Ηλεκτρικά πατίνια: Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Κοινοποίησε το άρθρο

Οι υποχρεώσεις, τα όρια και εξοπλισμός που πρέπει να έχουν τα ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα.

Τα ηλεκτρικά πατίνια, έχουν πλέον μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των μεγάλων πόλεων. Τα συναντάμε όλο και πιο συχνά, αλλά τις περισσότερες φορές εμφανίζονται από εκεί που…δεν τα περιμένεις.

Σπάνια θα τα δούμε να κινούνται όπως όλα τα άλλα οχήματα. Δηλαδή οι αναβάτες τους να σταματούν στα φανάρια ή να τηρούν τις υποδείξεις των σημάτων κυκλοφορίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κινούνται ακόμα και στα πεζοδρόμια.

Το αποτέλεσμα είναι να εμπλέκονται συχνά σε ατυχήματα. Γιατί αρκετοί από τους χρήστες τους, δεν έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για…παιχνίδια.

Τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο) έχουν εισαχθεί στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και διέπονται από ειδικούς κανόνες.


Καλό είναι να ξέρουμε ότι στα Ε.Π.Η.Ο. εκτός από τα e-scooters, ανήκουν τα e-rollers, τα e-scatebords, αλλά και τα αυτοεξισσοροπούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα hoverboars και segways. Ακόμα και ηλεκτροκίνητα οχήματα ατόμων με αναπηρία πρέπει να τηρούν τον Κ.Ο.Κ.

Ανάλογα με την μέγιστη ταχύτητά τους, τα Ε.Π.Η.Ο. χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Αν η ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν φτάνει έως τα 6 χλμ./ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί. Η χρήση τους επιτρέπεται σε άτομα άνω των 12 ετών.

Αν η ταχύτητά τους είναι από 6 έως 25 χλμ./ώρα, η οποία είναι και η μέγιστη με την οποία επιτρέπεται να κινούνται, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα και οι χρήστες τους πρέπει να είναι άνω των 15 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες τους πρέπει να έχουν μαζί τους κάποιο νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.


Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:

Τα Ε.Π.Η.Ο με ταχύτητα 6-25 χλμ./ώρα υποχρεούνται να κυκλοφορούν σε ποδηλατοδρόμους. Όπου βέβαια υπάρχουν. Διαφορετικά, οι οδηγοί τους υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του δρόμου.

Απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς με όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν, εν κινήσει, ακουστικά ή κινητά τηλέφωνα. Εκτός και αν είναι τοποθετημένα σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Η χρήση τους είναι αυστηρά προσωπική και απαγορεύεται να μεταφέρουν επιπλέον επιβάτες.

Απαγορεύεται να κινούνται παράλληλα, ανά δύο ή περισσότεροι.

Οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο είναι υποχρεωμένοι να κρατούν με τα δύο χέρια τους το τιμόνι, εφόσον υπάρχει, εκτός από όταν δίνουν σήμα για αλλαγή κατεύθυνσης.

Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι χρήστες των Ε.Π.Η.Ο. είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών, αλλά και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει εμπόδιο ή κίνδυνος, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να κινούν τα ηλεκτρικά οχήματά τους βαδίζοντας.

Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική, ενώ κατά τη νύκτα πρέπει να χρησιμοποιούν αντανακλαστικό ρουχισμό, όπως γιλέκα, περιβραχιόνια κλπ.

Τα Ε.Π.Η.Ο. πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα κόκκινο αντανακλαστικό πίσω.

Δεν είναι υποχρεωτικό, εφόσον δεν κυκλοφορούν τη νύκτα, να είναι εφοδιασμένα με τα παραπάνω φώτα, τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία. Στους οποίους η χρήση κράνους δεν είναι υποχρεωτική. Καλό θα είναι όμως, αν μπορούν, να το χρησιμοποιούν.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτούς τους κανόνες, για τους παραβάτες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα. Τα οποία σίγουρα έχουν μικρότερο κόστος, από ό,τι η σωματική ακεραιότητα των χρηστών των Ε.Π.Η.Ο. των πεζών και των οδηγών των υπόλοιπων οχημάτων.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Με PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα

  Ο οδηγός αγώνων Romain Dumas ανέβηκε με μια PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κανένα αυτοκίνητο δεν έχει ανέβει...

MOSKVICH: Δυναμική επιστροφή

  Η MOSKVICH αναβιώνει στην αγορά της Ρωσίας, έχοντας ανοδική πορεία, αλλά με προερχόμενη από την Κίνα πλέον υποστήριξη.     Η MOSKVICH αποτελούσε ένα από τα σύμβολα...

Συνεργασία BMW και MERCEDES-BENZ: Η ηλεκτροκίνηση ενώνει

  Η BMW και η MERCEDES-BENZ θα δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος στην Κίνα, με στόχο την προώθηση της πολυτελούς εμπειρίας της ηλεκτροκίνησης   Η...

Ημερολόγιο Pirelli 2024 με τη γοητεία της Naomi Campbell

Με τον τίτλο ‘Timeless’ παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το Ημερολόγιο Pirelli 2024, το οποίο δημιούργησε ο Prince Gyasi.   Το ετήσιο ημερολόγιο της Pirelli έχει καθιερωθεί πλέον...

CITROEN C3 σε τιμή έκπληξη

Με κορυφαία επίπεδα εξοπλισμού το CITROEN C3, μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρεται και με δελεαστική τιμή.   Το CITROEN C3 αναμφίβολα είναι το “best seller”...

Το μέλλον της TOYOTA στην Ευρώπη

Τα πρόσφατα εξηλεκτρισμένα προϊόντα, οι τεχνολογίες και τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας ήταν το θέμα του Toyota Motor Europe 2023 Kenshiki.   Kenshiki σημαίνει διορατικότητα στα...

4ος Αγώνας Επάθλου Χωμάτινης Ατομικής Χρονομέτρησης

  Στην πίστα “Iaveris Park” φιλοξενήθηκε ο τέταρτος και τελευταίος αγώνας για το 2023, του Επάθλου Χωμάτινης Ατομικής Χρονομέτρησης.     Η διαδρομή περιλάμβανε 600 μέτρα ασφάλτου και...

42ο Ράλι Παλάδιο 2023

  Με το Ράλι Παλάδιο έπεσε η αυλαία στο Κύπελλο Ράλι Ασφάλτου Νοτίου Ελλάδος, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι Ιστορικών Αυτοκινήτων, στο Κύπελλο Ράλι Ασφάλτου Ιστορικών...