FIA Karting Academy Trophy 2019: Η πιο μεγάλη στιγμή του Στυλιανού Πετρίση

Κοινοποίησε το άρθρο

Μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας στην κατηγορία Junior το 2018, ο 14χρονος Στυλιανός Πετρίσης, αθλητής του Σωματείου ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., είναι ο οδηγός που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στους τρεις αγώνες του κορυφαίου θεσμού της CIK-FIA, Karting Academy Trophy 2019.

Μία συγκεκριμένη αγωνιστική αρετή του Στυλιανού Πετρίση, η ίδια που τον έστεψε Πρωταθλητή Ελλάδας το 2018 στην πρώτη του κιόλας σεζόν στην κατηγορία Junior, είναι η σημαντικότερη που τον συνοδεύει μπροστά στην σπουδαιότερη πρόκληση της καριέρας του, στο FIA Karting Academy Trophy 2019: η προσαρμοστικότητα.

Η προσαρμοστικότητα του Στυλιανού φάνηκε πολύ νωρίτερα από την κατάκτηση του περσινού τίτλου της Junior, οπότε κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κοσμογονική μετάβαση από τη Mini στα πολύ ισχυρότερα, και με πολύ διαφορετικές οδηγικές απαιτήσεις -μεταξύ άλλων και διαχείρισης πλέον των ελαστικών- kart της Junior.

Φάνηκε από τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στην πρώτη του μόλις πλήρη αγωνιστική χρονιά, το 2015, στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία Mini του Rotax Max Challenge. Με την προσαρμοστικότητά του, ακόμη, κέρδισε τη Mini στο PICK της Πάτρας τις δύο επόμενες χρονιές, κυρίως όταν άλλαξε η φορά της πίστας και όλοι οι αγωνιζόμενοι ξεκίνησαν από το μηδέν, σε κατ’ ουσίαν πρωτόγνωρο σιρκουί.

Η ίδια αρετή του αποκαλύφθηκε όταν κέρδισε το πρώτο σκέλος του πρώτου του αγώνα στη Junior πέρσι απέναντι σε μεγαλύτερους και εμπειρότερους αγωνιζόμενους, και όταν έφτασε μία ανάσα πριν την είσοδο στον τελικό της Junior στο διεθνή τελικό του ΙΑΜΕ τον Οκτώβριο του 2018 στην γαλλική πίστα του LeMans.

Για την ακρίβεια, ο Στυλιανός διακρίνεται πάντα σε κάθε καινούρια πίστα, μακριά από το Kartodromo των Αφιδνών. Στην Καλαμάτα τερμάτισε 11 δευτ. μπροστά από τον δεύτερο, στο Νέο Ρύσιο κέρδισε το Κύπελλο, ενώ στο PICK έγινε ο πρώτος οδηγός με δύο συνεχόμενες νίκες παρότι συμμετείχε με διαφορετικούς κινητήρες -Rotax και έπειτα ΙΑΜΕ- και, όπως προαναφέρθηκε, με αντίθετη φορά της πίστας!

Κατά συνέπεια, η αποδεδειγμένη πλέον ταχύτητα της αγωνιστικής αντίληψης του Στυλιανού Πετρίση, η κύρια αιτία της εξαίρετης προσαρμοστικότητάς του, είναι ο σπουδαιότερος ψυχολογικός παράγοντας του 14χρονου για να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τους τρεις φετινούς αγώνες του FIA Karting Academy Trophy.

Πρόκειται για τον πλέον διακεκριμένο θεσμό της Junior, ο οποίος διεξάγεται υπό την CIK-FIA και συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» των οδηγών 12-14 ετών του κόσμου – οι οποίοι αγωνίζονται με ισάξια Καρτ, τα οποία αποδίδονται στον καθέναν μετά από κλήρωση. Οι τρεις φετινοί αγώνες του Academy Trophy θα διεξαχθούν στο Βάκερσντορφ της Γερμανίας (5/5) και στο Σάρνο (16/6) και το Λονάτο (22/9) της Ιταλίας.

Εμπρός στη μεγαλύτερη στιγμή του στο Kart, την οποία ελάχιστοι στο παρελθόν πέτυχαν στα στενά ηλικιακά όρια που προϋποθέτει, ο Στυλιανός εμφανίζει την ίδια ταπεινοφροσύνη και τους χαμηλούς τόνους που τον διέκριναν σε όλη την αγωνιστική του πορεία: «Θα είναι σίγουρα μεγάλη τιμή για μένα να είμαι ο οδηγός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε έναν τόσο μεγάλο θεσμό. Όμως είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσω, γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα», λέει ο ίδιος.

«Ήταν κάτι που ήθελα πολύ και αισθάνομαι περήφανος που θα βρεθώ εκεί, δεν έχω άγχος και το βλέπω σαν το επόμενο βήμα και την εξέλιξη των προσπαθειών μου μέχρι τώρα. Ο στόχος μου είναι πάντοτε να αγωνίζομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να μαθαίνω από τα λάθη μου και να τα διορθώνω, δεν βάζω άλλους στόχους. Κάνω πάντα ό,τι καλύτερο μπορώ, και αν έρθει ένα καλό αποτέλεσμα θα είναι ευπρόσδεκτο».

Συνεπώς, στο μυαλό του Στυλιανού αυτή είναι η νοοτροπία με την οποία θα προσεγγίσει το φετινό Academy Trophy: «Θα ήθελα να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Πρέπει να είμαι πολύ συγκεντρωμένος. Σίγουρα το επίπεδο θα είναι πολύ διαφορετικό, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα. Είναι σημαντική η συμμετοχή μου εκεί για να αποκτήσω εμπειρίες για τη συνέχεια της καριέρας μου».