Τα πρώτα 10 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος δόθηκαν στην κυκλοφορία. Στα 169 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2027.
Ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των οδικών μετακινήσεων στην Κρήτη έγινε με την παράδοση στην κυκλοφορία των πρώτων 10 χιλιομέτρων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος. Το έργο αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για τη μετατροπή του υφιστάμενου οδικού άξονα σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, με έμφαση στην οδική ασφάλεια και τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης.
Το συγκεκριμένο δημόσιο έργο έχει συνολικό μήκος περίπου 14,5 χιλιομέτρων και εκτείνεται από την πρώτη είσοδο της Νεάπολης έως τον κόμβο Κριτσάς, στην οδό Αγίου Νικολάου – Καλού Χωριού. Οι εργασίες συνεχίζονται στα υπόλοιπα τμήματα, με την εγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης να έχει οριστεί για τις 30 Οκτωβρίου 2027.
ΒΟΑΚ: Σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με τρεις ανισόπεδους κόμβους
Η νέα υποδομή περιλαμβάνει αρτηρία τεσσάρων λωρίδων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένα οδοστρώματα και συνολικό πλάτος 22,25 μέτρων.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή παράπλευρου και εγκάρσιου οδικού δικτύου συνολικού μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων, καθώς και τριών ανισόπεδων κόμβων στη Νεάπολη, στις Λίμνες και στον Άγιο Νικόλαο.
Το τεχνικό αντικείμενο περιλαμβάνει, επίσης, τέσσερα έργα γεφύρωσης του ρέματος Ξηροποτάμου, οκτώ κάτω διαβάσεις, έργα μερικής ή ολικής κάλυψης τμημάτων της οδού, κατασκευές αντιστήριξης και σύγχρονες υποδομές αποστράγγισης και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.
Στα 169 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου
Ο συνολικός προϋπολογισμός του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος ανέρχεται σε 169 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Κατά την παράδοση του νέου τμήματος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε ότι οι εργασίες εξελίσσονται και στις τρεις εργολαβίες του ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο έως τον Άγιο Νικόλαο.
Όπως ανέφερε, παράλληλα με την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου, υλοποιούνται παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα, σε μήκος 131 χιλιομέτρων, με θετικά αποτελέσματα στη μείωση των ατυχημάτων.
Ο υπουργός αναγνώρισε, επίσης, την ταλαιπωρία που προκαλούν οι εκτεταμένες εργασίες στους οδηγούς και στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι η όχληση είναι προσωρινή, ενώ τα οφέλη από τη δημιουργία σύγχρονων οδικών υποδομών θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Η σταδιακή παράδοση νέων τμημάτων του ΒΟΑΚ αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της οδικής συνδεσιμότητας στην Κρήτη, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.

























