Δοκιμή: Hyundai i30 Fastback 1,0 T-GDI 120 PS

Κοινοποίησε το άρθρο

Με την έλευση του i30 Fastback, η Hyundai συμπληρώνει τη γκάμα του μικρομεσαίου i30 της, με το 5θυρο μοντέλο με τα κουπέ χαρακτηριστικά, το οποίο εντυπωσιάζει με τον εκλεπτυσμένο σχεδιασμό του.

Η κατηγορία Fastback μας πρωτοσυστήθηκε στην Αμερική, όπου και χαρακτήριζε τα κουπέ μοντέλα, που για την ακρίβεια δεν είναι σεντάν… αλλά δεν είναι και κουπέ. Στο δια ταύτα λοιπόν, η Fastback έκδοση του i30 είναι μια 5θυρη έκδοση με κουπέ χαρακτηριστικά στο πίσω μέρος της.

Ξεχωριστή σχεδίαση, ειδικά στο οπίσθιο τμήμα του!

Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα  το κορεάτικο μοντέλο διαθέτει μια άκρως δυναμική εμφάνιση. Η οποία στην Fastback απλά απογειώνεται. Για την ακρίβεια στο εμπρόσθιο τμήμα φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά με το 5θυρο μοντέλο, αλλά συνάμα ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός. Πιο συγκεκριμένα, εμπρός το i30 Fastback είναι πιο χαμηλό, ενώ η μάσκα έχει ανασχεδιαστεί, με τον νέο προφυλακτήρα με τα διαφορετικής σχεδίασης φώτα ημέρας τύπου LED, να κάνουν τη διαφορά. Εκεί που ο παρατηρητής θα εντοπίσει τις κυριότερες αλλαγές είναι στο πλάι και σαφέστατα στο οπίσθιο μέρος του i30. Η οροφή έχει χαμηλώσει κατά 25 χιλιοστά, ενώ το συνολικό του μήκος είναι πιο μακρύ κατά 11,5 εκατοστά (4.455 χλστ.) συγκριτικά με του 5θυρου i30. Η κλίση στο πίσω παρμπρίζ είναι έντονη ενώ εξαιρετική πινελιά είναι η ακμή που διακρίνεται στη πόρτα του πορτ μπαγκάζ, η οποία δημιουργεί μια ενσωματωμένη αεροτομή. ακμή, που με την σειρά της σχηματίζει ενσωματωμένη αεροτομή.

 

Δεν διαφοροποιείται στο εσωτερικό από το Hatchback

Tο εσωτερικό του Fastback, δεν έχει διαφορές από αυτό της hatchback έκδοσης, με τη σχεδίαση να είναι όμορφη και σύγχρονη, ενώ και η ποιότητα άκρως στιβαρή. Ξεχωρίζει στο ανώτερο σημείο της κονσόλας η 8 ιντσών οθόνη αφής η οποία προσφέρει μεγάλες δυνατότητες συνδεσιμότητας, με τον τεχνολογικό χαρακτήρα του μοντέλου να ενισχύεται από τα συστήματα ασφαλείας Hyundai SmartSense που διαθέτει και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (LKA) και έξυπνο ρυθμιστή ταχύτητας (Smart Cruise Control with Stop & Go). Ποιοτικά τώρα, η καμπίνα του Fastback δεν θα αφήσει παραπονεμένο κανέναν, μιας και αποτελείται από στιβαρά υλικά, ενώ και το φινίρισμα είναι αψεγάδιαστο.

Εξαιρετικός ο κινητήρας των 120 ίππων

Ο τούρμπο κινητήρας που κινεί το όμορφο i30 Fastback ανήκει στην οικογένεια KAPPA του i30 και αποδεικνύεται ικανός σε κάθε διαδρομή. Αποδίδει 120 ίππους και 171 Nm ροπής, είναι «ζωντανός» σε όλο το φάσμα στροφών, ενώ παρότι 3κυλινδρος διαθέτει μια αρκετά ραφιναρισμένη λειτουργία. Το τράβηγμα του είναι ικανοποιητικό από τις χαμηλές στροφές, από τις μεσαίες και άνω, το μοτέρ δείχνει και είναι πρόθυμο επιταχύνοντας σβέλτα το θελκτικό αμάξωμα του i30 Fastback, τόσο από στάση, όσο κι εν κινήσει. Σαφέστατα, οι επιδόσεις του ενισχύονται και από την ελαφρώς σφιχτή κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου.

Άνετο και σπορτίφ παράλληλα!

Το set up της ανάρτησης είναι όμοιο με αυτό της hatchback έκδοσης του i30, έχοντας εμπρός γόνατα ΜακΦέρσον και πολλαπλούς συνδέσμους, συνδυασμός που αναβαθμίζει κατά πολύ την οδική συμπεριφορά του Fastback. Έτσι το i30 Fastback είναι σταθερό και άνετο στον ανοιχτό δρόμο, με στιβαρό πάτημα, με το σύστημα διεύθυνση να διακρίνεται για την ελαφρότητα του μεν, αλλά και την ακρίβεια του δε! Εξίσου καλά τα πάει σε δρόμο με στροφές, όπου το i30 Fastback είναι ευχάριστο στον ανήσυχο οδηγό, με τις κλίσεις του αμαξώματος να είναι μικρές. Γενικότερα οι αντιδράσεις του ακόμα και σε άτσαλους χειρισμούς είναι ουδέτερες, εμπνέοντας ασφάλεια σε κάθε στιγμή. Τα φρένα του i30 Fastback που αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους στον πίσω άξονα, εξασφαλίζουν την άμεση και σίγουρη ακινητοποίησή του.

 Ξεχωρίζει στη κατηγορία των μικρομεσαίων

Αναμφίβολα η έλευση του Hyundai i30 Fastback βάζει για τα καλά τη κορεάτικη φίρμα στη κατηγορία των μικρομεσαίων, μιας και έχει τη δυνατότητα πλέον να προσφέρει στο αγοραστικό κοινό ένα όμορφο και ιδιαίτερο αυτοκίνητο. Αυτό σε κερδίζει με την εμφάνισή του, αλλά και με τις πολύ καλές οδηγικές του ικανότητες, τα οποία όλα αυτά προσφέρονται και σε μια λογική τιμή. Για όσους θέλουν κάτι ξεχωριστό και value for money παράλληλα, αυτό είναι το αυτοκίνητό τους!

 

(+) Εμφάνιση, ποιότητα, απόδοση κινητήρα, οδική συμπεριφορά, άνεση ανάρτησης

(-) Ορατότητα προς τα πίσω, ελαφρύ σύστημα διεύθυνσης