Η τέχνη να είναι κανείς σοφέρ V.I.P.

Κοινοποίησε το άρθρο

Δεν υπάρχει εύκολη εργασία ούτε εργασία όπου δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις. Για επιβεβαίωση αρκεί η ανάγνωση του θέματος που αφορά στην εργασία του σχεδιαστή αυτοκινήτων. Σαν ιδέα το επάγγελμα του σοφέρ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αφού μοιάζει σαν αυτό του αναβαθμισμένου ταξιτζή. Σωστά; Λάθος! Όποιος θέλει να οδηγεί V.I.P. σε διάφορες μητροπόλεις του κόσμου θα πρέπει να είναι εξαιρετικός σε όλα, αν δεν μπορεί ή δεν ξέρει να είναι εξαιρετικός θα είναι σίγουρα παρελθόν. Υπάρχουν οι επαγγελματίες σοφέρ που εργάζονται σε εταιρίες ενώ άλλοι αυτεπάγγελτοι με δικό τους αυτοκίνητο και δικό τους πελατολόγιο. Ίσως να φαίνεται μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, δεν είναι όμως αν εξαιρέσουμε ίσως το κόστος κτήσης ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Από αυτό ξεκινά και η εξερεύνηση του επαγγέλματος.

Αυτοκίνητο

Μια κορυφαία επένδυση είναι η Mercedes-Maybach με τον V12 που στην συγκεκριμένη περίπτωση βοηθάει πολύ καθώς ισχύει ο κανόνας της ισχύς που λέει: όσο πιο πολύ ισχύ έχεις στην διάθεσή σου τόσο λιγότερη χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις.

Σοφέρ

Καθαριότητα-καλλωπισμός-ντύσιμο. Η αγία τριάδα που ορίζει την εμφάνιση του άριστου σοφέρ. Καθαριότητα όχι επιφανειακή αλλά στην λεπτομέρεια, καλλωπισμένος όχι υπερβολικός αλλά μετρημένος και ντύσιμο έξυπνο δηλαδή κυρίως γκρι ή μπλε κουστούμι με λευκό πουκάμισο, μονόχρωμη γραβάτα-κάλτσες και γυαλισμένα παπούτσια.

Σχεδιασμός

Πολύ σημαντικό στοιχείο της προετοιμασίας είναι ο σχεδιασμός, δηλαδή η εκ των προτέρων γνώση των σημείων παραλαβής-παράδοσης, οι είσοδοι και έξοδοι από και προς αυτά τα σημεία αλλά και εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση  ατυχήματος  ή ξαφνικού μποτιλιαρίσματος. Ο καλός σοφέρ επικοινωνεί με τον πελάτη μέσω μηνύματος προσδιορίζοντας ακριβώς την ώρα άφιξής  στο σημείο παραλαβής. Ξεζουμίζει τις λεπτομέρειες, περιμένει το απρόσμενο και προβλέπει το απρόβλεπτο.

Πριν από την παραλαβή

Ο  έλεγχος της πίεσης των ελαστικών αλλά και τα ίδια τα ελαστικά ακούγεται περιττό ίσως τετριμμένο άλλα δεν είναι.  Ίσως συνέβη κάτι στην προηγούμενη μεταφορά που δεν έγινε αντιληπτό, εξάλλου το αυτοκίνητο είναι προέκταση του σοφέρ, το εργαλείο της δουλειάς του. Η προσοχή στην λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, ο πελάτης μπορεί να θορυβηθεί ή να θεωρήσει τον σοφέρ μη επαγγελματία ακόμα και αν ανάψει ένα πορτοκαλί λαμπάκι για προειδοποίησης για την στάθμη νερού στους υαλοκαθαριστήρες.

Καθαριότητα

Όλοι οι πελάτες περιμένουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αρκετοί τις απαιτούν χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία, αυτό σημαίνει πως κάθε πελάτης θα πρέπει να νιώθει πως είναι ο πρώτος που μπαίνει στην λιμουζίνα. Ο σωστός επαγγελματίας κάθετε στο πίσω κάθισμα και παρατηρεί, ψάχνει ατέλειες και τις διορθώνει. Το αυτοκίνητο πρέπει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά να μοιάζει πως βγήκε μόλις από την αντιπροσωπεία, δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα απολύτως στο εσωτερικό.

Χαιρετισμός

Λίγα λεπτά πριν την άφιξη ένα μήνυμα ειδοποιεί τον πελάτη για τον ακριβή χρόνο παραλαβής  ώστε να μην περιμένει ούτε αυτός ούτε το αυτοκίνητο. Ειδικά όταν πρόκειται για πελάτες ψηλού προφίλ το πιο πιθανό είναι συνυπολογιστεί ο χρόνος που θα  χρειαστεί για να περάσει το αυτοκίνητο και ο ίδιος από έλεγχο ασφαλείας. Προσοχή η γλώσσα του σώματος είναι το ίδιο σημαντική όσο ο τρόπος ή η χροιά του καλωσορίσματος, οπότε ισχύει  το εξής: Σαφής και συνεχή οπτική επαφή, σύντομη σφιχτή χειραψία και ένας ζεστός, φιλικός και προπάντων ευήκοος  χαιρετισμός.

Είσοδος

Μια καλή ομπρέλα σε διακριτικό σημείο  για ώρα ανάγκης δείχνει πόσο προετοιμασμένος είναι ο σοφέρ. Αφού μπει ο πελάτης η πόρτα κλείνει με μια απλή ομαλή κίνηση. Σε μερικές περιπτώσεις η ιεραρχία παίζει μεγάλο ρόλο, ο επαγγελματίας σοφέρ έχει κάνει τα μαθήματά του και ξέρει ποιος πρέπει να μπει πρώτος, πιο πρέπει να κάτσει εμπρός και ποιος πρέπει να κάτσει απέναντι στον άλλον.

Οδήγηση

Αυτή πρέπει να είναι τέτοια ώστε αν ο πελάτης γεμίσει μόλις μπει ένα ποτήρι σαμπάνια θα πρέπει οι μόνες σταγόνες που θα βγουν από αυτό να είναι αυτές που θα κυλήσουν στο στόμα του. Πρέπει να είναι ομαλή,  προβλέψιμη, σα να γλιστράει στην επιφάνεια χωρίς απότομη επιτάχυνση ή επιβράδυνση.

Κ.Ο.Κ.

Αν ζητήσει ο πελάτης από τον σοφέρ να επιταχύνει ή να οδηγήσει στον λεωφορειόδρομο αυτός μπορεί και πρέπει να αρνηθεί ευγενικά καθώς είναι υποχρέωσή του να ακολουθεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Πρόνοια

Δεν αρκεί ένα πεντακάθαρο εσωτερικό θα πρέπει όταν γίνει η παραλαβή του πελάτη το περιβάλλον να είναι άνετο, η θερμοκρασία κατάλληλη και η μουσική επίσης. Αν δεν ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο είναι καλά να παίζει ένας σοβαρός ίσως ειδησεογραφικός σταθμός με λίγες ή καθόλου διαφημίσεις.

Στο Αυτοκίνητο

Τα δύο χέρια στο τιμόνι, σωστό κάθισμα, προσοχή στον δρόμο όχι μόνο στην σκέψη αλλά και έμπρακτα. Ο πελάτης πρέπει να νιώθει σιγουριά και να βλέπει την σιγουριά στον τρόπο που οδηγεί ο σοφέρ. Επίσης όσο γίνετε πιο σύντομα βλέμματα στο πίσω καθρέφτη, δεν είναι λίγοι αυτοί που ενοχλούνται. Τέλος ο απαραβίαστος κανόνας του σοφέρ είναι πως δεν μιλάει παρά μόνο αν του μιλήσει ο πελάτης.

Τέλος η διαδρομή θα πρέπει να είναι, αν δεν έχει οριστεί από τον πελάτη μια συγκεκριμένη, όσο γίνετε πιο γρήγορη και με τις λιγότερες καθυστερήσεις, βλέπε σηματοδότες κτλ.  Στον προορισμό θα πρέπει να έχει προνοήσει για το που θα σταματήσει, ο σοφέρ βγαίνει πρώτος και με την πλάτη στο αυτοκίνητο  ανοίγει την πόρτα του πελάτη. Η ασφάλεια του πελάτη μέχρι να βγει από το αυτοκίνητό  είναι ευθύνη και του σοφέρ άσχετα αν έχει σωματοφύλακα.