Με BMW X2 sDrive 18i M Sport X στον παράδεισο των πλατανιών

Κοινοποίησε το άρθρο

Έχοντας στα χέρια σου ένα αυτοκίνητο όπως η BMW X2 sDrive 18i M Sport X, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να βρεις έναν ξεχωριστό προορισμό για να την απολαύσεις. Η επιλογή; 

Το παραμυθένιο Πλανητέρο! 

Του Νίκου Μιχαλόπουλου 

 

Γνωριμία 

Στην ονοματοδοσία της βαυαρικής εταιρείας το Χ συμβολίζει τα SUVs και τα Crossovers, οι ζυγοί αριθμοί τις πιο σπορ και κουπέ προτάσεις. Άρα η BMW X2 είναι το μικρότερο Coupe SUV της γκάμας της BMW.  Το αυτοκίνητο με κωδικό F39 βρίσκεται στην παραγωγή από το 2018 και αποτελεί ήδη ένα από best-sellers της BMW.

Στην κατοχή μου είχα την έκδοση sDrive 18i M Sport X με τον βασικό τρικύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα TwinPower Turbo των 1.5 λίτρων απόδοσης 136 ίππων. Ένα ιδανικό αυτοκίνητο για απόδραση σε έναν ξεχωριστό προορισμό. Διανύοντας μαζί του 720 χιλιόμετρα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.

Εξωτερική Σχεδίαση 

Η BMW αποκαλεί το X2 ως «Sports Activity Coupé». Οι σχεδιαστές της Βαυαρικής εταιρείας του έδωσαν σφηνοειδή γραμμή, προσδίδοντας του την επιθετικότητα που του ταιριάζει και επιπλέον η χαμηλή οροφή που τελειώνει σε μια διακριτική αεροτομή δίνει την αίσθηση hot hatchback.

Με διαστάσεις 4.360/1.824/1.526 και μεταξόνιο 2.670 έχει τις ιδανικές αναλογίες να τραβάει τα βλέμματα αλλά και για κίνηση οπουδήποτε.

Στο εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από την επιθετική, σήμα κατατεθέν μάσκα της BMW που πλαισιώνεται από τραπεζοειδείς προβολείς που αγκαλιάζουν τα φτερά. Τα γραφικά LED σχηματίζουν δίδυμο φωτισμό στο εσωτερικό των προβολέων που θυμίζει παλαιότερες BMW, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.

Στο κάτω μέρος βλέπουμε τους στρογγυλούς και διακριτικούς προβολείς ομίχλης. Κεντρικά του προφυλακτήρα υπάρχει ένας μεγάλος αεραγωγός πλαισιωμένος με γκρι πλαίσιο, τονίζοντας τον Off-Road χαρακτήρα.

 

Στο πλαϊνό μέρος εντυπωσιάζει η συμμετρική σχεδίαση που ανεβαίνει ομαλά στο πίσω μέρος, προσδίδοντας του σπορτίφ αίσθηση ενώ θυμίζει αιλουροειδές σε θέση επίθεσης. Στην τρίτη κολόνα υπάρχει και στις δυο πλευρές ο «έλικας» της BMW. Η πέμπτη πόρτα στο τελείωμα της παρουσιάζει ελαφριά κλίση προκειμένου να δικαιολογεί τον χαρακτήρα του Coupe SUV.

Τέλος το πίσω μέρος δίνει την εικόνα ενός hot hatchback με τα τοποθετημένα οριζόντια φωτιστικά σώματα που ξεχωρίζουν με το LED γραφικό σε κυματοειδή γραμμή. Στον προφυλακτήρα υπάρχει κεντρικά ένας γκρι διάχυτης, ο οποίος έχει και ρόλο off – road προστατευτικού. Στην αριστερή πλευρά η επινικελωμένη απόληξη της εξάτμισης τονίζει τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.  Το όμορφο σύνολο ολοκληρώνεται από τις εντυπωσιακές M Ζάντες ελαφρού κράματος 19″ με ακτίνες σε σχήμα Y.

Εσωτερικό 

Η καμπίνα των επιβατών είναι αντίστοιχη μιας BMW. Εξαιρετική είναι η ποιότητα των υλικών με μαλακά πλαστικά όπου χρειάζεται και ο συνδυασμός δέρματος – αλουμινίου δίνουν την απαιτούμενη αίσθηση πολυτελείας.

Τα αγωνιστικού τύπου μπάκετ καθίσματα με επένδυση από Αλκαντάρα είναι η επιτομή της άνεσης, συμβάλλοντας στην σωστή στήριξη του σώματος οδηγού και επιβατών. Παρά τον σπορτίφ χαρακτήρα είναι πλούσιο σε θήκες και χώρους.

Εντυπωσιακός, ιδιαίτερα για τον οδηγό είναι ο αναλογικός πίνακας οργάνων. Κεντρικά στο πάνω μέρος του ταμπλό δεσπόζει το σύστημα multimedia iDrive με έγχρωμη κεντρική οθόνη 6,5’’ ο έλεγχος του οποίου γίνεται ανέπαφα μέσω στρογγυλού διακόπτη ανάμεσα από τα μπροστινά καθίσματα.

Τέλος, το βράδυ με τον κρυφό εσωτερικό φωτισμό (Ambient) δημιουργεί ατμόσφαιρα που χαλαρώνει τον οδηγό.

 

Στον δρόμο 

Όπως αρμόζει σε μια γνήσια BMW, χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα κύλισης και κράτημα.

Ειδικότερα οι συμπαγείς διαστάσεις το καθιστούν ικανό για κίνηση εντός του αστικού ιστού, παρόλο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αστικό Crossover. Το ακριβές τιμόνι και η πολύ καλή ορατότητα δημιουργούν σιγουριά στον οδηγό να πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελιγμούς στην πόλη.

Ωστόσο ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου φωνάζει για ταξίδια και εξορμήσεις, όποτε δεν γινόταν να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή.

Στον αυτοκινητόδρομο λοιπόν η BMW X2 sDrive 18i M Sport X χαρακτηρίζεται από εξαιρετική σταθερότητα ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες, προσφέροντας την αίσθηση πως «κολλάει» στον δρόμο. Η ηχομόνωση στην καμπίνα βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα, ενώ κορυφαία μπορεί να χαρακτηριστεί η στιβαρότητα και η ασφάλεια στο ταξίδι.

Το επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη είναι όσο άμεσο χρειάζεται ο οδηγός, αλλάζοντας σχέση την κατάλληλη στιγμή και συνεργάζεται ομαλά με το κινητήριο σύνολο.

Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω για αρκετά χιλιόμετρα την X2 σε επαρχιακό και ορεινό δίκτυο και μάλιστα κάποιες φορές με καταρρακτώδη βροχή, αποκομίζοντας έτσι μια ολοκληρωμένη άποψη για την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου είναι πως ο οδηγός δεν αισθάνεται πως οδηγάει ένα SUV αλλά ένα Sport Hatchback. Στις απότομες και διαδοχικές στροφές πατάει πολύ καλά, ακόμα και σε βρεγμένο οδόστρωμα, χωρίς να παρουσιάζει κλίσεις ή να ανησυχήσει οδηγό και επιβάτες, παρέχοντας άψογη στήριξη και με τα αγωνιστικού τύπου καθίσματα.

Η M Sport ανάρτηση σε συνδυασμό με το M Sport σύστημα διεύθυνσης βελτιστοποίει την σταθερότητα του αυτοκινήτου. Ωστόσο εξαιτίας της πιο σκληρής ρύθμισης οι ανωμαλίες του οδοστρώματος μεταφέρονται ελαφρά πιο έντονα στην καμπίνα, χωρίς να θυσιάζει την άνεση, που είναι σημαντική παράμετρος για την βαυαρική εταιρεία.

Το iDrive της BMW διαθέτει τρία προφίλ οδήγησης, Sport, Comfort και ECO. Με την επιλογή Sport σκληραίνει το τιμόνι και η ανάρτηση και αλλάζει η χαρτογράφηση του κινητήρα, μεγιστοποιώντας την απόδοση.

Με την επιλογή Comfort το αυτοκίνητο εστιάζει στην πιο άνετη οδήγηση, καθώς το τιμόνι και η ανάρτηση μαλακώνουν ενώ η χαρτογράφηση του κινητήρα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα και τέλος όταν ο οδηγός επιλέξει το προφίλ ECO, το αυτοκίνητο προσαρμόζεται σε πιο οικολογικό στυλ οδήγησης.

Η απόδοση μειώνεται και είναι εμφανής η υστέρηση σε δύναμη, για αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησα ελάχιστα την επιλογή αυτή και κυρίως εντός του αστικού ιστού, στον οποίο μάλιστα συμβάλλει στην οικονομία καυσίμου.

Όσο αφορά την κατανάλωση, κυμάνθηκε μεταξύ 9,1 με 9,8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

 

Ταξίδι

Η BMW X2 sDrive 18i M Sport X αποτέλεσε την αφορμή να επισκεφτώ ένα από τα παραμυθένια μέρη της χώρας μας. Το ονειρικό Πλανητέρο.

Στις πλαγιές του όρους Χελμού, σε υψόμετρο 697 μέτρων βρίσκεται μια τοποθεσία που μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες του Τόλκιν. Πρόκειται για ένα μαγευτικό χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».

Το όνομα του προέρχεται από τον Πλάτανο και το λατινικό Terra που σημαίνει γη. Πρόκειται δηλαδή για την γη των πλατανιών. Μία βόλτα μέσα στο χωριό είναι ιδανική να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα. Να χαλαρώσουμε με τους ήχους της φύσης και τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές και τα ρυάκια.

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον θα αποζημιώσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για όσους σκέφτεστε ήδη μια απόδραση εκεί, θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε τους νερόμυλους, να διασχίσετε τα πάμπολλα μονοπάτια μέσα από το πλατανοδάσος και φυσικά να δοκιμάσετε φρέσκια πέστροφα από τα ιχθυοτροφεία και εστιατόρια που υπάρχουν στο χωριό. Η αίσθηση που προκαλεί αυτό το μαγευτικό μέρος είναι ανεκτίμητη.

Το Πλανητέρο αποτελεί μέρος της κοινότητας Κλειτορίας Καλαβρύτων, από την οποία απέχει 7,5 χιλιόμετρα. Εκεί θα βρείτε ταβέρνες και καφέ γύρω από την κεντρική πλατεία και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Περίπου 10 χιλιόμετρα από την Κλειτορία βρίσκεται το Σπήλαιο των Λιμνών, ενώ τα Καλάβρυτα απέχουν 25 χιλιόμετρα.

Η πανδημία της Covid 19 έπληξε την περιοχή, η οποία ζει κυρίως από τον χειμερινό τουρισμό, παρόλο που είναι όμορφη όλο τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως το μοναδικό ξενοδοχείο στο Πλανητέρο δεν άνοιξε μετά τον αποκλεισμό και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Πραγματικά αξίζει να θυσιάσει κανείς ένα διήμερο από τις διακοπές του στην θάλασσα και να απολαύσει αυτό το, απερίγραπτης ομορφιάς, τοπίο μέσα στο καλοκαίρι.

Σε ποιους απευθύνεται 

Ο όρος SUV περιέχει μέσα την λέξη Sport. Η BMX X2 είναι τόσο σπορ όσο ένα coupe ή ένα hot hatchback, ιδιαίτερα στην έκδοση που είχα στην κατοχή μου. Απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που οι αποδράσεις και η εξερεύνηση είναι τρόπος ζωής. Σε δυναμικούς χαρακτήρες και νέους οικογενειάρχες, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και κύλισης, καθώς και σε όσους δεν συμβιβάζονται σε θέματα ασφαλείας και στιβαρότητας.

Συμπέρασμα

Η BMW με το Χ2 πέτυχε να κατασκευάσει ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, όμορφο, στιβαρό και ασφαλές που ξεφεύγει από τα πρότυπα των κλασικών SUV και δημιουργεί την αίσθηση ενός υπερυψωμένου hot hatchback. Σημαντικότερο όλων η οδηγική συμπεριφορά και απόλαυση που προσφέρει στον οδηγό. Δεν είναι λοιπόν τυχαία ήδη ένα από τα νέα Best – Sellers της βαυαρικής εταιρείας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 

Μέγιστη ισχύς: 100 kW (136 PS) / 4500-6500 σ.α.λ

Τύπος Καυσίμου: Βενζίνη

Συμπίεση: 11

Κυβισμός:1499 cm³

Ροπή: 220 Nm (1500-4100 σ.α.λ)

Διαδρομή / Διάμετρος: 94,6 mm / 82 mm

Μετάδοση: Αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων

Κύλινδροι / Βαλβίδες: 3 / 4

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μικτός Κύκλος: 6,2 l / 100 km

Εκπομπές: 141g / km

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ

Τελική Ταχύτητα: 205 km/h

Επιτρεπόμενο φορτίο άξονα μπροστά / πίσω: 1000 kg / 1020 kg

Επιτάχυνση 0-100 KM/H): 9,6 s

Επιτρεπόμενο Φορτίο: 1985 kg

Φορτίο Ρυμούλκησης: 740 kg

Ρεζερβουάρ: 51 λίτρα

Ωφέλιμο Φορτίο: 575 kg

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος/Πλάτος/Ύψος: 4360 mm / 1824 mm / 1526 mm

Πλάτος Συμπεριλαμβανομένων Καθρεπτών  (Οδηγού / Συνοδηγού): 2098 mm (1054 mm / 1044 mm)

Αριθμός Θέσεων: 5

Μεταξόνιο (Κύκλος Περιστροφής): 2670 mm (11,3 m)

Χώρος Αποσκευών: 470 – 1355 λίτρα

Προτεινόμενη Τιμή: 39.242€