LANCIA Pu+Ra HPE: Η μεγάλη επιστροφή – Video

Κοινοποίησε το άρθρο

Tο Pu+Ra HPE είναι το πρώτο αυτοκίνητο της νέας εποχής της LANCIA, το οποίο αποτελεί και τη σχεδιαστική βάση, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα μελλοντικά μοντέλα παραγωγής της.

«Με το δεκαετές πλάνο η μάρκα περνά σε μια νέα εποχή εξηλεκτρισμένης κινητικότητας, αλλά και μια νέα εμπειρία χρήσης ενός αυτοκινήτου. Ξεκινώντας με το νέο Ypsilon, τα μελλοντικά μας μοντέλα θα είναι εμπνευσμένα από το Pu+Ra HPE», δήλωσε ο κ. Luca Napolitano, CEO της LANCIA.

H LANCIA ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή της. Η οποία γίνεται σε μια… εξηλεκτρισμένη εποχή. Και το Pu+Ra HPE είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, με αυτονομία άνω των 700 χιλιομέτρων, χρόνο φόρτισης λίγο πάνω από 10 λεπτά και κατανάλωση ενέργειας μικρότερη των 10 kWh ανά 100χλμ.

Το μανιφέστο όμως του LANCIA Pu+Ra HPE δεν σταματά μόνο στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης. Είναι και το πρώτο αυτοκίνητο που έχει εμπνευστεί από το χώρο των επίπλων, χάρη και στη συνεργασία με το διάσημο ιταλικό οίκο Cassina. Παράλληλα, το Pu+Ra HPE είναι το πρώτο αυτοκίνητο που εφοδιάζεται με το σύστημα εικονικής διάδρασης S.A.L.A., το οποίο θα εφοδιάζει το νέο Ypsilon.
Με το S.A.L.A., η LANCIA θα αποτελεί την πρώτη μάρκα του Ομίλου Stellantis, η οποία θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες Chameleon και TAPE (Tailored Predictive Experience), μέσω των οποίων ο χρήστης με ένα μόνο κουμπί ή με φωνητικές εντολές θα μπορεί να διαμορφώνει, γρήγορα και εύκολα, το εσωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου (ήχο, κλιματισμό, φωτισμό, κτλ.).

Το Pu+Ra HPE αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του Pu+Ra Zero, του σχεδιαστικού μανιφέστου της μάρκας που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο της μάρκας ενσαρκώνει απόλυτα τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της LANCIA, όπου οι όγκοι του αυτοκινήτου δημιουργούνται από την ένωση της καινοτομίας και των κλασσικών χαρακτηριστικών της μάρκας, που τονίζουν τη διαχρονική ιταλική σχεδίαση.


Το όνομα Pu+Ra HPE προέρχεται: από τη νέα σχεδιαστική “Pure” (καθαρή) και “Radical” (καινοτόμα) γλώσσα της μάρκας και το HPE (High Performance Electric) σηματοδοτεί ένα αυτοκίνητο που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, γεμάτο πάθος και παράλληλα τεχνολογικά προηγμένο. Η LANCIA χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ακρωνύμιο HPE τη δεκαετία του 1970 με τη Beta, με τα τρία γράμμα τότε να προέρχονται από τις λέξεις High Performance Estate.
Το χρώμα Progressive Green του νέου πρωτοτύπου αποτελεί την αφετηρία του… διαλόγου μεταξύ της ιστορίας και του μέλλοντος που συνεχίζεται και μέσω των ρευστών γραμμών του αμαξώματος. Οι αεροδυναμικές γραμμές θυμίζουν θρυλικά μοντέλα όπως οι Aurelia και Flaminia, ενώ τονίζουν και το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Τα σήματα στα εμπρός φτερά επίσης αποτελούν μια αναφορά στην ιστορία της μάρκας, όπως και τα στρογγυλά πίσω φωτιστικά σώματα. Στο εμπρός μέρος η ιστορική μάσκα calice («δισκοπότηρο») της LANCIA σχηματίζεται από τρεις φωτεινές γραμμές, ενώ η κυκλική οροφή προσφέρει άπλετη ορατότητα και φωτεινότητα. Τέλος, οι πίσω γυάλινες επιφάνειες αποτελούν μια μοντέρνα εκδοχή εκείνων που παρουσιάστηκαν με την Beta HPE τη δεκαετία του 1970.

Δύο διάσημα ιταλικά ονόματα

Με περισσότερα από 100 χρόνια παράδοσης, η Cassina αποτελεί σημείο αναφοράς για το ιταλικό design. Τώρα περνάει αυτή την εμπειρία στο χώρο του αυτοκινήτου. Η συνεργασία των LANCIA και Cassina έχει σαν στόχο τη σχεδίαση και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα είναι μοντέρνα και την ίδια στιγμή φιλικά και «ζεστά» για τον οδηγό και τους επιβάτες. Με αφετηρία την αισθητική ενός ιταλικού σπιτιού, η επιλογή των υλικών και των χρωμάτων δίνουν το στίγμα αυτής της νέας φιλοσοφίας.

Το εσωτερικό του Pu+Ra HPE εκφράζει την απλή και παράλληλα καινοτόμα προσέγγιση της LANCIA. Η στρογγυλή μοκέτα και τα μπροστινά καθίσματα έχουν εμπνευστεί από τις διάσημες πολυθρόνες Maralunga που σχεδίασε για την Cassina ο Vico Magistretti. Οι βασικές γεωμετρικές φόρμες εκφράζονται και από το στρογγυλό τραπέζι στην κεντρική κονσόλα, αλλά και από την κυκλική φόρμα του ταμπλό. Τέλος, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες προσφέρουν άπλετο φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό, όπως θα περίμενε κανείς και από ένα μοντέρνο κτήριο.

Η LANCIA στοχεύει σε μια νέα έκφραση της βιωσιμότητας που θα συνδυάζεται αρμονικά με το στιλ. Το Pu+Ra HPE αποτελεί την πρώτη έκφραση αυτής της φιλοσοφίας που θα την οδηγήσει στα επόμενα χρόνια, όπου σύμφωνα με το δεκαετές στρατηγικό πλάνο της μάρκας, το 70% των επιφανειών που θα ακουμπά ο χρήστης θα είναι κατασκευασμένες από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα το φυσικό μαλλί, ή το ειδικό βελούδο με πιστοποίηση GreenGuard® που διασφαλίζει ότι το υλικό έχει παραχθεί με μεθόδους που έχουν χαμηλό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.
Ακόμα ένα σχετικό παράδειγμα αποτελούν οι επενδύσεις των θυρών του Pu+Ra HPE που είναι επενδεδυμένες με το υλικό MARM \ MORE, το οποίο έχει την αισθητική και την ποιότητα του μαρμάρου, αλλά με εξαιρετικά χαμηλότερο βάρος. Το υλικό κατασκευάζεται κατά 50% από τη σκόνη που παράγεται κατά την επεξεργασία του μαρμάρου και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, αδιάβροχο και φιλικό στην αφή.

Εξηλεκτρισμός

Η LANCIA θα παρουσιάσει το 2024 το νέο Ypsilon σε αμιγώς ηλεκτρικές και υβριδικές εκδόσεις. Από το 2026 η μάρκα θα παρουσιάζει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα, ενώ από το 2028, χρονιά που θα παρουσιαστεί και η νέα Delta, η ιταλική φίρμα θα διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το Pu+Ra HPE είναι ένα πρακτικό και αεροδυναμικό μοντέλο που δίνει το στίγμα του οράματος της μάρκας για την εξηλεκτρισμένη κίνηση. Αξιοποιώντας τα μηχανικά μέρη του νέου Ypsilon προσφέρει:
Αυτονομία άνω των 700χλμ.
Χρόνο φόρτισης λίγο πάνω από 10 λεπτά
Κατανάλωση ενέργειας κάτω από 10 kWh ανά 100χλμ.
Σειρά αεροδυναμικών στοιχείων για ελαχιστοποίηση της αντίστασης

Ειδικά για το Pu+Ra HPE η Goodyear κατασκεύασε ένα πρωτότυπο ελαστικό που ενισχύει περαιτέρω την αποδοτικότητα του μοντέλου σε επίπεδο αεροδυναμικής και αντίστασης κύλισης.
Το Pu+Ra HPE παρουσιάζει και το όραμα της LANCIA για τεχνολογικές εφαρμογές αιχμής, που όμως είναι απόλυτα πρακτικές και εύκολες στη χρήση.
Το S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation) αποτελεί τον πυλώνα αυτής της προσέγγισης. Πρόκειται για μια έξυπνη σχεδίαση διάδρασης που συγκεντρώνει τις λειτουργίες του ηχοσυστήματος, του κλιματισμού και του φωτισμού, έτσι ώστε ο οδηγός και οι επιβάτες να μπορούν να τις ελέγχουν εύκολα και γρήγορα απλά πατώντας ένα κουμπί ή μέσω φωνητικών εντολών. Το S.A.L.A. διαθέτει τρεις ρυθμίσεις:

Immersive: η οποία ενισχύει την οδηγική εμπειρία αξιοποιώντας την τεχνολογία Stellantis Chameleon που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με τη LANCIA και έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει την ατμόσφαιρα του εσωτερικού ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.
Wellbeing: βασισμένη στην τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης της Stellantis, το σύστημα TAPE (Tailored Predictive Experience) αντιλαμβάνεται τη διάθεση του οδηγού και των επιβατών και διαμορφώνει το εσωτερικό ώστε να παρέχεται η καλύτερη δυνατή ατμόσφαιρα.
Entertainment: αυτή η επιλογή έχει σαν στόχο να καλύπτει με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως προβολή ταινιών, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κτλ. τους χρόνους αναμονής, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση φόρτισης.

Το νέο Ypsilon θα είναι το πρώτο μοντέλο της LANCIA που θα εφοδιάζεται με το σύστημα S.A.L.A., το οποίο θα βασίζεται στις τεχνολογικές πλατφόρμες της Stellantis, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα κάθε μάρκα να διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του συστήματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις της.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

VIDEO – MINI Vision X : Ψηφιακό όνειρο

Δείτε πως ονειρεύεται το μελλοντικό ΜΙΝΙ ένας νεαρός σχεδιαστής   Οι τεράστιες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, που πλέον ενισχύονται και από την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν ως...

HONDA- NISSAN : Συμμαχία για την ηλεκτρική απειλή της Κίνας

Μνημόνιο, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των εξηλεκτρισμένων οχημάτων υπέγραψαν η HONDA και η NISSAN     Η ραγδαία εξάπλωση...

XIAOMI SU7 : Έρχεται με … φόρα (video)

  Το πρώτο αυτοκίνητο της XIAOMI ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει προκαλώντας, με τις επιδόσεις και τις τεχνολογίες του, ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία   Η...επίθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας συνεχίζεται,...

Πωλήσεις αυτοκινήτων : Καλπάζουν SUV και υβριδικά

  Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ταξινομήσεων των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με τα υβριδικά μοντέλα να προσελκύουν όλο και περισσότερους αγοραστές     Με κεκτημένη ταχύτητα...

OPEL Mokka με αναβάθμιση εξοπλισμού – Τιμές

  Σε σημαντική αναβάθμιση των επιπέδων εξοπλισμού όλων των εκδόσεων του Mokka προχώρησε η Opel Hellas, ενώ το ηλεκτρικό έγινε ισχυρότερο     Το OPEL Mokka γίνεται ακόμα...

Τα πιο επικίνδυνα τραγούδια για οδήγηση

Δείτε τα αποτελέσματα μια μελέτης που δείχνει ποια τραγούδια μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή όταν οδηγούμε, με αποτελέσματα όχι και τόσο διασκεδαστικά     Η μουσική...