H Nissan προετοιμάζει το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας! (+video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Το όραμα της Nissan για το μέλλον της κινητικότητας,  που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και παρουσιάστηκε πρόσφατα, έχει  σχεδιαστεί για να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα θα ανεφοδιάζονται, θα οδηγούνται και θα “ενσωματώνονται” στον αστικό ιστό.

Στο μέλλον, τα αυτοκίνητα θα συνδέονται με τις κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των οδικών δικτύων, των δικτύων πληροφόρησης αλλά και των ηλεκτρικών αντίστοιχων, με απώτερο στόχο την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της πιο αποτελεσματικής κοινής χρήσης τους, της επίτευξης απομακρυσμένου ελέγχου των οχημάτων, αλλά και της βέλτιστης διαχείρισης της ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό οι κυβερνήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις,  προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις θα πρέπει να  υιοθετήσουν έξυπνες, ολιστικού χαρακτήρα λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Με βάση τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα στον κόσμο, δηλαδή 150 τοις εκατό αύξηση σε σχέση με το ένα δισεκατομμύριο στους δρόμους σήμερα. Με τις εκπομπές CO2 να υπολογίζονται σήμερα σε 600 εκατομμύρια τόνους σε παγκόσμια κλίμακα, γίνεται αντιληπτό ότι  οι μεταφορές και η κινητικότητα θα έχουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου στις μεγαλουπόλεις.

Στοιχεία από το Ινστιτούτο για την Ενεργειακή Διαφοροποίηση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας (IDAE) δείχνουν ότι βάζοντας 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους μιας πόλης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν κατά περισσότερο από 30.000kg και αντίστοιχα οι  εκπομπές CO2 κατά 2.000 τόνους ετησίως.

Το όραμα που παρουσιάζει η Nissan για την βιώσιμη κινητικότητα, εξετάζει θέματα που περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις : από τους  ενεργειακούς πόρους, την  ποιότητα του αέρα στις πόλεις και την κλιματική αλλαγή, μέχρι και καθημερινά προβλήματα όπως την στάθμευση, την οδική ασφάλεια και την φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.