Δοκιμή BMW 320d mHEV : Απόδραση στην Στενή Εύβοιας

Κοινοποίησε το άρθρο
BMW 320d Mild Hybrid

Η σειρά 3 της BMW είναι το πιο αναγνωρίσιμο μοντέλο της γκάμας της βαυαρικής εταιρείας τις τελευταίες δεκαετίες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται το αυτοκίνητο σύμβολο που χαρακτηρίζει τα ιδανικά της μάρκας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

LIVE TV : Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Κροατίας

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση με το Ζάγκρεμπ, την εκκίνηση του Ράλι Κροατίας     Το ασφάλτινο Ράλι Κροατίας είναι ο τέταρτος αγώνας του WRC για το 2024...

MAZDA CX-80 : Big in Japan (video)

Το ολοκαίνουργιο CX-80 είναι πλέον η νέα ναυαρχίδα της MAZDA στην Ευρώπη, αφού πρόκειται για το πιο ευρύχωρο μοντέλο στην ευρωπαϊκή γκάμα της ιαπωνικής...

HYUNDAI i30 2024: Διακριτική αναβάθμιση

Διακριτική σχεδιαστική ανανέωση και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας και ασφάλειας χαρακτηρίζουν το νέο HYUNDAI i30     Η ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του HYUNDAI i30 συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει...

Του Νίκου Μιχαλόπουλου 

Στην κατοχή μας είχαμε την πιο ενδιαφέρουσα έκδοση της σειράς, την πετρελαιοκίνητη 320d  Mild Hybrid.

Γνωριμία

Η σειρά 3 της BMW είναι συνυφασμένη με την σύγχρονη ιστορία της βαυαρικής εταιρείας. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο σύμβολο που την εισήγαγε στον απαιτητικό χώρο της Premium αγοράς και θεμελίωσε την σπορ εικόνα της μάρκας. Η ιστορία της ξεκινάει από το 1975 και πλέον έχει φτάσει στην έβδομη γενιά της. Παρόλο που διαχωρίστηκε η κουπέ και κάμπριο εκδοχή του αμαξώματος, αποτελώντας την σειρά 4, η σειρά 3 είναι αναντικατάστατη στην γκάμα της εταιρείας, καθώς πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο μοντέλο της. Μόνο σεντάν και στέισον βάγκον, η σειρά 3 συνεχίζει να συγκινεί με τον δυναμισμό της. Η πετρελαιοκίνητη και ήπια υβριδική 320d αναδεικνύει στο ακέραιο όλα αυτά τα ελκυστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια BMW.

BMW 320d Mild Hybrid

Εξωτερικός Σχεδιασμός 

Η BMW επιμελήθηκε με μεγάλη προσοχή την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου, ώστε μέσα από τις κλασικές γραμμές του σεντάν αμαξώματος, αφενός να προσδίδει σοβαρότητα, αφετέρου να παραμένει σπορτίφ και μοντέρνο.

Το μπροστινό μέρος είναι πολύ δυναμικό. Οι χαρακτηριστικοί προβολείς και η μεγάλη επινικελωμένη μάσκα, σήμα κατατεθέν της BMW προσδίδουν μια επιβλητική εικόνα, εναρμονισμένη με την κατηγορία του αυτοκινήτου. Το μακρύ οριζόντιο καπό ολοκληρώνει το εντυπωσιακό εμπρός μέρος.

BMW 320d Mild Hybrid

Το πλαϊνό κλασικό μέρος αποκτά ζωντάνια με τα νεύρα, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος, τονίζοντας τον σπορτίφ χαρακτήρα.

Το αυτοκίνητο καταλήγει σε ένα δυναμικό πίσω μέρος με τον τρίτο όγκο να φέρει μια διακριτική αεροτομή στο πάνω μέρος του πορτμπαγκάζ. Τα οριζόντια χαρακτηριστικά πίσω φωτιστικά σώματα με γραφικά Led σε συνδυασμό με την διπλή απόληξη της εξάτμισης δημιουργούν μια άγρια αλλά γοητευτική εικόνα, αναδεικνύοντας τον σπορ Premium προσανατολισμό του αυτοκινήτου.

BMW 320d Mild Hybrid

Γενικά χαρακτηρίζεται από μια μυώδη σιλουέτα  με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,23. Τιμή που επιτυγχάνεται με τη συμβολή του ενεργού ελέγχου της γρίλιας των αεραγωγών.

Εσωτερικό

Όπως είναι αναμενόμενο η BMW επιμελήθηκε με μεγάλη προσοχή το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Η καμπίνα χαρακτηρίζεται από κορυφαίας ποιότητας υλικά και συναρμογή, εστιασμένα στην άνεση των επιβατών.

BMW 320d Mild HybridΜε την χρήση μαλακών υλικών σε συνδυασμό με το καφέ δέρμα αποπνέει μία αίσθηση πολυτελείας, ενώ ο διάκοσμος της καμπίνας είναι ευχάριστος για τους επιβάτες.

Το ταμπλό δείχνει «σοβαρό» χωρίς περιττές λεπτομέρειες ώστε να μην αποσπά την προσοχή του οδηγού. Κεντρικά η όμορφη υψηλής ανάλυσης οθόνη του συστήματος πολυμέσων iDrive 10,25 ιντσών, συμβατό με Android Auto και Apple AirPlay διαθέτει προηγμένες λειτουργίες και ένα εξαιρετικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, άμεσο και με συνεχή ενημέρωση της κίνησης των δρόμων με εναλλακτικές διαδρομές για την αποφυγή της.

Στο καντράν πίσω από τιμόνι έχουμε έναν ευανάγνωστο ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών που παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τον οδηγό.

Αρκετά οδηγοκεντρικό και εστιασμένο στην ασφάλεια, διαθέτει εξαιρετική ορατότητα. Άνετα θα καθίσουν και οι πίσω επιβάτες, ενώ άπλετος είναι ο χώρος και για τα πόδια τους. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, άκρως ικανοποιητική αγγίζει τα 480 λίτρα.

BMW 320d Mild Hybrid

Κινητήρας

Κάτω από το καπό κρύβει έναν πραγματικό θησαυρό. Πρόκειται για τον γνωστό δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα της βαυαρικής φίρμας που αποδίδει 190 PS και 400 Nm ροπής! Διαθέτει δυο τουρμπίνες μεταβλητής γεωμετρίας και συνδυάζεται με ένα άμεσο και αποδοτικό αυτόματο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων. Το αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται ως mHEV, δηλαδή ήπια υβριδικό. Αυτό επειδή είναι εφοδιασμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 11 PS που τροφοδοτείται από μια μπαταρία 48V, η οποία φορτίζει κατά το ρολάρισμα ή κατά το φρενάρισμα. Το σύστημα αυτό τροφοδοτεί με ρεύμα τις περιφερειακές ανάγκες, ενώ δίνει μια έξτρα ώθηση κατά την εκκίνηση. Ωστόσο δεν λειτουργεί αυτόνομα. Συνολικά είναι ένα κινητήριο σύνολο πολύ δυνατό και αποδοτικό που επιτυγχάνει την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση, αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένους και τους πιο απαιτητικούς οδηγούς. BMW 320d Mild Hybrid

Στον δρόμο 

Η παραπάνω θεωρητική προσέγγιση του αυτοκινήτου, προϊδεάζει θετικά για την συμπεριφορά του σε πραγματικές συνθήκες. Η κίνηση στους πίσω τροχούς και η κατανομή βάρους στους δύο άξονες σε ποσοστό 50-50, υπόσχονται εκπληκτική οδηγική συμπεριφορά. Ας δούμε λοιπόν εάν η BMW 320d mHEV ανταποκρίνεται σε αυτές τις υψηλές προσδοκίες!

Στην πόλη οδηγώντας το, δεν γίνεται αντιληπτός ο όγκος του. Οι καλές γωνιές του παρμπρίζ και η ορατότητα, βοηθούν στην οριοθέτηση και την αντίληψη των διαστάσεων του αυτοκινήτου. Το προηγμένο GPS με τις πληροφορίες κίνησης των δρόμων και τις εναλλακτικές διαδρομές που προτείνει, είναι ιδανικό για χρήση εντός του αστικού ιστού, καθώς ο οδηγός μπορεί να γλιτώσει αρκετό χρόνο μέσω αυτού.

Στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο θα δείξει τις πραγματικές του ικανότητες. Το πολύ καλό πλαίσιο αναδεικνύει την στιβαρότητα του αυτοκινήτου. Το κινητήριο σύνολο αποδεικνύεται εξαιρετικά ισχυρό ήδη από τις χαμηλές στροφές. Το τιμόνι είναι ακριβές και άμεσο. Η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση M Sport κρατάει σταθερό το αυτοκίνητο, ακόμα και σε απότομες στροφές. Το αυτοκίνητο παραμένει ευχάριστο και δεν δυσκολεύεται ούτε στο απαιτητικό ορεινό δίκτυο, σφραγίζοντας τα πλεονεκτήματα των αδικημένων κινητήρων ντίζελ.

Στον αυτοκινητόδρομο βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, αφού καταπίνει με ευκολία τα χιλιόμετρα. Το στιβαρό πλαίσιο δημιουργεί αίσθηση ασφαλείας, ενώ στον ανοιχτό δρόμο το αυτοκίνητο θέλει να φύγει. Παραμένει εξαιρετικά σταθερό ακόμα και στις πολύ υψηλές ταχύτητες. Στον αυτοκινητόδρομο επιτυγχάνει την μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Η χρήση του Cruise Control εξασφαλίζει ακόμα μικρότερη κατανάλωση. Παράλληλα τα επίπεδα άνεσης βρίσκονται στον υπερθετικό βαθμό! Έτσι η BMW 320d mHEV αποκαλύπτει τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα της.

Γενικά πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο οδηγικά αυτοκίνητο, ασφαλές και εύκολο στην οδήγηση. Διαθέτει τρία προφίλ οδήγησης, Eco, Comfort και Sport. Με την επιλογή Sport αλλάζει η χαρτογράφηση του κινητήρα και σκληραίνουν οι αναρτήσεις, αποδίδοντας τα μέγιστα. Η επιλογή Comfort είναι το μεσαίο επίπεδο, εστιασμένο στην άνεση ενώ η επιλογή Eco στοχεύει στην εξοικονόμηση καυσίμου, χωρίς ωστόσο να υστερεί σε δύναμη.  Η μικτή κατανάλωση της δοκιμής άγγιξε το ικανοποιητικό ποσό των 7.5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα.

Προορισμός 

Στο όρος Δίρφυς, στις νότιες πλαγιές βρίσκεται κτισμένη αμφιθεατρικά η Στενή Εύβοιας σε υψόμετρο 400 μέτρων, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από Χαλκίδα. Το χωριό είναι γραφικό με τουριστική ανάπτυξη με πολλές ταβέρνες για καλό και ποιοτικό φαγητό. Ένα από τα στοιχεία που το κάνουν άξιο αναφοράς είναι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα περιπατητικά μονοπάτια μέσα στο δάσος, τα στενά δρομάκια, οι πηγές μέσα στο χωριό καθώς και η ωραία θέα που προσφέρει ευεργετικό καθαρό αέρα. Ένα μέρος απόδρασης και αλλαγής παραστάσεων σε απόσταση μόλις μιάμιση ώρα από Αθήνα.

Σε ποιους απευθύνεται 

Η νέα BMW σειρά 3 απευθύνεται σε όσους επιζητούν την εκλεπτυσμένη πολυτέλεια, σε αυτούς που η κοινωνική θέση επιβάλει ένα αυτοκίνητο με στάτους και πρεστίζ. Σε οικογενειάρχες που η ασφάλεια, η οδηγική συμπεριφορά και η οδηγική ευχαρίστηση είναι πρωτεύοντες παράγοντες για την επιλογή αυτοκινήτου. Σε εκείνους που χρειάζεται να κάνουν μεγάλα ταξίδια, αλλά και σε νέους ανθρώπους που επιθυμούν ένα δυναμικό σπορτίφ σεντάν. Η BMW 320d mHEV αναμφίβολα είναι ένα αυτοκίνητο που αρέσει σε πολλούς και καλύπτει ποικίλες ανάγκες. Η σειρά 3 είναι ένα εμβληματικό μοντέλο στην ιστορία της BMW και σύμβολο για όσους θελήσουν να το αποκτήσουν!

Συμπέρασμα 

Το μεσαίο και εμβληματικό μοντέλο της BMW στην έβδομη γενιά του είναι καταδικασμένο να πετύχει, ακολουθώντας την συνταγή των προκατόχων του. Η BMW το επιμελήθηκε με εξαιρετικά ποιοτικά υλικά, το φρόντισε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το έστησε με βάση την σπορ κληρονομιά και επικεντρώθηκε στην άψογη οδική συμπεριφορά. Δημιούργησε έτσι ένα από τα πληρέστερα αυτοκίνητα στην μεσαία πολυτελή κατηγορία με στόχο να μην αμφισβητήσει κανένας την πρωτοκαθεδρία της!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

ΑΜΑΞΩΜΑ
ΤύποςSedan
Καθίσματα5
Πόρτες4

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΡΥΠΟΙ – ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 
Κατανάλωση καυσίμου – Κύκλος εντός πόλης (NEDC, WLTP ισοδύναμος)4.5-4.6 l/100 km*
Κατανάλωση καυσίμου – Κύκλος εκτός πόλης (NEDC, WLTP ισοδύναμος)3.7-3.8 l/100 km*
Κατανάλωση καυσίμου – Μικτός κύκλος (NEDC, WLTP ισοδύναμος)4.0-4.1 l/100 km*
Εκπομπές CO2 (NEDC, WLTP ισοδύναμος)105-107 g/km
Τύπος καυσίμουΠετρέλαιο
Επιτάχυνση 0 – 100 χλμ/ώρα6.8 δευτ
Μέγιστη Ταχύτητα240 km/h
Προδιαγραφές ΚαυσαερίωνEuro 6d
Αναλογία βάρους/ισχύος8.1 κιλά/Hp, 123.4 Hp/τόνος
Αναλογία βάρους/Ροπή3.9 κιλά/Nm, 259.7 Nm/τόνος

 

ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΛΟ
Ηλεκτρική ισχύς του κινητήρα11 Hp
Συνολική Ισχύς190 Hp @ 4000 σ.α.λ.
Ισχύς ανά λίτρο κυβισμού95.2 Hp/l
Ονομαστική ροπή του κινητήρα400 Nm @ 1750-2500 σ.α.λ.
Θέση του κινητήραΕμπρός, κατά μήκος
Μοντέλο/Κωδικός κινητήραB47
Κυβισμός κινητήρα1995 cm3
Αριθμός κυλίνδρων4
Θέση των κυλίνδρωνσε σειρά
Διάμετρος κυλίνδρου84 mm
Διαδρομή εμβόλιου90 mm
Βαθμός συμπίεσης16.5
Αριθμός βαλβίδων ανά κύλινδρο4
Σύστημα καυσίμουσύστημα Ντίζελ κοινής γραμμής (common-rail)
Αναρρόφηση κινητήραTwin-power turbo, Ιντερκούλερ
Χωρητικότητα λαδιού κινητήρα5.5 l
ψυκτικό7 l
Συστήματα κινητήραStart & Stop Σύστημα Φίλτρο σωματιδίων

 

ΟΓΚΟΙ ΚΑΙ ΒΑΡΗ 
Βάρος1540 κιλά
Μέγιστο ωφέλιμο φορτίο600 κιλά
Ελάχιστος όγκος χώρου αποσκευών480 l
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων40 l
Μέγιστο φορτίο75 κιλά
Επιτρεπόμενη δυνατότητα ρυμούλκησης με φρένα (12%)1600 κιλά
Επιτρεπόμενη δυνατότητα ρυμούλκησης χωρίς φρένα750 κιλά
Μέγιστο φορτίο στήριξης75 κιλά

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος4709 mm
Πλάτος1827 mm
Ύψος1435 mm
Μεταξόνιο2851 mm
Απόσταση από το έδαφος136 mm
Συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd)0.23
Ελάχιστη διάμετρος στροφής (διάμετρος στροφής)11.4 m

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Αρχιτεκτονική συστήματος κίνησηςO κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας κινούν τους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου με δυνατότητα κίνησης μόνο σε μικτή λειτουργία.
ΚίνησηΣτους πίσω τροχούς
Αριθμός ταχυτήτων (αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων)8 Steptronic
Εμπρός ανάρτησηδιπλά ψαλίδια
Πίσω ανάρτησηΠολλαπλή ανεξάρτητη ανάρτηση
Εμπρός φρένααεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένααεριζόμενοι δίσκοι
Βοηθητικά συστήματαABS (Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών)
Τύπος διεύθυνσηςΤσουκράνια διαχείρισης (με δόντια)
ΤιμόνιΗλεκτρικό Τιμόνι
Τροχοί205/60 R16 96W XL

*Μετρήσεις BMW 

Οι τιμές της νέας 320d mHEV της BMW ξεκινούν από τις €45.350, ενώ η βασική έκδοση της σειράς 3 (318i) ξεκινάει από τις €34.200.