Πατάκια αυτοκινήτου: Πρακτικά Tips φροντίδας και περιποίησης

πατάκια αυτοκινήτου

Τα πατάκια αυτοκινήτου είναι από τα βασικά αξεσουάρ που πρέπει να διαθέτει το αυτοκίνητο σου, αφού εκτός από την άνεση που προσφέρουν σε σένα και τους συνεπιβάτες σου, προστατεύουν και το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Πράγματι, το δάπεδο του αυτοκινήτου λερώνεται αναπόφευκτα από βρωμιά και σκόνη, που μεταφέρονται από τα παπούτσια αλλά και από λεκέδες φαγητού και ποτού, που μπορεί να γίνουν εν κινήσει.

Στην αγορά υπάρχουν πολλών ειδών πατάκια, ώστε να επιλέξεις αυτό που ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες. Οι κατηγορίες υλικού που μπορείς να διαλέξεις είναι η μοκέτα και το λάστιχο, ενώ υπάρχουν και τα υφασμάτινα. Αναλόγως το υλικό που θα διαλέξεις για το δικό σου αυτοκίνητο, θα πρέπει να ξέρεις και τον τρόπο να το καθαρίσεις, αφού το κάθε υλικό έχει και διαφορετικό τρόπο συντήρησης.

Αν θες, λοιπόν, να μάθεις πώς να καθαρίζεις σωστά τα πατάκια του αυτοκινήτου σου, παρακάτω θα βρεις ό,τι χρειάζεται να ξέρεις!

Tips για λαστιχένια πατάκια

Τα λαστιχένια πατάκια είναι ευκολότερα στο καθάρισμα από τα υφασμάτινα και δε χρειάζονται συχνό πλύσιμο, γιατί μπορεί να φθαρούν πιο γρήγορα.

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις τα λαστιχένια πατάκια σου θα χρειαστείς:

 • Έναν κουβά
 • Ηλεκτρική σκούπα
 • Λάστιχο ποτίσματος
 • Ειδικό καθαριστικό ή απορρυπαντικό πιάτων
 • Βούρτσα με τρίχες
 • Πανί με μικροΐνες
 • Μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

Αφού γεμίσεις τον κουβά με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι (προαιρετικά και μια κουταλιά μαγειρική σόδα), μπορείς να ξεκινήσεις!

 1. Αρχικά, δίπλωσε προσεκτικά το πατάκι και αφαίρεσέ το από το δάπεδο του αυτοκινήτου.
 2. Σκούπισε προσεκτικά τον χώρο του αυτοκινήτου από τον οποίο αφαίρεσες τα πατάκια.
 3. Αφού τινάξεις καλά το πατάκι, απομάκρυνε το μεγαλύτερο στρώμα βρωμιάς χρησιμοποιώντας το λάστιχο ποτίσματος.
 4. Βούτηξε τη μαλακή βούρτσα μέσα στον κουβά με το νερό και το σαπούνι, και τρίψε ελαφρά τα πατάκια επιμένοντας περισσότερο εκεί που υπάρχουν λεκέδες.
 5. Ξέπλυνε καλά με νερό.
 6. Στέγνωσε το κάθε πατάκι χρησιμοποιώντας ένα πανί από μικροΐνες ή άπλωσε τα στον ήλιο μέχρι να είναι τελείως στεγνά.

πατάκια αυτοκινήτου
Tips για υφασμάτινα πατάκια

Τα υφασμάτινα πατάκια σε αντίθεση με τα λαστιχένια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες φροντίδας που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα του προϊόντος. Αν, όμως, αποτελούνται και από άλλα υλικά όπως πλαστικό ή λάστιχο, πρέπει να καθαριστούν στο χέρι.

Για πλύσιμο στο χέρι, θα χρειαστείς ό,τι αναφέραμε και για τα λαστιχένια πατάκια, με εξαίρεση το πανί με μικροΐνες. Επίσης, σε περίπτωση που δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό πιάτων, μπορείς να προσθέσεις καθαριστικό χαλιών.

Τα βήματα είναι τα εξής:

 1. Αφαίρεσε ένα – ένα τα πατάκια από το αυτοκίνητο διπλώνοντας τα προσεκτικά.
 2. Σκούπισε προσεκτικά τον χώρο όπου βρίσκονταν τα πατάκια.
 3. Τίναξε τα καλά χτυπώντας τα πάνω σε μια επιφάνεια, ώστε να απομακρύνεις σκόνες και ψίχουλα.
 4. Βρέξε την βούρτσα μέσα στον κουβά με το νερό και το καθαριστικό και τρίψε τα πατάκια με κυκλικές κινήσεις.
 5. Ξέπλυνέ τα καλά χρησιμοποιώντας το λάστιχο ποτίσματος.
 6. Άπλωσε τα πλυμένα πατάκια σε μια ίσια επιφάνεια που την βλέπει ο ήλιος μέχρι να στεγνώσουν.

Τέλος, ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος, για να καθαρίσεις τα υφασμάτινα πατάκια σου είναι με χρήση διαλύματος ζεστού νερού με ξύδι. Το ξύδι είναι κατάλληλο για να απομακρύνεις αποτελεσματικά τις βρωμιές αλλά και τους λεκέδες από αλάτι.

Αναλυτικότερα:

 1. Αναμιγνύεις μια κούπα ξύδι με μια κούπα ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινείς καλά.
 2. Ψεκάζεις κάθε πατάκι και τρίβεις καλά με μια βούρτσα.
 3. Αφήνεις τα πατάκια να στεγνώσουν καλά. 

Συνοψίζοντας

Η φροντίδα του εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου σου είναι πολύ σημαντική και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα μπορείς να απομακρύνεις αποτελεσματικά βακτήρια που συσσωρεύονται με τον καιρό μέσα στο αυτοκίνητο σου. Έτσι, θα μπορέσεις να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση, δημιουργώντας παράλληλα και ένα υγιές περιβάλλον για εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.