Διακοπές με το αυτοκίνητο: Προετοίμασέ το σωστά

Κοινοποίησε το άρθρο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο ενδέχεται να αποτελέσει μια συναρπαστική περιπέτεια και την πηγή μοναδικών εμπειριών. Μπορεί, όμως, να μετατραπεί και σε πραγματική δοκιμασία.

Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πόσο καλά το είχατε προετοιμάσει. Συνεχίστε το διάβασμα και μάθετε τι θα πρέπει να ελέγξετε ή να αντικαταστήσετε στο αυτοκίνητό σας, προτού βγείτε στο δρόμο και τι θα πρέπει να πάρετε μαζί σας στις καλοκαιρινές σας διακοπές με το αυτοκίνητο.

 

11 βήματα για να κάνετε ένα ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο

 1. Κάντε έλεγχο των τροχών. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να μετρήσετε το υπολειπόμενο βάθος του πέλματος. Ο βολικότερος τρόπος μέτρησής του, γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου, του μετρητή βάθους πέλματος. Στις πιο πολλές χώρες, ο νόμος απαγορεύει τη χρήση ελαστικών με υπολειπόμενο βάθος πέλματος μικρότερο των 1,6 χιλιοστών, αν και πάλι η συγκεκριμένη η τιμή είναι κρίσιμη. Οι ειδικοί ορίζουν πως ακόμη και όταν οι αυλακώσεις του πέλματος έχουν βάθος 4 χιλιοστά, ο κίνδυνος υδρολίσθησης είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Μην ξεχνάτε πως η φθορά των ελαστικών ενδέχεται να είναι άνιση, οπότε για να έχετε επακριβή αποτελέσματα, απαιτείται να λαμβάνετε μετρήσεις από διαφορετικά σημεία τους και μετά, να κάνετε υπολογισμό της μέσης τιμής.
  Επίσης, θα πρέπει να τσεκάρετε την πίεση του αέρα των ελαστικών και όταν χρειάζεται, να τα φουσκώνετε. Θα πρέπει να θυμάστε πως οι τιμές πίεσης σε ένα εντελώς φορτωμένο αυτοκίνητο, θα πρέπει να είναι κατά 10 με 15% πιο υψηλές από αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αναλυτικές πληροφορίες που αφορούν στις τιμές πίεσης των ελαστικών, θα βρείτε στο εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος. Μην ξεχνάτε: το σύνολο των μετρήσεων θα πρέπει να λαμβάνεται αφού κρυώσουν τα ελαστικά.
  Θα πρέπει, επίσης, να έχετε τους τροχούς σας ευθυγραμμισμένους και ισορροπημένους. Αυτό θα βελτιώσει το χειρισμό του οχήματος και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

 1. Κάντε έλεγχο των τεχνικών υγρών. Προτού ξεκινήσετε το ταξίδι, απαιτείται ο έλεγχος των επιπέδων και της κατάστασης των υγρών του συστήματος ψύξης του κινητήρα, των υγρών του συστήματος πέδησης και των υγρών του συστήματος πλύσης των παρμπρίζ, των λαδιού κινητήρα και του καυσίμου. Αν χρειάζεται συμπληρώστε ή αντικαταστήστε τα. Τα συνηθέστερα σημάδια που υποδεικνύουν την ανάγκη αντικατάστασης των λειτουργικών υγρών είναι το πιο σκούρο από το φυσιολογικό χρώμα τους ή το θόλωμά τους, η αλλαγή του χρώματός τους και τα αιωρούμενα στερεά σωματίδια στο εσωτερικό τους. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε ειδικούς ελεγκτές που κάνουν ανάλυση της ποιότητας των υγρών που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο.
 2. Κάντε έλεγχο στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου και στο χώρο του κινητήρα του. Έτσι, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε υπάρχουσες διαρροές από τα συστήματα και τις μονάδες του οχήματός σας, όπως από το σύστημα του υδραυλικού τιμονιού, το σύστημα ψύξης και λίπανσης του κινητήρα ή το κιβώτιο ταχυτήτων.
 3. Κάντε έλεγχο στο σύστημα πέδησης. Αρχικά, θα πρέπει να κάνετε οπτικό έλεγχο των δίσκων και των τακακιών των φρένων και στη συνέχεια, να πάρετε μετρήσεις του πάχους τους. Μόλις το πάχος τους προσεγγίσει την ελάχιστη τιμή που ορίζεται από το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, τα τμήματα θα πρέπει να αντικατασταθούν.Στη συνέχεια, θα πρέπει να διασφαλίσετε πως η στεγανότητα του συστήματος είναι ακέραιη, πρεσάροντας αρκετές φορές το πετάλι του φρένου, με τον κινητήρα σβηστό. Αν το πετάλι είναι μαλακό, δεν συναντάτε δηλαδή αντίσταση, τότε υπάρχει πρόβλημα στα φρένα.

 1. Κάντε έλεγχο της λειτουργικότητας του συστήματος κλιματισμού. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την προσοχή του οδηγού: διπλασιάζεται ο χρόνος απόκρισής του. Η ύπαρξη ενός άνετου μικροκλίματος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου λοιπόν, έχει ιδιαίτερη σημασία.
 2. Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα του κινητήρα. Έτσι, θα μπορέσετε να κάνετε χρήση της μέγιστης ισχύος του κινητήρα και να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμων.

 1. Τοποθετήστε καινούρια μάκτρα υαλοκαθαριστήρων. Τα καθαρά παράθυρα αποτελούν ένα από τα συστατικά που απαιτούνται για την ασφάλεια στο δρόμο. Έτσι, θα πρέπει να διασφαλίζεται πως τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων πατούν σφιχτά στην επιφάνεια του παρμπρίζ και δεν αφήνουν σημάδια ή γραμμές.
 2. Κάντε καθαρισμό και ρύθμιση των προβολέων, αντικαταστήστε τους λαμπτήρες. Καθώς περνά ο χρόνος, η σκόνη κάθεται στην επιφάνεια του ανακλαστήρα, μειώνοντας την ένταση του φωτός. Καλό θα ήταν να βγάζετε και να καθαρίζετε τους προβολείς κάθε 2 με 3 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να τσεκάρετε την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των φωτιστικών μονάδων: αν το φως που παράγουν χαμηλώσει ή αναβοσβήνει, απαιτείται η αντικατάστασή τους. Ακόμη, θα πρέπει να κάνετε ρύθμιση των προβολέων: ο σωστός φωτισμός έχει ιδιαίτερη σημασία όταν η περιοχή στην οποία κινήστε, δεν σας είναι γνωστή.
 3. Σφίξτε τα μπουλόνια και τα παξιμάδια. Αν χαλαρώσουν, παραδείγματος χάρη, τα στοιχεία στερέωσης των τροχών, ο τροχός ενδέχεται να αποσυνδεθεί και να φύγει κατά την οδήγηση. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις για την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης.
 4. Κάντε έλεγχο του ιμάντα χρονισμού. Δεν θα πρέπει να διαθέτει ραγίσματα, σημάδια από λάδι και γδαρσίματα. Επίσης, ο ιμάντας απαιτείται να είναι σωστά τεντωμένος. Αν το συγκεκριμένο τμήμα γλιστρήσει, θα επιφέρει τη λανθασμένη λειτουργία του κινητήρα και αν κοπεί, θα προκαλέσει γενική βλάβη στον κινητήρα.
 5. Αντικαταστήστε τα μπουζί. Δεν μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα πάψουν να λειτουργούν. Οπότε αν τα χρησιμοποιείτε για πολύ καιρό, θα ήταν καλό να τα αλλάξετε προτού ξεκινήσετε κάποιο ταξίδι.

6 συμβουλές από το για να έχετε ένα ξέγνοιαστο ταξίδι

 1. Διασφαλίστε πως διαθέτετε το σύνολο των αναγκαίων εγγράφων, προτού ταξιδέψετε. Πέραν του εγχειριδίου του οχήματος και της αδείας οδήγησης, αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, ενδέχεται να περιλαμβάνονται σε αυτά και τα διαβατήρια όλων των επιβατών.
 2. Αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε χώρες του εξωτερικού, τσεκάρετε το σύνολο των σχετικών σημείων της τοπικής νομοθεσίας, τα οποία περιέχουν και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας τους.
 3. Κοιμηθείτε καλά, προτού οδηγήσετε: η εγρήγορσή σας ασκεί άμεση επιρροή στην οδική ασφάλεια.
 4. Προτού λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, παραδείγματος χάρη παυσίπονα ή χάπια για την ναυτία, διαβάστε το φύλλο οδηγιών χρήσης τους και διασφαλίστε πως δεν περιέχουν ουσίες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εγρήγορσή σας.
 5. Πάρτε μαζί σας ικανή ποσότητα πόσιμου νερού. Έτσι, θα αποτραπεί η αφυδάτωση, αν μείνετε στο δρόμο.
 6. Φτιάξτε από πριν μια λίστα με τα πράγματα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας. Τα αντικείμενα που σας είναι απαραίτητα περιλαμβάνουν το κιτ πρώτων βοηθειών, τον πυροσβεστήρα, το τρίγωνο ασφαλείας και απόθεμα τεχνικών υγρών και καυσίμων. Επίσης, ενδέχεται να σας χρειαστούν φακός, κουκούλα αυτοκινήτου, ειδικές ηλιοπροστασίες, εργαλειοθήκη, φορτιστής τηλεφώνου, τυπωμένος χάρτης, ζεστά ρούχα, κουβέρτα, ιμάντας ρυμούλκησης, τρόμπα ελαστικών με μετρητή πίεσης, κλπ.

Συμπέρασμα

Οι δυσκολίες που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια κάποιου μακρινού ταξιδιού, δεν μπορούν να προβλεφθούν σε καμία περίπτωση. Ακόμα και η παραμικρή βλάβη του οχήματος, ενδέχεται να εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα όταν δεν βρίσκεστε κοντά στο σπίτι.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προετοιμάζετε από νωρίτερα κάθε ταξίδι, γεγονός όχι ιδιαίτερα δύσκολο: θα πρέπει απλά να κάνετε έλεγχο στα βασικά συστήματα του αυτοκινήτου, να αντικαταστήσετε τα αναλώσιμά του και να μαζέψετε ένα σετ πραγμάτων που θα σας φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

FORD Capri : Αναβίωση με σπορ οικογενειακές διαθέσεις (τιμή)

Με ένα όνομα από το παρελθόν, το νέο FORD Capri είναι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, που έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για τα ηλεκτρικά...

POLESTAR 6 Concept BST : Ηλεκτρική πρόκληση (video)

Το πρωτότυπο POLESTAR 6 BST είνα ένα ακόμα μοντέλο που μας δείχνει ότι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να είναι συναρπαστικά       Η POLESTAR είναι μια...

LIVE TV : Goodwood Festival Of Speed 2024

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση με το Goodwood, το περίφημο Φεστιβάλ Ταχύτητας       Το Φεστιβάλ Ταχύτητας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Goodwood, αποτελεί ένα από σημαντικότερα γεγονότα...

Καρολίνα Πελενδρίτου : Στο Παρίσι με…BMW

  Το BMW Group Hellas υποστηρίζει την κορυφαία αθλήτρια της κολύμβησης Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία χρησιμοποιεί τα πολυτελή μοντέλα της μάρκας στις μετακινήσεις της       Στους Παραολυμπιακούς...

VIDEO : FIAT Smiling to the Future

  Δείτε μια αναδρομή στην ιστορία της FIAT, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα της ιταλικής φίρμας       Με αφορμή τη συμπλήρωση των 125 χρόνων λειτουργίας της FIAT,...

Οδηγείστε το νέο FORD Explorer

Τη δυνατότητα να γνωρίσετε αλλά και να οδηγήσετε το νέο Explorer, πριν την επίσημη έλευσή του στην Ελλάδα, δίνει η FORD       Το νέο FORD Explorer,...

VOLKSWAGEN Golf 2024: Εκδόσεις – Τιμές

Τo σύγχρονο αυτοκίνητο - θρύλος της VOLKSWAGEN, το Golf, γιορτάζει εφέτος τα 50 χρόνια της πετυχημένης του πορείας. Και διατηρώντας τα γνώριμα χαρακτηριστικά του,...

HONDA Prelude : Υβριδική επιστροφή

To HONDA Prelude επιστρέφει στην παραγωγή με μια υβριδική έκδοση η οποία υπόσχεται ότι θα είναι η «απόλαυση της οδήγησης»     Το πρώτο HONDA Prelude έκανε...