Η νέα BMW M5 Competition μια κατηγορία από μόνη της

Κοινοποίησε το άρθρο

Η νέα BMW M5 Competition  συνδυάζει εξαιρετικές επιδόσεις και μία μοναδική αύρα με απαράμιλλη πρακτικότητα σε καθημερινή χρήση, κάτι για το οποίο φημίζονται τα μοντέλα BMW M. Η αυξημένη ισχύς κατά 19 kW/25 hp συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση της νέας BMW M5 (έως 460 kW/625 hp), η ταχύτερη απόκριση και η ειδική ρύθμιση του πλαισίου υπόσχονται την απόλυτη αγωνιστική οδηγική εμπειρία.

Το λανσάρισμα της νέας BMW M5 Competition προαναγγέλλει τη δημιουργία μιας νέας προϊοντικής κατηγορίας. Στο μέλλον, η BMW M GmbH θα προσφέρει τις ισχυρότερες εκδόσεις των υψηλών επιδόσεων αυτοκινήτων της σαν μεμονωμένα μοντέλα.

 

Ο κινητήρας: αυξημένη ισχύς και κλασικές επιδόσεις Μ.

Η οδηγική εμπειρία υψηλών επιδόσεων που προσδιορίζει το χαρακτήρα της νέας BMW M5 Competition είναι βαθιά συναισθηματική – και πηγάζει από τον τρόπο που ο κινητήρας παράγει την ισχύ του. Ο V8 4.4L με τεχνολογία M TwinPower Turbo αποδίδει τώρα μέγιστη ισχύ 460 kW/625 hp στις 6.000 rpm. Η μέγιστη ροπή είναι 750 Nm και είναι διαθέσιμη σε μεγάλο εύρος στροφών – από 1.800 – 5.800 rpm (π.χ. μεγαλύτερο εύρος 200 στροφών συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση της νέας BMW M5).

Επομένως, ο υψηλόστροφος χαρακτήρας του οκτακύλινδρου αξιοποιείται προσφέροντας στη νέα BMW M5 Competition εκπληκτικές επιταχύνσεις. Η μοναδική καμπύλη ισχύος κάνει αισθητή την παρουσία της, καθώς μειώνει το χρόνο επιτάχυνσης 0 – 100 km/h στην Competition σε 3,3 δεύτ. Επιπλέον, το 0 – 200 km/h επιτυγχάνεται σε 10,8 δευτ. – 0,3 δευτερόλεπτα ταχύτερη από την στάνταρ έκδοση της νέας M5.

Οι στάνταρ προδιαγραφές της νέας BMW M5 Competition περιλαμβάνουν ειδικό σύστημα εξαγωγής M Sport με διακοσμητικά απολήξεων σε black chrome. Αυτή η έκδοση εξάτμισης με κλαπέτα και διπλές απολήξεις παράγει ένα συναρπαστικό ήχο. Από την άλλη, η προσθήκη ενός φίλτρου σωματιδίων στην πανοπλία της Competition επιτρέπει περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπων.

 

Ειδικά σχεδιασμένες βάσεις κινητήρα βελτιστοποιούν την απόκριση και τη συμπεριφορά στις στροφές.

Η νέα BMW M5 Competition υιοθετεί ειδικές βάσεις κινητήρα, που επηρεάζουν αισθητά και τις δυνατότητες επιδόσεων του αυτοκινήτου. Οι βάσεις κινητήρα έχουν τροποποιηθεί και φέρουν σκληρότερα ελατήρια, ενώ η ισχυρότερη σύνδεση του στη δομή του οχήματος μεταφράζεται σε ταχύτερη απόκριση και άμεση μεταφορά της ισχύος στο σύστημα μετάδοσης. Το αυτοκίνητο στρίβει επίσης με βελτιωμένη κατευθυντικότητα και ακρίβεια χάρη στις πιο άκαμπτες βάσεις.

 

Οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic και M xDrive .

Τη μετάδοση ισχύος στη νέα BMW M5 Competition αναλαμβάνει και πάλι το οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic. Τρία διαφορετικά προγράμματα – που επιτρέπουν την επιλογή μεταξύ αποδοτικής, σπορ ή πολύ δυναμικής οδήγησης – ενεργοποιούνται μέσω του διακόπτη Drivelogic στον επιλογέα σχέσεων.

Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του στη στάνταρ έκδοση της νέας BMW M5, το σύστημα M xDrive AWD μεταφέρει την αυξημένη ιπποδύναμη της  BMW M5 Competition στο δρόμο με αυτοκυριαρχία, σιγουριά και απίστευτη προθυμία. Προσφέρει την έξτρα πρόσφυση που απαιτείται για να επιτυγχάνονται χρόνοι επιτάχυνσης αντάξιοι ενός σούπερ σπορ αυτοκινήτου. Η ελεγχόμενη συνεργασία μεταξύ M xDrive και Active M Differential είναι κυρίως υπεύθυνη για την κατανομή της πλούσιας ισχύος του κινητήρα στους τροχούς με ελάχιστες απώλειες. Η κατανομή περισσότερης ισχύος στον πίσω άξονα του M xDrive είναι ένας ακόμα αποφασιστικός παράγοντας στην τεράστια ευελιξία του sedan. Επιπλέον, μία ρύθμιση αποκλειστικά πίσω κίνησης (2WD) επιτρέπει στους έμπειρους και ικανούς οδηγούς να απολαμβάνουν την εμπειρία που προσέφεραν προηγούμενες γενιές της BMW M5 – π.χ. καθαρή διαχείριση, χωρίς ενεργοποιημένα συστήματα ελέγχου που ‘τιθασεύουν’ το όχημα.

 

Εξατομικευμένη ρύθμιση πλαισίου για απόλυτη ακρίβεια και επιδόσεις.

Όπως όλα τα μοντέλα BMW M, η νέα BMW M5 Competition είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία πλαισίου που εναρμονίζεται άριστα με τα χαρακτηριστικά επιδόσεων του κινητήρα. Οι σχετικές μετατροπές εξασφαλίζουν ελεγχόμενη με ακρίβεια συμπεριφορά σε όλες τις περιπτώσεις. Εκτός από το χαμήλωμα του οχήματος κατά επτά χιλιοστά, η ειδική ρύθμιση του μοντέλου περιλαμβάνει βελτιωμένο σετάρισμα στην ανάρτηση, τα ελατήρια και τους αποσβεστήρες.

Το αυξημένο κάμπερ στον εμπρός άξονα, βελτιώνει την ικανότητα του αυτοκινήτου να απορροφά τις πλευρικές δυνάμεις στις γρήγορες στροφές. Η τοποθέτηση σφαιρικών συνδέσμων αντί για σαϊλεντμπλόκ στους βραχίονες ελέγχου σύγκλισης έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια γεωμετρίας στον πίσω άξονα. Και η πίσω αντιστρεπτική δοκός είναι σκληρότερη. Ο εμπρός άξονας της νέας BMW M5 Competition φέρει νέας σχεδίασης βάση για την αντιστρεπτική δοκό. Έχοντας σκληρότερα ελατήρια στον εμπρός και πίσω άξονα κατά 10% σε σχέση με την στάνταρ έκδοση της νέας BMW M5 μειώνονται οι κλίσεις αμαξώματος με θετική επίδραση και στην απόκριση του συστήματος διεύθυνσης. Επιπλέον, κοντύτερα βοηθητικά ελατήρια μειώνουν τις διακυμάνσεις στα φορτία των τροχών όπως και η μοναδική ρύθμιση των υδραυλικών των αποσβεστήρων. Συνεπώς, η άμεση σύνδεση με το πλαίσιο γίνεται αντιληπτή και σε Comfort mode. Επιλέγοντας Sport mode ενεργοποιείται η ρύθμιση αποσβεστήρων που είναι ιδανική για δοκιμές στην πίστα του Nürburgring’s Nordschleife, ενώ το Sport Plus επιτρέπει την εξαιρετικά δυναμική οδήγηση σε πίστες grand prix.

Ο στάνταρ εξοπλισμός της νέας BMW M5 Competition περιλαμβάνει αποκλειστικές ζάντες αλουμινίου M σε σχέδιο ακτίνων Y με δίχρωμο φινίρισμα. Οι σφυρήλατες ζάντες 20-ιντσών συνδυάζονται με ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων εμπρός /πίσω – 275/35 R 20 μπροστά και 285/35 R 20 πίσω.

 

Αποκλειστικά και εκφραστικά σχεδιαστικά στοιχεία.

Η αποκλειστική αίσθηση της νέας BMW M5 Competition αναδεικνύεται περαιτέρω από μία γκάμα σχεδιαστικών χαρακτηριστικών αποκλειστικών για το μοντέλο. Ο διάκοσμος BMW Individual high-gloss Shadow Line συμπληρώνεται από τη χρήση διακριτικού σπορ high-gloss black για το πλαίσιο της μάσκας, το διακοσμητικό πλέγμα στα βράγχια BMW Μ στα εμπρός πλαϊνά πάνελ, το διάκοσμο του καλύμματος του πίσω προφυλακτήρα και τα καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών. Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι λαβές ανοίγματος θυρών, που είναι βαμμένες στο χρώμα του αμαξώματος. Η πίσω αεροτομή και το λογότυπο ‘M5’ στο πορτμπαγκάζ – όπου προστίθεται το ‘Competition’ – βάφονται επίσης σε high-gloss black.

Μέσα στο αυτοκίνητο, μία διακριτική ρίγα σε αποχρώσεις της BMW M GmbH για τους ιμάντες των ζωνών και τα πατάκια με ειδική μπορντούρα και λογότυπο ‘M5’, προδίδουν τον αποκλειστικό χαρακτήρα τη νέας BMW M5 Competition. Ένα ακόμα στοιχείο ταυτότητας είναι το γραφικό ‘M Competition’ που εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων ως χαιρετισμός του οδηγού κατά την εκκίνηση.