Fiat Tipo Hatchback ή Sedan 1.6 MTJ II ;

Κοινοποίησε το άρθρο

Είναι μία έλευση μοντέλου που συζητήθηκε αρκετά. Η αναβίωση του ονόματος Tipo από την Fiat που επανέφερε ένα κλασικό όνομα από  την δεκαετία του ’80 δημιουργεί από μόνο του μεγάλες προσδοκίες.

DSC 0393

Συνεχίζοντας την παράδοση των μοντέλων με την ιστορική ονομασία “Tipo”, όπως εκείνο που παράχθηκε από το 1988 μέχρι το 1995 και κατέκτησε το βραβείο “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1989”.

Σχεδίαση χωρίς εξάρσεις

Το αρχικά   4θυρο αυτοκίνητο, ενσαρκώνει την  κατεξοχήν ιταλική κληρονομιά σε τέτοια αμαξώματα.  Το αποτέλεσμα είναι ένα λειτουργικό αυτοκίνητο που μεγιστοποιεί τη value for money φιλοσοφία – σημαντικά στοιχεία για την οικογένεια λειτουργικών αυτοκινήτων της Fiat – γεμάτο με όλα αυτά που οι καταναλωτές ζητούν, σε μια απλή γκάμα εκδόσεων και με ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική.

DSC 0301

Αργότερα, με λίγους μήνες  διαφορά προστέθηκε η 5θυρη hatchback και η έκδοση station wagon οπότε έγινε πιο ισχυρή η επιλογή Fiat Tipo στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού. Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο και λειτουργικό αυτοκίνητο που συνδυάζει εντυπωσιακό χώρο αποσκευών και περιορισμένες διαστάσεις: 4,54 μ. μήκος, 1,79μ. πλάτος και 1,49μ. ύψος και μεταξόνιο 2,64μ. που δίνει έμφαση στον εξαιρετική άνεση του εσωτερικού του.

DSC 0490

Εξωτερικά, σε αντίθεση με το παράδειγμα πολλών σεντάν που προκύπτουν από μοντέλα hatchback στα οποία προστίθεται ένας τρίτος όγκος, το FiatTipo είναι γεννημένο για να είναι ένα σεντάν και ως εκ τούτου όλα τα τμήματά του αποτελούν ένα συνεκτικό και αρμονικό σύνολο.

Κορυφαίοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές
Εργονομικό, λειτουργικό και με καλή ηχομόνωση, το εσωτερικό του Fiat Tipo είναι σχεδιασμένο για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών με μια εκλεπτυσμένη πινελιά στυλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λειτουργικό ταμπλό που ενισχύει την αίσθηση ευρυχωρίας της καμπίνας. Tο Fiat Tipo διαθέτει μεγάλη και φωτεινή καμπίνα επιβατών, προσφέροντας καλά επίπεδα άνεσης και εργονομίας στους επιβάτες και τον οδηγό. H στάση κατά την οδήγηση είναι εξαιρετική, όπως και η προσβασιμότητα στο εσωτερικό, η ορατότητα, αλλά και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χώρου.

DSC 0308

DSC 0517

Η πρακτικότητα και η ευρυχωρία στο εσωτερικό κάνει κάθε ταξίδι ευχάριστο για τους 5 ενήλικους επιβάτες του, καθώς οι θέσεις είναι σχεδιασμένες για επιβάτες ύψους έως και 1,88 μ. εμπρός και 1,80 μ. πίσω, ενώ ο χώρος για τα πόδια είναι επίσης κορυφαίος: η απόσταση μεταξύ της άκρης του εμπρός καθίσματος και της φτέρνας του επιβάτη είναι 1,07μ. και 934 εκατοστά αντίστοιχα για την πίσω θέση – χαρακτηριστικό που συναντάται σε αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας.

 Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο του FiatTipo είναι και η πληθώρα μικρών αποθηκευτικών χώρων, διαφορετικών σχημάτων και χωρητικότητας στο εσωτερικό του (με συνολική χωρητικότητα 12 λίτρων περίπου) που καλύπτουν κάθε ανάγκη αποθήκευσης.
Άλλο ένα δυνατό σημείο του FiatTipo που το τοποθετεί στην κορυφή της κατηγορίας του είναι η θέση οδήγησης. Η εξαιρετική κάθετη ευθυγράμμιση μεταξύ τιμονιού, επιλογέα ταχυτήτων και πεντάλ εξασφαλίζουν ευκολία και πρακτικότητα κατά την οδήγηση, ενώ η γωνιακή θέση του τιμονιού, μαζί με την εργονομική τοποθέτηση των χειριστηρίων, δίνουν μια σπορ αίσθηση στον οδηγό, ο οποίος μπορεί να κάνει κάθε χειρισμό χωρίς να πάρει το βλέμμα του από το δρόμο.

DSC 0316

DSC 0494

Όπως και το σεντάν, έτσι και το 5θυρο hatchback Fiat Tipo διαθέτει φιλόξενους και πρακτικούς χώρους, ιδανικούς για άνετα ταξίδια, ενώ η απόδοσή τους σε βασικούς τομείς εργονομίας, όπως είναι η ευρυχωρία, η στάση του σώματος κατά την οδήγηση, η αναδιαμόρφωση χώρων, η προσβασιμότητα και η ορατότητα, είναι εξαιρετική. Ως προς τις διαστάσεις, το 5θυρο hatchback μοντέλο έχει μήκος 4,37 μ., πλάτος 1,79 μ. και ύψος 1,49 μ., Και τα δύο μοντέλα μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα πέντε επιβάτες, ύψους μέχρι και 1,85 μ., μπροστά ή πίσω, χάρη στο κανονικό σχήμα του πίσω τμήματος που συντελεί σε μεγαλύτερο χώρο καμπίνας. Επίσης, το πίσω μεσαίο κάθισμα έχει σχεδιαστεί ως ένα πλήρους μεγέθους κάθισμα και προσφέρει αρκετό χώρο για τα πόδια, κάνοντας οποιοδήποτε ταξίδι ευχάριστο ακόμη και για ενήλικες επιβάτες. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι κορυφαία στην κατηγορία: 440 λίτρα για το 5θυρο hatchback, που ενσωματώνει επίσης καινοτόμες λύσεις για τη μεγιστοποίηση της ευελιξίας χρήσης. Στο sedan ο χώρος αποσκευών είναι μεγάλος (520 λίτρα) και εύκολα προσβάσιμος, ενώ τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν (60/40) πλήρως ή μερικώς, διευκολύνοντας τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους

Αξιόπιστος, αποδοτικός ο 1.6 Multijet II 
Ο τούρμπο ντίζελ 1.6 Multijet II με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο παρουσιάζει  ενδιαφέρουσα απόδοση με 120 hp στις 3750 στροφές χαρίζοντας στο FiatTipo τελική ταχύτητα 199 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9.7”. Επιπρόσθετα, διακρίνεται για την ευελιξία του, υιοθετώντας τη λύση του υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας και αποδίδει υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές (320Nm στις 1750 στροφές), ενώ παράλληλα σέβεται το περιβάλλον. Σε μικτό κύκλο, ο 1.6 MultijetIIEuro 6 καταναλώνει 5.8 l/100 km με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δεν ξεπερνούν τα 110 g/km.

DSC 0343

DSC 0499

Ουδέτερη συμπεριφορά και με διαφορετικό DNA οι 2 εκδόσεις
Όπως επιτάσσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και ο ανελέητος ανταγωνισμός το Fiat Tipo διαθέτει ένα άκαμπτο αλλά ελαφρύ μονοκόκ πλαίσιο από χάλυβα υψηλής αντοχής και πλήθος συστημάτων ασφαλείας. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ο διαφορετικός χαρακτήρας που βγάζουν οι 2 εκδόσεις και εννοούμε ότι, ενώ το sedan από την πρώτη στιγμή σου δείχνει τον ουδέτερο χαρακτήρα του, με την ανάρτηση να έχει σαφώς ρυθμιστεί για να προσφέρει άνεση στην μετακίνηση, με αποτέλεσμα να διακρίνεις έως και έντονες κλίσεις στις στροφές αλλά και ένα μέτριο τιμόνι όσο αφορά την πληροφόρηση που σου παρέχει, από την άλλη το hatchback έχει αναβαθμισμένη αίσθηση τόσο στο τιμόνι που είναι πιο άμεσο, όσο και στην ανάρτηση που δείχνει να φιλτράρει καλύτερα τις ανωμαλίες του δρόμου και σου επιτρέπει να κινηθείς και πιο σβέλτα.

DSC 0361

DSC 0503

Συμπέρασμα
Κοινή βάση, αλλά διαφορετικοί χαρακτήρες οι 2 δύο εκδόσεις του Fiat Tipo.  Το hatchback είναι πιο κομψό από την σεντάν έκδοση παραμένοντας ωστόσο ευρύχωρο, πρακτικό και ασφαλές αλλά και ιδιαίτερα προσιτό, κάνοντας την διαφορά στην κατηγορία των μικρομεσαίων. Από την άλλη το sedan Fiat Tipo δείχνει να έχει όλα όσα ζητάει ο μέσος οικογενειάρχης της Ελληνικής αγοράς. Δηλαδή χώρους, σύγχρονες ανέσεις και αυτό που λέμε value for money

DSC 0350

DSC 0500