Δοκιμή: Jeep Compass 1.4Τ 170PS 4WD Auto

Κοινοποίησε το άρθρο

Το ολοκαίνουργιο Jeep Compass προσφέρει έναν απαράμιλλο συνδυασμό ικανοτήτων. Η θρυλική και καλύτερη στην κατηγορία του ικανότητα 4Χ4, ο αυθεντικός αλλά και σύγχρονος σχεδιασμός της Jeep, η εξαιρετική συμπεριφορά εντός δρόμου και η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει στους επιβαίνοντες, συνδυάζονται με μία πληθώρα συστημάτων για την ασφάλεια και την διασκέδαση σε αρμονική συνεργασία στο νέο Jeep Compass.

Το νέο μοντέλο, αντιπροσωπεύει μία προσθήκη-κλειδί στην γκάμα της Jeep και επιτρέπει στη μάρκα να ενδυναμώσει τη θέση της στην κατηγορία των Compact SUV, μία κατηγορία που είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% παγκοσμίως μέχρι το 2020, φτάνοντας τις 7.5 εκατομμύρια μονάδες. Για την Ευρωπαϊκή αγορά, η κατηγορία των Compact SUV, που σήμερα αριθμεί 1.6 εκατ. μονάδες, αναμένεται να φτάσει τις 2 εκατ. μονάδες μέχρι το 2020.

Με την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου Compass, η Jeep ολοκληρώνει την προϊοντική της επέκταση στην Ευρώπη, προσφέροντας λύσεις σε κάθε ένα κομμάτι της κατηγορίας SUV. Το νέο μοντέλο αποτελεί μία συναρπαστική πρόταση για τους Ευρωπαίους πελάτες, συνδυάζοντας τις θρυλικές ικανότητες εκτός δρόμου κίνησης με ένα όχημα που παράλληλα προσφέρει ασφαλή, διασκεδαστική και άνετη καθημερινή εμπειρία μετακίνησης.

Ιδιαίτερος, σύγχρονος και αυθεντικός Jeep σχεδιασμός 

Το ολοκαίνουργιο Jeep Compass χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή αισθητική της σχεδίασής του, με φαρδύ και στιβαρό πάτημα και ιδανική αναλογία γυάλινων επιφανειών. Είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως Jeep, χάρη στα παραδοσιακά σχεδιαστικά στοιχεία, όπως η μάσκα με τις 7 γρίλιες και τα τραπεζοειδή ανοίγματα των τροχών. Οι σχεδιαστές της Jeep ανανέωσαν τη θρυλική μάσκα τοποθετώντας τις γρίλιες από χρώμιο σε ενθέσεις μαύρου γυαλιστερού χρώματος. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα με την χαρακτηριστική όψη των LED, είναι πλαισιωμένα από μαύρο περίγραμμα και αναβαθμίζουν την προσωπικότητα και την εικόνα του Compass.

Αναβαθμισμένο εσωτερικό με premium χαρακτηριστικά και τεχνολογία

Το εσωτερικό του ολοκαίνουργιου Jeep Compass, προσφέρει υψηλής ποιότητας υλικά και τεχνολογικές λύσεις. Στην κεντρική κονσόλα, ο τραπεζοειδής κεντρικός πίνακας, παραπέμπει στον ιστορικό σχεδιασμό της Jeep, έχει πολυτελή αίσθηση και φιλοξενεί τις οθόνες 5.0, 7.0 και 8.4 ιντσών του συστήματος UConnect.

Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί επίσης το λεβιέ των ταχυτήτων, τα χειριστήρια του συστήματος Selec Terrain, το ηλεκτρονικό χειρόφρενο, το μπουτόν για το σύστημα ESS Stop & Start, τα χειριστήρια του κλιματισμού και του ηχοσυστήματος και τις θύρες φόρτισης και σύνδεσης κινητών και λοιπών συσκευών.

Ο πίνακας οργάνων είναι ειδικά μελετημένος και σχεδιασμένος και, ανάλογα με την έκδοση, ενσωματώνει μία οθόνη LED 3.5 ή 7.0 ιντσών. Η μεγάλη οθόνη των 7.0 ιντσών, είναι παραμετροποιήσιμη από τον οδηγό προκειμένου να προβάλλει τις πληροφορίες που αυτός επιθυμεί και διατίθεται ως βασικός εξοπλισμός στις εκδόσεις Limited και Trailhawk.

Premium εμπειρία στο δρόμο

Η αρχιτεκτονική “small wide” της FCA, περιλαμβάνει πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση που σε συνδυασμό με το αποκλειστικό για την κατηγορία, Σύστημα Επιλεκτικής Απόσβεσης (Frequency Selective Damping FSD) και το απόλυτης ακρίβειας τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση, προσφέρουν στον οδηγό του, απόλυτο έλεγχο στο δρόμο.

Το Jeep Compass κάθεται σε στιβαρά θεμέλια. Η αρχιτεκτονική και η κατασκευή του αμαξώματος και του πλαισίου με ατσάλι υψηλής αντοχής σε ποσοστό 65% και ειδικά υλικά συγκόλλησης, έχει ως αποτέλεσμα μία πολύ άκαμπτη δομή που στηρίζει την δυναμική συμπεριφορά του νέου Compass αλλά και την αντοχή του σε περίπτωση σύγκρουσης, ενώ παράλληλα εξοικονομεί το βάρος.

Το νέο Jeep Compass έχεις τις ανώτερες επιδόσεις εκτός δρόμου στην κατηγορία του, μέσω δύο εξελιγμένων συστημάτων συνεχούς (Full Time 4X4) τετρακίνησης: το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low (με 20:1 crawl ratio), κάθε ένα από τα οποία μπορεί να στείλει το 100% της διαθέσιμης ροπής στον τροχό που το χρειάζεται.

Tο Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low περιλαμβάνουν και το σύστημα Jeep Selec-Terrain το οποίο προσφέρει 5 επιλογές κίνησης (Auto, Snow, Sand, Mud και Rock για τις εκδόσεις Trailhawk) για βέλτιστη απόδοση εκτός και εντός δρόμου σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα απεμπλοκής του πίσω άξονα και του 4Χ4 προκειμένου να προσφέρει στα τετρακίνητα μοντέλα μέγιστη οικονομία καυσίμου αλλά και ακαριαία εμπλοκή του 4Χ4 όταν είναι απαραίτητο.

Όλα τα μοντέλα Jeep Compass με τετρακίνηση εξοπλίζονται επίσης με λειτουργία «Lock» που κλειδώνει μόνιμα τη μετάδοση και μπορεί να επιλεγεί από τον περιστροφικό διακόπτη του Selec-Terrain για ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε απαιτητικές συνθήκες off road κίνησης.

Πλήρης σειρά κινητήρων

Προκειμένου να καλύψει τις προτιμήσεις και τις ανάγκες όλων των πελατών, το νέο Jeep Compass προσφέρει 8 συνδυασμούς κινητήρων και μετάδοσης μέσω ενός βενζινοκινητήρα, δύο πετρελαιοκινητήρων και δύο κιβωτίων ταχυτήτων – του 9τάχυτου αυτόματου και του 6τάχυτου χειροκίνητου.

Ο κινητήρας βενζίνης  1.4L MultiAir2 Turbo με απόδοση 170 ίππων στις 5,500 στροφές και ροπή 250 Nm στις 2,500 στροφές σε συνδυασμό με το 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο εξοπλίζει την έκδοση 4Χ4. Η μέση κατανάλωση των 6,9 lt/100 km που δηλώνει το εργοστάσιο είναι σαφώς πολύ αισιόδοξη καθώς χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να δεις τιμές κάτω από 8   lt/100 km. Σε αρκετή πίεση και με αυξημένο ρυθμό θα δεις τιμές και πάνω από τα 10 λίτρα, αλλά θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση τόσο την τετρακίνηση, τόσο την ιπποδύναμη αλλά φυσικά και το αυξημένο βάρος του οχήματος.

(+) Σχεδίαση, Ποιότητα κατασκευής, Οδική συμπεριφορά, Τετρακίνηση
(-) Κατανάλωση υπό πίεση, έλλειψη ρεζέρβας