Πότε και πού έγιναν οι αγώνες αυτοκινήτου ;

Κοινοποίησε το άρθρο
Πότε και πού έγιναν οι αγώνες αυτοκινήτου πριν 100 χρόνια ;

Πριν από 100 περίπου χρόνια, έγιναν οι πρώτοι αγώνες αυτοκινήτων στην πίστα Opel Rennbahn. Αρκετοί διεκδικούν τον τίτλο του ‘1ου Αγώνα’, αλλά πιο τεκμηριωμένο μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι το “1. Wiesbadener Automobil-Turnier” (1ο Wiesbaden Automobile Tournament) που έλαβε χώρα 21-22 Μάϊου 1921.

Σύμφωνα με σύγχρονες αναφορές, το “1. Wiesbadener Automobil-Turnier” αποτελείτο από 12 αγώνες διαφόρων αποστάσεων έως 90 χιλιομέτρων, για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Οι ‘μηχανές’ της Opel αγωνίστηκαν στις περισσότερες κατηγορίες των δύο και τεσσάρων τροχών, με τον Fritz von Opel – τον εγγονό του ιδρυτή της μάρκας, Adam – και τον εργοστασιακό οδηγό της Opel, Carl Jörns στο τιμόνι.

Οδηγώντας το Opel 14 PS, ο Jörns κατέκτησε δύο νίκες, ενώ ο Fritz von Opel – με μέση ωριαία ταχύτητα 113 km/h. – σημείωσε μία νίκη. Ο προγραμματισμένος 13ος αγώνας κατάκτησης νέων ρεκόρ για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ακυρώθηκε λόγω της ‘επικίνδυνης συμπεριφοράς των θεατών’!

Πότε και πού έγιναν οι αγώνες αυτοκινήτου πριν 100 χρόνια ;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η Opel Rennbahn ήταν γνωστή ως η ταχύτερη πίστα στην Ευρώπη. Ευρισκόμενη σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων νότια του Rüsselsheim, η πίστα μήκους 1,5χλμ. ήταν στενή και με έντονη κλίση.

Τα μέτρα ασφαλείας της εποχής ήταν απλώς… ανύπαρκτα. Σε αντίθεση με τις σύγχρονες πίστες, δεν υπήρχαν μπαριέρες ή χώροι διαφυγής με χαλίκι ώστε να ακινητοποιηθούν ή έστω να μειωθεί η ταχύτητα των αυτοκινήτων αν έβγαιναν εκτός πίστας.

Οι θεατές παρακολουθούσαν τους αγώνες στο άκρο της πίστας εντελώς απροστάτευτοι. Σήμερα μπορείτε να βιώσετε λίγη από την αγωνιστική συγκίνηση της εποχής μέσω ενός βίντεο που πρόσφατα ανέβηκε στο YouTube.

Πότε και πού έγιναν οι αγώνες αυτοκινήτου πριν 100 χρόνια ;

Χρησιμοποιώντας το λογισμικό sim racing “Assetto Corsa” και τεχνητή νοημοσύνη (AI), ο YouTuber “GP Laps” αναπαρήγαγε εικονικά τον αγώνα μέσω ενός τρισδιάστατου μοντέλου του Thomas Lächele για την πίστα Rennbahn όπως ήταν το 1920.

Οι λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές – από τις αγωνιστικές κερκίδες, τους θεατές και τις διαφημίσεις μέχρι τον ήχο των αυτοκινήτων και τα λογότυπα των μαρκών στην επιφάνεια της πίστας.

Κρίνοντας από την ενθουσιώδη υποδοχή στο YouTube, η εικονική οβάλ πίστα της Opel είναι μοναδική και μία από τις πιο όμορφες που έχουν αναπαραχθεί μέσω αγωνιστικής προσομοίωσης.

Πότε και πού έγιναν οι αγώνες αυτοκινήτου πριν 100 χρόνια ;Η “Opel Rennbahn” ήταν η πρώτη αγωνιστική πίστα τέτοιας μορφής στην ηπειρωτική Ευρώπη, πολύ πριν την εμφάνιση των Nürburgring, AVUS ή Hockenheimring.

Κατασκευάστηκε από την Opel το 1919 όταν πλέον είχαν καταστεί αδύνατες οι δοκιμές σε δημόσιους δρόμους (καθόλου δημοφιλείς στους ντόπιους).

Χάρη στην οβάλ διάταξη, τα 12 μέτρα πλάτους και τη μεγάλη κλίση των 32 μοιρών, επέτρεπε μέσες ωριαίες ταχύτητες έως και 140 km/h.