. χωρίς ΦΠΑ.

Αιτητές που θα εγκριθούν και για τις δύο πτυχές του σχεδίου, θα λάβουν συνολικά €7 χιλ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 5 Μαρτίου 2020, στις 12 το μεσημέρι.

Ανανεώθηκαν 236 χιλ. άδειες κυκλοφορίας

Ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε και στις άδειες κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι μέχρι τις 12 σήμερα, είχαν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας για 236 χιλ. οχήματα που αντιστοιχούν στο 31% των οχημάτων.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων έχει αποφέρει €26 εκ. στα ταμεία του κράτους.

Η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση μέχρι τις 10 Μαρτίου 2020.