Μην ξεχνάς να ελέγχεις το λάδι στον κινητήρα σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τον έλεγχο του λαδιού κινητήρα. Είναι μία εύκολη διαδικασία, αλλά μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά αν δε γίνει σωστά, γι’ αυτό πριν από οποιοδήποτε μεγάλο ταξίδι πρέπει να ελέγχετε το λάδι κινητήρα.  Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για επαγγελματικούς λόγους, σας συνιστούμε να ελέγχετε τη στάθμη του λαδιού καθημερινά.

 Ο έλεγχος του λαδιού στο αυτοκίνητο είναι αρκετά εύκολος.

Συνιστούμε να ελέγχετε τη στάθμη λαδιού το πρωί όταν ο κινητήρας είναι κρύος και το μεγαλύτερο μέρος του λαδιού βρίσκεται στο δοχείο του. Το δοχείο λαδιού βρίσκεται στο κάτω μέρος του κινητήρα και αποτελεί το ρεζερβουάρ για το λάδι του κινητήρα. Για τον έλεγχο θα χρειαστείτε ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτες, ένα δοχείο λαδιού και ένα χωνί. Επίσης συνιστούμε να φοράτε γάντια μιας χρήσης. Χρησιμοποιήστε μόνο το συνιστώμενο λάδι για τον κινητήρα σας.

Πώς να ελέγξετε το λάδι στο αυτοκίνητο σας:

  • Βήμα 1: Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδο οδόστρωμα και σβήστε τη μηχανή. Βεβαιωθείτε ότι είναι κρύα.
  • Βήμα 2: Σηκώστε το καπό και ασφαλίστε το.
  • Βήμα 3: Εντοπίστε τη ράβδο μέτρησης: είναι συνήθως ένα χρώμα που ξεχωρίζει (συχνά κίτρινο, κόκκινο ή λευκό). Αν δεν μπορείτε να το βρείτε, ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.
  • Βήμα 4: Ελέγξτε το λάδι κινητήρα με μια πετσέτα, βγάλτε τη ράβδο μέτρησης, καθαρίστε τη και ελέγξτε το υψηλότερο και χαμηλότερο σημάδι στην άκρη της ράβδου.

Πώς να ελέγξετε το επίπεδο λαδιού του κινητήρα: Βυθίστε την ράβδο μέτρησης ξανά στο λάδι μέσα στο δοχείο, τραβήξτε την έξω και ελέγξτε το λάδι. Εάν το επίπεδο λαδιού του κινητήρα σας είναι κάτω από το χαμηλότερο σημάδι, θα πρέπει να προσθέσετε. Μη γεμίζετε μέχρι το μέγιστο επίπεδο.

Ακόμα κι αν το λάδι είναι μαύρο, μπορεί ακόμα να προσφέρει την απαιτούμενη ποιότητα & απόδοση.

Πώς να συμπληρώσετε το λάδι σας:

  • Αφαιρέστε το καπάκι πλήρωσης λαδιού, που βρίσκεται κανονικά στην πάνω πλευρά του κινητήρα. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό χωνί. Εάν δεν μπορείτε, γυρίστε τον περιέκτη ανάποδα.
  • Ρίξτε την απαραίτητη ποσότητα λαδιού.
  • Βάλτε ξανά το πώμα.
  • Ελέγξτε πάλι το επίπεδο για να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτω από το μέγιστο επίπεδο. Η υπερπλήρωση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον καταλύτη. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το λάδι φτάσει στο απαραίτητο επίπεδο.