Mercedes GLC 250: Πολυτέλεια και δυνατότητες… σε ένα πακέτο!

Κοινοποίησε το άρθρο

Η εντυπωσιακή Mercedes  GLC είναι το μοντέλο εκείνο που αντικαθιστά την GLK, όπου και τοποθετείται εμπορικά ανάμεσα στις GLA και GLE. Με εμφάνιση που κεντρίζει το βλέμμα και με πολλές δυνατότητες που την ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του χάρτη, η GLC είναι ένα μοντέλο που θα αγαπήσεις.

Αναμφίβολα τέτοια πολυτελή μοντέλα, όπως η Mercedes GLC που δοκιμάσαμε, συμβάλλουν κατά πολύ στο να δημιουργήσει ο ευτυχής κάτοχος κι ένα συγκεκριμένο lifestyle, ενώ ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο δεν θα είναι ποτέ πια ίδια!

 

Μυώδες αμάξωμα που ξεχωρίζει

H Mercedes GLC, όπως βλέπετε κι από τις φωτογραφίες δεν προορίζεται για ινκόγκνιτο μετακινήσεις. Το μυώδες παρουσιαστικό τονίζεται από το μήκους 4,6 μέτρων αμάξωμα. Αυτό ξεχωρίζει με τις έντονες ακμές του, οι οποίες «μπλέκονται» με απίστευτη αρμονία με τις πληθωρικές καμπύλες του, σχεδιαστική ταυτότητα, σύννομη με την πρόσφατη σχεδιαστική φιλοσοφία της φίρμας. Πέρα από το φαίνεσθαι όμως η GLC διαθέτει κι έναν εξαιρετικό αεροδυναμικό συντελεστή για την κατηγορία, που αγγίζει το 0,32. Συγκριτικά με την GLK που αντικαθιστά, η GLC διαθέτει μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά εν τούτοις είναι αρκετά ελαφριά (80 κιλά ελαφρύτερη από την GLK) λόγω της εκτεταμένης χρήσης αλουμινίου, συνθετικών υλικών και χάλυβα υψηλής αντοχής.

Πολυτελής κι ευρύχωρη καμπίνα

Η καμπίνα της Mercedes GLC δεν ξεφεύγει από τη σχεδιαστική πεπατημένη των υπόλοιπων μοντέλων της γκάμας και ξεχωρίζει με την πολυτέλεια και την πρακτικότητα που προσφέρει. Γίνεται χρήση ποιοτικών υλικών, ενώ σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκεται και το φινίρισμα. Γενικότερα, η καμπίνα της GLC ξεχωρίζει με την ποιότητα, την ευρυχωρία, αλλά και την πρακτικότητά της, μιας και υπάρχουν αρκετές θήκες για να κάνουν τη καθημερινότητά σας ευκολότερη.

Στο κέντρο της κονσόλας και στο ανώτερο σημείο της υπάρχει η οθόνη για το σύστημα infotainment, όπου ο χειρισμός του διενεργείται από έναν πιεζοπεριστροφικό διακόπτη, όπου για τη γενικότερη λειτουργία του, θα χρειαστείτε μια μικρή εξοικείωση. Σε ότι αφορά το χώρο επιβατών, 5 επιβάτες θα είναι άνετοι, με το χώρο αποσκευών να αγγίζει τα 550 λτ.

 

Κινητήρας διαμάντι

Η GLC της δοκιμής διέθετε, τον 2λιτρο turbo κινητήρα με άμεσο ψεκασμό βενζίνης, η απόδοση του οποίου ανέρχεται στους 211 ίππους και η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 350 Nm, διαθέσιμα από τις 1.200-4.000 σ.α.λ. Στην πράξη ο κινητήρας εντυπωσιάζει με την ευρωστία του σε όλη την κλίμακα στροφών, ενώ και το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων 9G-Tronic κάνει εξαιρετική δουλειά. Αυτό αλλάζει τις ταχύτητες πολύ γρήγορα, ανεπαίσθητα και χωρίς κομπιάσματα, ιδίως όταν ο οδηγός επιλέξει τις ρυθμίσεις Sport και Sport Plus του συστήματος Dynamic Select. Αυτό είναι στάνταρ και εκτός από τα παραπάνω προγράμματα διαθέτει επίσης τα Eco, Comfort και Individual για τη λειτουργία του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων, του τιμονιού και της ανάρτησης. Έτσι τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε 7,3 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 222 χλμ/ώρα.

Δεν «μασάει» πουθενά

Από την πρώτη επαφή οδηγός κι επιβάτες αντιλαμβάνονται πλήρως την πολυτέλεια, αλλά και την στιβαρότητα που διαθέτει η GLC, κάνοντας άμεσα αντιληπτό το γεγονός πως με αυτό το μοντέλο μπορείς να κινηθείς παντού, χωρίς… δράματα, μιας και η GLC είναι ευκολοοδήγητη. Η ανάρτηση με 4 συνδέσμους μπροστά και πολλαπλούς πίσω, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, φιλτράροντας ανωμαλίες του οδοστρώματος, αλλά και παρέχοντας παράλληλα άφθονη πρόσφυση. Στις γρήγορες καμπές η GLC στρίβει υποδειγματικά (λογικές κλίσεις για τα δεδομένα του όγκου και της κατηγορίας της), φρενάρει με ασφάλεια, ενώ το κιβώτιο κάνει εξαιρετική δουλειά αλλάζοντας ταχύτητες γρήγορα και ανεπαίσθητα, με το τιμόνι να είναι γρήγορο, ακριβές και αρκετά πληροφοριακό για ένα αυτοκίνητο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Υπεράνω κριτικής όμως είναι η ηχομόνωση και η ποιότητα κύλισης, όπου ακόμα και σε απαγορευτικές ταχύτητες οι επιβάτες νιώθουν ότι βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους. Σε εκτός δρόμου διαδρομές τώρα, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι καλές γωνίες αναρρίχησης βοηθούν τον οδηγό να κινηθεί σε κακοτράχαλες διαδρομές, με την μόνιμη τετρακίνηση να δουλεύει όπως πρέπει.

Ολοκληρωμένο πακέτο

Η Mercedes GLC είναι το ιδανικό αυτοκίνητο που προσφέρει πολλά σε ένα πακέτο. Συνδυάζει την πολυτέλεια με εκτός δρόμου ικανότητες με έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο, που αναμφίβολα σε κάνει να την ξεχωρίζεις από το πλήθος.

 

(+) Εμφάνιση, κινητήρας, οδική συμπεριφορά, πολυτέλεια

(-) Τιμή, χειρισμός infotainment