Αξίζει βενζίνη με πολλά οκτάνια, ή ο κινητήρας δεν τα εκμεταλλεύεται;

Κάνοντας έναν ανεφοδιασμό σε ένα βενζινάδικο βλέπουμε πλέον πως υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από μείγματα βενζίνης που το κάθε ένα υπόσχεται διαφορετικά αποτελέσματα κατά την καύση του, όμως τελικά τι ισχύει;
Αρχικά η βενζίνη διαβαθμίζεται με βάση τα οκτάνια, δηλαδή την χημική συμπεριφορά του καυσίμου με βάση ένα μείγμα από ισοοκτάνια (απαθές) και επτάνιο (ευαίσθητο σε ανάφλεξη). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Pole position για Μπότας, δεύτερος Χάμιλτον και τρίτος ο Χούλκενμπεργκ (pic+vid)

0
Τα προκριματικά του δεύτερου GP της Μεγάλης Βρετανίας ή καλύτερη της 70ης επετείου της F1 μας επιφύλασσε πολύ δράση αλλά και σασπένς. Νικητής ο...

Ο Βολφ τα βάζει με τους Χάμιλτον και Μπότας (vid)

0
Παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, οι ομάδες δεν χάνουν την ευκαιρία να κάνουν διασκεδαστικά πράγματα πριν το δεύτερο GP της Μεγάλης Βρετανίας,...

Μειωμένες τιμές για τα μοντέλα της Mazda

0
Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος. Από τις 2 Αυγούστου έχει τεθεί σε εφαρμογή...

Με άλλα λόγια, επειδή δεν χρειάζεται να είμαστε και χημικοί για να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την βενζίνη, ένα κλασσικό καύσιμο 95 οκτανίων σημαίνει πως έχει σε αντιστοιχία την ίδια συμπεριφορά με ένα μείγμα από 95% ισοοκτάνια και 5% επτάνιο.

Τώρα όσο περισσότερα οκτάνια υπάρχουν σε ένα μείγμα βενζίνης, τόσο περισσότερο σημαίνει πως μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να καεί κάτω από υψηλές πιέσεις. Αυτό υποδηλώνει δηλαδή ένα «καλό» καύσιμο που έχει ομαλή συμπεριφορά και βοηθά τον κινητήρα να συντηρηθεί πολύ περισσότερο, να λειτουργεί κανονικά χωρίς το φαινόμενο της «άτακτης έκρηξης» και να αποδίδει τη μέγιστη δυναμική σε κάθε διαδρομή.Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι δύο διαθέσιμοι τύποι καυσίμου ήταν η απλή βενζίνη των 95 οκτανίων και η σούπερ των 100, ενώ πλέον υπάρχει και η ενισχυμένη των 97 και 98 οκτανίων, μία ενδιάμεση κατηγορία αρκετά πιο οικονομική από την σούπερ.

Η αλήθεια είναι πως ένα απλό αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί με κινητήρα για απλή βενζίνη 95 οκτανίων δεν θα δει κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Τα υψηλά οκτάνια ναι μεν θα τον βοηθήσουν να συντηρηθεί περισσότερο, όμως από εκεί και πέρα η βενζίνη δεν θα αυξήσει τις επιδόσεις του κινητήρα.

Αντιθέτως εάν έχετε ένα γρήγορο αυτοκίνητο με turbo κινητήρα και ο κατασκευαστής προτείνει καύσιμα άνω των 98 οκτανίων, τότε η σούπερ επιβάλλεται για την καλή λειτουργία του. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα συστήματα αναγνωρίζουν πως η βενζίνη είναι 95 οκτανίων και ρίχνουν την επίδοση του κινητήρα δραματικά.

Έτσι η απάντηση στο τι βενζίνη πρέπει να επιλέξετε, βρίσκεται στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή σας. Εάν σας προτείνει 95 οκτάνια, αλλά εσείς θέλετε καλύτερες επιδόσεις τότε θα πρέπει να βάλετε την ενισχυμένη βενζίνη των 97 οκτανίων που προσφέρει καλύτερη απλά καύση και όχι την σούπερ. Το ίδιο και για τους turbo κινητήρες εάν πρέπει να είναι άνω των 98 οκτανίων, τότε είστε αναγκασμένοι να βάλετε σούπερ.