Σχεδόν 150.000 “όμηροι” υποψήφιοι οδηγοί χωρίς εξετάσεις

Renault-Captur

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό σε όλα τα ΜΜΕ, εδώ και 8 περίπου μήνες δεν διεξάγονται δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς με σκοπό την απόκτηση άδειας οδήγησης όλων των κατηγοριών. Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι μετά την έναρξη εφαρμογής του Νόμου 4599/2019 στις 12.03.2019 που αφορά τις διαδικασίες των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, την απόλυτη ευθύνη για την διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών, που αιτούνται την απόκτηση άδειας οδήγησης, την έχουν οι Περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Επίσης, ο νέος νόμος προβλέπει και την διάθεση του 1/3 του χρηματικού ποσού των  παραβόλων προγραμματισμού είτε θεωρητικής, είτε πρακτικής εξέτασης  προς τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο όγκος των υποψηφίων οδηγών που βρίσκονται σε αναμονή ανέρχεται σε 120.000-150.000 καθώς και 2500 σχολές οδηγών που απασχολούν με την σειρά τους και προσωπικό (εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών, γραμματείς κ.α) που αναμένουν την επανέναρξη των πρακτικών εξετάσεων καθώς ο νέος νόμος παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα.Η δεδομένη κατάσταση εδώ και 8 μήνες έχει επιφέρει μείωση εσόδων του Κράτους (δεν εκδίδονται τα παράβολα των πρακτικών εξετάσεων), μείωση των πωλήσεων των αυτοκινήτων (καθώς δεν εκδίδονται διπλώματα οδήγησης), απώλεια θέσεων εργασίας για τους υποψήφιους οδηγούς που βρίσκονται σε αναμονή, καθώς και εξαθλίωση όλου του κλάδου των σχολών οδηγών. Το πρόβλημα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι τεράστιο και πολυδιάστατο και παρ’ όλα αυτά δεν έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε, με την σπουδαιότητα που του αρμόζει από τα ΜΜΕ.

Στο αγώνα, τον οποίο δίνουν οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής, όλους αυτούς τους μήνες στην διαδικασία εξεύρεσης λύσεων, είναι μόνοι, χωρίς βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς. Άλλωστε, οι εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών και όχι για την εξέταση τους, διαδικασία για την οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών για την απόκτηση άδειας οδήγησης και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την έκδοση των αδειών οδήγησης.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα τεράστιο θέμα, πολυδιάστατο και με πολλές επιπτώσεις  το οποίο θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα, με δεδομένο και τους χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε αναμονή και εμπλέκονται στη δεδομένη κατάσταση.

ΥΓ. Για να γίνει εύκολα αντιληπτός ο όγκος των πολιτών που πλήττονται θα σας αναφέρουμε ένα υποθετικό παράδειγμα. Αν αυτοί οι πολίτες δημιουργούσαν ένα πολιτικό κόμμα, θα είχαν σίγουρη την είσοδο τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.