Πετυχημένη η Ελληνική παρουσία στους Παγκόσμιους Τελικούς της IAME

Κοινοποίησε το άρθρο

Το μεγάλο ραντεβού της IAME με τους Παγκόσμιους Τελικούς που έλαβαν χώρα για όγδοη συνεχή χρονιά, είχε και φέτος χρώμα… Ελληνικό! Συνολικά 9 οδηγοί που προκρίθηκαν από το IAME Series Greece μονομάχησαν με άλλους 495 αθλητές από κάθε άκρη του κόσμου, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό στο κυνήγι της διάκρισης!

Αυτή η σπουδαία διοργάνωση για το παγκόσμιο Karting έλαβε ξανά χώρα στην πίστα Le Mans της Γαλλίας, με τους Έλληνες αγωνιζόμενους να συμμετέχουν στις κατηγορίες: X30 MINI, X30 JUNIOR, X30 SENIOR, X30 MASTER και X30 PRO.


Πρωταγωνιστικό ρόλο στη κατηγορία X30 PRO είχε ο Φίλιππος Καλέσης. Στα χρονομετρημένα και τα προκριματικά σκέλη ταλαιπωρήθηκε από τις μεικτές συνθήκες καθώς οι ουρανοί φαινόταν να ανοίγουν κάθε φορά που έμπαινε στην πίστα. Ωστόσο το Σάββατο που και οι δύο αγώνες έγιναν σε στεγνό οδόστρωμα, ανέβασε ρυθμό και αποδείχθηκε πως φυλούσε το καλύτερο για το τέλος!

Στο μεγάλο Τελικό της κατηγορίας, παρότι εκκίνησε δέκατος-τρίτος, είχε έναν εντυπωσιακό αγώνα και είδε την καρό σημαία του τερματισμού πέμπτος, σε ένα πραγματικά εξαιρετικό πλασάρισμα– το καλύτερο μέχρι σήμερα για Έλληνα οδηγό στο IAME.

«Ήταν μία δύσκολη εβδομάδα καθώς στα χρονομετρημένα δεν ήμουν στο επίπεδο που θα ήθελα. Προσπάθησα να ανακάμψω στα προκριματικά σκέλη αλλά δεν είχα την τύχη με το μέρος μου, δεν με βοήθησαν και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Όμως στον τελικό η πίστα ήταν στεγνή και κατάφερα να κερδίσω έδαφος και να τερματίσω στην πρώτη πεντάδα, πράγμα σημαντικό καθώς ειδικά φέτος, οι συμμετοχές στην κατηγορία μου ήταν υψηλού επιπέδου», είπε ο Καλέσης.

Διπλή παρουσία είχαμε στον Τελικό της κατηγορίας X30 MASTER, με τους Δημήτρη Παπαναστασίου και Ερμάντο Κεραμά να τερματίζουν μαζί αλλά στην τελική κατάταξη να είναι στις θέσεις 16 και 23, καθώς ο Κεραμάς έλαβε ποινή 5 δευτερολέπτων για εμπρός προφυλακτήρα.


«Ήταν μία διοργάνωση δύσκολη, που όμως τελείωσε ωραία! Καταφέραμε και οι δύο οδηγοί να προκριθούμε στον τελικό και γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αν δε, ο καιρός ήταν λίγο καλύτερος, πιστεύω πως θα μπορούσα να είμαι και μερικές θέσεις ψηλότερα στην κατάταξη. Μας μένει όμως πως συμμετείχαμε σε μία γιορτή, είχαμε φανταστικούς αγώνες, με την αφρόκρεμα του karting και μακάρι το 2020 να είμαστε ακόμα περισσότεροι Έλληνες εδώ», ευχήθηκε ο Παπαναστασίου.

Όσο για τον Κεραμά, σχολίασε: «Ήταν φοβερή εμπειρία για εμένα. Ειδικά με τις εναλλαγές στις συνθήκες, καθώς μία τρέχαμε σε στεγνό οδόστρωμα και μία σε βρεγμένο. Ο συναγωνισμός ήταν κορυφαίου επιπέδου, με πολλές συμμετοχές. Ελπίζω να είμαστε και του χρόνου εδώ».

Τρεις αθλητές μας έλαβαν μέρος στην κατηγορία X30 MINI. O επαθλούχος της κατηγορίας στο IAME Series Greece 2019, Βαγγέλης Ντεντόπουλος, κατάφερε να βρεθεί στον Τελικό Β όπου εκκίνησε δέκατος-τρίτος και τερμάτισε μία θέση ψηλότερα. Στο ίδιο grid όμως βρέθηκε και ο Νικόλας Φραγκάκης που ολοκλήρωσε την προσπάθειά του τριακοστός-δεύτερος λόγω ποινής για προφυλακτήρα. Όσο για τον Γιώργο Ντεντόπουλο, μάζεψε κι αυτός εμπειρίες από μάχες σε διεθνές επίπεδο, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του στα Qualifying Heats εβδομηκοστός.

Στην πολυπληθή κατηγορία X30 JUNIOR είχαμε διπλή εκπροσώπηση. Ο Στυλιανός Πετρίσης ήταν εξαιρετικά άτυχος στα προκριματικά σκέλη καθώς κυρίως στους πρώτους γύρους μπλέχτηκε στα ατυχήματα άλλων. Κατάφερε όμως να βρει μία θέση στον Τελικό Γ όπου εκκίνησε δέκατος-έβδομος αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί στην κατάταξη και να δει την καρό σημαία δωδέκατος!

Όσο για τον Γιάννη Ντάφο που έζησε για πρώτη φορά τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής σε Παγκόσμιους Τελικούς της IAME, σε κάθε αγώνα ήταν και πιο ανταγωνιστικός αλλά είχε δύσκολη αποστολή μετά τα χρονομετρημένα. Τελικά κατέκτησε την εκατοστή-τρίτη θέση στην κατηγορία.

Στην X30 SENIOR των 135 συμμετοχών, τα ελληνικά χρώματα εκπροσωπούσε ο Κωνσταντίνος Κομνηνός αλλά τέθηκε από νωρίς εκτός αγώνα, όταν οι αγωνοδίκες έκριναν ότι στην προσπάθεια να απομακρύνει το καρτ του από την πίστα, επενέβη παράλληλα στον εμπρός προφυλακτήρα του καρτ του.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ο Βέλγος Xavier Handsaeme που προκρίθηκε μέσω της συμμετοχής του στο IAME Series Greece, ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατηγορίας. Πήρε νίκη σε προκριματικό σκέλος ενώ στον Τελικό εκκίνησε τρίτος και διεκδικούσε τη νίκη όταν ένα χτύπημα από αντίπαλο τον έβγαλε εκτός αγώνα.

Ραντεβού το 2020 με τη τρίτη σεζόν διεξαγωγής του IAME Series Greece!