Πρώτη επαφή με τα Ford Fiesta ST-Line και Vignale

Κοινοποίησε το άρθρο

Η Ford  επεκτείνει την γκάμα της με δυο νέες εκδόσεις την πολυτελέστατη Vignale και την Sport  ST-Line.  Οδηγήσαμε και τις δυο και μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε κυρίως από το μοτέρ του 1 λίτρου EcoBoost το οποίο αποδίδει 140 άλογα. Μιλάμε για  ένα κινητήρα που προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις με γραμμική απόδοση και δυνατό τράβηγμα σε όλη την κλίμακα των στροφών. Παρά την τρικύλνδρη διάταξη του αποδείχθηκε ιδιαίτερα ήσυχος ακόμη και όταν το στροφόμετρο κινήθηκε στα «κόκκινα».

Η έκδοση Vignale  διαθέτει: ζάντες ελαφρού κράματος 17″ Luster Nickel με διαστάσεις ελαστικών 205/45 ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι, θερμαινόμενοι και αναδιπλούμενοι εξωτερικοί καθρέφτες εμπρός φώτα ημέρας LED, αυτόματοι προβολείς και υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης του τιμονιού (EPAS),6 Αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί εμπρός, οροφής),  ESC, Traction Control & Hill Launch Assist, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (LKA), προειδοποίηση εκτροπής λωρίδας (LDW),

Auto Start/Stop και σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών TPMS, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω και υποδοχές παιδικού καθίσματος ISOFIX, Ford KeyFree σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί με σύστημα εκκίνησης/διακοπής κινητήρα χωρίς κλειδί Ford Power, σύστημα Ford SYNC ΙΙΙ (Bluetooth, Voice Control, Κλήση Έκτακτης Ανάγκης) & σύστημα MyKey, αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού EATC, δερμάτινο τιμόνι, δερμάτινη λαβή μοχλού ταχυτήτων και χειρόφρενου και δερμάτινη επένδυση ταμπλό, ημιδερμάτινη επένδυση καθισμάτων και καθίσματα οδηγού/συνοδηγού με ρύθμιση στήριξης της μέσης, υποβοήθηση έναντι σύγκρουσης (Collision Mitigation System),αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας (ACC), Σύστημα ελέγχου επαγρύπνησης του οδηγού Driver Alert, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων ορίου ταχύτητας, Αυτόματη εναλλαγή μεγάλης σκάλας προβολέων σύστημα πλοήγησης με οθόνη αφής 8’’, 7 ηχεία, θύρα USB, χειριστήρια στο τιμόνι και κάμερα οπισθοπορείας .

 

H ST-line με  πίσω σπόιλερ αμαξώματος, χρωμιωμένη εξάτμιση και ιδιαίτερα καλύμματα μαρσπιέ ST-Line διαθέτει μεταξύ άλλων σπορ ανάρτηση και ESC, Traction Control & Hill Launch Assist, 6 αερόσακους ,υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (LKA), προειδοποίηση εκτροπής λωρίδας (LDW),ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης του τιμονιού (EPAS), σύστημα Auto Start/Stop και σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών TPMS, σύστημα Ford SYNC ΙΙΙ (Bluetooth, Voice Control, Κλήση Έκτακτης Ανάγκης) & σύστημα MyKey,

λογότυπο σήματος ST-Line στα πλαϊνά εμπρός φτερά,τιμόνι δερμάτινο, ST-Line, σπορ με κοφτό κάτω μέρος ,λαβή  ταχυτήτων ST-Line, δερμάτινη λαβή χειρόφρενου, εμπρός σπορ καθίσματα με πεντάλ ελαφρού κράματος,  οροφής μαύρη,· Ford Power ,κουμπί εκκίνησης/διακοπής του κινητήρα χωρίς κλειδί, · ζάντες 17″ Rock Metallic 205/45 , κάμερα οπισθοπορείας με πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος,υποβοήθηση έναντι σύγκρουσης (Collision Mitigation System), Αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας (ACC), ηχοσύστημα, έγχρωμη οθόνη αφής 8″, 7 ηχεία, θύρα USB, χειριστήρια στο τιμόνι, αυτόματο  κλιματισμό.

Τεχνολογικά προηγμένο μικρό αυτοκίνητο

Μία απαράμιλλη γκάμα τεχνολογιών αναβαθμίζει τα επίπεδα άνεσης, πρακτικότητας και ασφάλειας του Fiesta. Προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού βασίζονται σε δύο κάμερες, τρία ραντάρ και 12 αισθητήρες υπερήχων, που σε συνεργασία μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα περιμετρικά του οχήματος, αλλά και να σκανάρουν το δρόμο μπροστά σε απόσταση 130 m – περισσότερο από το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Το Fiesta είναι το πρώτο Ford που θα διαθέτει μία αναβαθμισμένη έκδοση του Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection. Αυτό μπορεί να ανιχνεύει άτομα που βρίσκονται μέσα ή κοντά στο δρόμο ή μπορεί να περνούν από τη διαδρομή του οχήματος, εκμεταλλευόμενο τους προβολείς του Fiesta στο σκοτάδι.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να μειώνει τη σφοδρότητα μερικών εμπρόσθιων συγκρούσεων όπου εμπλέκονται οχήματα και πεζοί ή να βοηθά στην πλήρη αποφυγή ενός ατυχήματος. Μία ευρυγώνια κάμερα εντοπίζει καλύτερα τις κινήσεις των πεζών.

Επίσης, για πρώτη φορά με το Fiesta προσφέρεται το Active Park Assist with Perpendicular Parking, της Ford, που βοηθά τους οδηγούς να βρίσκουν κατάλληλους χώρους στάθμευσης και να παρκάρουν hands free κάθετα ή παράλληλα.

Περαιτέρω βελτιωμένη για το Fiesta, η τεχνολογία αυτή για πρώτη φορά ενεργοποιεί μία λειτουργία πέδησης, εάν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί στις οδηγίες και προειδοποιήσεις του συστήματος, ενώ εκτελεί ελιγμούς εμπρός/πίσω, και είναι πιθανή η σύγκρουση με παρκαρισμένο όχημα ή εμπόδιο στο εμπρός ή το πίσω τμήμα. Επίσης, διατίθεται το Park-Out Assist – που βοηθά τους οδηγούς να εξέλθουν από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης, ελέγχοντας το τιμόνι, ενώ ο οδηγός ελέγχει αντίστοιχα το γκάζι και το φρένο.

SYNC 3 και B&O PLAY για premium ψυχαγωγία

Το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας της Ford SYNC 3 θα προσφέρει τη δυνατότητα στους οδηγούς του Fiesta να ελέγχουν τα συστήματα ήχου, πλοήγησης και τα συνδεδεμένα  smartphones χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές στην καθομιλουμένη γλώσσα.

Πατώντας απλά ένα μπουτόν και λέγοντας “I need a coffee,” “I need petrol,” και “I need to park,” οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν γειτονικά καφέ, σταθμούς ανεφοδιασμού και στάθμευσης οχημάτων, και να βρίσκουν σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και ξενοδοχεία. Το σύστημα είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto™. Εξάλλου, το SYNC 3 προσφέρει SYNC AppLink, που επιτρέπει τη φωνητική ενεργοποίηση μιας σειράς εφαρμογών smartphone όπως Glympse, Aupeo, Spotify, MyBoxMan, HearMeOut, AccuWeather, και Los 40 Principales.

Η ανεξάρτητη οθόνη αφής 8 ιντσών του Fiesta που θυμίζει tablet, υιοθετεί λειτουργίες αφής (pinch & swipe). Επίσης, με το SYNC 3 προσφέρεται μία ανεξάρτητη, έγχρωμη οθόνη αφής 6,5 ιντσών, και μία έγχρωμη 4,2 ιντσών συνδυάζεται με το MyFord Dock όπου οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν, τοποθετούν και να φορτίζουν κινητές συσκευές, όπως τηλέφωνα και συστήματα πλοήγησης. Όλες οι οθόνες του Fiesta προσφέρουν κορυφαία ανάλυση και διπλάσια φωτεινότητα από των ανταγωνιστών, που σημαίνει ότι είναι πιο ευανάγνωστες και επιτρέπουν στους οδηγούς να διαχειρίζονται πιο εύκολα τις πληροφορίες και λειτουργίες της οθόνης.

Απαντώντας στην τάση των καταναλωτών σε φορητά ψηφιακά πολυμέσα, η Fiesta προσφέρει συνδεσιμότητα Bluetooth και δύο θύρες USB στο βασικό εξοπλισμό, ενώ προαιρετικά διατίθεται ενσωματωμένο CD player. Ραδιόφωνο DAB διατίθεται με όλη τη γκάμα. Με όποιο τρόπο οι οδηγοί επιλέξουν να απολαμβάνουν τη μουσική τους, τα ηχοσυστήματα του Fiesta υπόσχονται υψηλή ποιότητα ήχου. Ανάμεσά τους και το πρώτο B&O PLAY Sound System που διατίθεται ποτέ με ένα μοντέλο Ford.

Τα νέα συστήματα B&O PLAY – αποκλειστικά στην παγκόσμια γκάμα οχημάτων Ford – προσφέρουν την υπέρτατη εμπειρία ήχου με μελετημέμη τοποθέτηση ηχείων και ρύθμιση για κάθε όχημα της γκάμας Ford. Για το Fiesta, αυτό σημαίνει δέκα ηχεία με ένα subwoofer τοποθετημένο στο χώρο αποσκευών και ένα κεντρικό ηχείο στο πάνω  τμήμα του ταμπλό, ενσωματώνοντας το αλουμινένιο λογότυπο B&O PLAY και ένα μοναδικό σχέδιο ακτινικού προστατευτικού πλέγματος. Η συνολική ισχύς του ενισχυτή είναι 675 watts, ενώ μέσω ψηφιακής επεξεργασίας σήματος (Digital Signal Processing Amplifier) ελέγχει την ισοστάθμιση, μίξη και Surround Sound για ακόμα πιο πλούσιο και ισχυρό ήχο, ανεξαρτήτως θέσης μέσα στο όχημα.