Το Παρίσι «διώχνει» τα βαριά SUV

Κοινοποίησε το άρθρο

Το Παρίσι σκοπεύει να διώξει τα μεγάλα SUV από το κέντρο του, αυξάνοντας τα τέλη στάθμευσης για μεγάλα αυτοκίνητα. Η σχετική πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία από τους πολίτες, στις αρχές του επόμενου έτους.

 

Σε αρκετές μεγάλες πόλεις γίνεται προσπάθεια ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, ειδικά στο κέντρο τους. Στο…στόχαστρο των Παριζιάνων όμως μπαίνει τώρα και το βάρος των αυτοκινήτων. Ακόμα και των ηλεκτρικών.

Μετά την απαγόρευση της ενοικίασης σκούτερ τον Σεπτέμβριο, μετά από σχετική ψηφοφορία των πολιτών, το Παρίσι θα πραγματοποιήσει τοπικό δημοψήφισμα στις 4 Φεβρουαρίου σχετικά με τη «θέση των SUV στην πρωτεύουσα».

Δεδομένου ότι τα SUV αποτελούν πλέον μεγάλο ποσοστό, αλλά και δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθούν από άλλα μοντέλα, ο Δήμος της γαλλικής πρωτεύουσας θέλει να εισαγάγει υψηλότερα τέλη στάθμευσης. Όχι μόνο για αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης βάρους άνω των 1,6 τόνων, αλλά και για ηλεκτρικά οχήματα άνω των δύο τόνων.

Για να προσδιορίσουν το βάρος ενός αυτοκινήτου, θα υπάρχουν ειδικοί σαρωτές που θα διαβάσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι οποίες θα… αποκαλύπτουν, το μοντέλο αλλά και το βάρος του.

«Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό και το μέγεθος των αυτοκινήτων στην πόλη, γι’ αυτό θα υποβάλουμε σε ψηφοφορία το ερώτημα πόσος χώρος πρέπει να υπάρχει για αυτόν τον τύπο οχημάτων στο Παρίσι», δήλωσε στο Reuters, ο οικολόγος αντιδήμαρχος David Belliard.

Υπό τη δήμαρχο Anne Hidalgo, το Παρίσι αύξησε εδώ και χρόνια την…πίεση στους οδηγούς, αυξάνοντας το κόστος στάθμευσης. Αλλά και σταδιακά απαγορεύοντας τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, ενισχύοντας παράλληλα το δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Η ψηφοφορία για τα SUV είναι ουσιαστικά ένα μήνυμα σε όσους συνεχίζουν και, κυρίως στους πιο ευκατάστατους, να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, ότι σε λίγα χρόνια, αν όχι σε λίγους μήνες, δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Παρίσι. Εκτός και αν επιλέξουν μικρότερα αυτοκίνητα.

Οι υποστηρικτές αυτής πρότασης μάλιστα ζητούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να σταματήσουν την κατασκευή αυτού του τύπου οχημάτων, επειδή είναι πολύ ακριβά, ρυπογόνα και ακατάλληλα για τα στενά κέντρα των πόλεων.

 

Ο πρόεδρος της ένωσης οδηγών αυτοκινήτων Philippe Noziere, υποστήριξε ότι «τα αυτοκίνητα είναι πιο βαριά και ογκώδη από πριν, για λόγους ασφάλειας και άνεσης. Οι κατασκευαστές έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες με αυτά τα οχήματα. Φυσικά, αυτό μεταφράστηκε σε επιπλέον βάρος».

Ο Henri Duret, κάτοικος του Παρισιού, που μάλλον δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα SUV και τους ιδιοκτήτες τους, πρόσθεσε:

«Είναι σύμβολο μιας άλλης εποχής. Σύμβολο… συντριβής των άλλων. Επειδή είναι βαρύτερο αυτοκίνητο, καταναλώνει περισσότερα καύσιμα και ως εκ τούτου ρυπαίνει περισσότερο. Επομένως, νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να τους φορολογούμε περισσότερο».

Το επικείμενο δημοψήφισμα πάντως, έχει ήδη αρχίσει να διχάζει τους κατοίκους του Παρισιού, με τη…διαμάχη να έχει και ταξικό χαρακτήρα.

Αυτό που μένει, είναι να δούμε και μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, από μεγάλα SUV. Τα οποία φυσικά χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι πολιτικοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Tο αυτοκίνητο της Naomi Campbell στις Κάννες

Η BMW χρησιμοποιεί επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στις Κάννες για την παρουσίαση ενός ξεχωριστού οχήματος, το οποίο δημιουργήθηκε για τα...μάτια της Naomi Campbell       Για...

FORD Mustang Mach-E από…δοχεία γιαουρτιού

Η FORD κατάφερε να μειώσει το βάρος της Mustang Mach-E χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερα αποτελεσματική δίαιτα προερχόμενη από τα γιαούρτια       Για την FORD Mustang Mach-E έχουν...

ALFA ROMEO Giulia και Stelvio Quadrifoglio Super Sport (video)

  Οι εκδόσεις Super Sport επιστρέφουν στην γκάμα της ALFA ROMEO για να τονίσουν τα σπορ χαρακτηριστικά αλλά και να θυμίσουν το αγωνιστικό παρελθόν της...

Ηλεκτρονικός έλεγχος οχημάτων για ΚΤΕΟ και ασφάλειες

Η εποπτεία των οχημάτων με την ηλεκτρονική διασταύρωση, αναμένεται να μειώσει τα ανασφάλιστα αλλά και αυτά που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει από Τεχνικό...

DS εμπνευσμένα από τον Antoine de Saint Exupéry

Εμπνευσμένη από τα ταξίδια και τις ιστορίες του Antoine de Saint Exupéry είναι η νέα συλλογή της DS Automobiles, που αποτελείται από DS 3,...

Ράλι Ακρόπολις 2024 με εκκίνηση 200 χιλιόμετρα μακριά από τον Παρθενώνα

  Με σημαντικά διαφοροποιημένη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, διαδρομή θα διεξαχθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου το Ράλι Ακρόπολις του 2024         Το σήμα κατατεθέν του Ράλι...

NISSAN Ariya με έκπτωση 8.000 ευρώ

Το ηλεκτρικό NISSAN Ariya γίνεται ακόμα πιο δελεαστικό, αφού η NISSAN το προσφέρει με νέες επιπλέον εκπτώσεις     Το αμιγώς ηλεκτρικό Ariya, είναι αναμφίβολα το σήμα...

Ράλι Πορτογαλίας 2024 : Στο ρυθμό του Ogier (video)

  Ο Sebastien Ogier έγινε ο πρώτος οδηγός με έξι νίκες στο Ράλι Πορτογαλίας καταρρίπτοντας ένα ακόμα ρεκόρ στο WRC       Ο Ogier είναι πλέον ο πιο...