MINI LIVING – BUILT BY ALL. Η μελλοντική κατοικία όπως την οραματίζεται η MINI

Κοινοποίησε το άρθρο

Στο φετινό Salone del Mobile στο Μιλάνο 17 – 22 Απριλίου), η MINI ενώνει τις δυνάμεις της με το Λονδρέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Studiomama για την παρουσίαση του MINI LIVING – BUILT BY ALL. Η νέα εγκατάσταση ενσαρκώνει μία καινούργια φιλοσοφία χώρου διαβίωσης που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ενοίκων και αρχιτεκτόνων.

Σε μία επιφάνεια μόλις μερικών τετραγωνικών μέτρων, δημιουργούνται εξατομικευμένοι και ελκυστικοί χώροι, που εκφράζουν τη βασική αρχή της ΜΙΝΙ ‘δημιουργική χρήση χώρου’. Η εγκατάσταση BUILT BY ALL είναι η τρίτη που παρουσιάζει η MINI στο Μιλάνο. «Το MINI LIVING προσφέρει δημιουργικές λύσεις για συνεργατική αστική διαβίωση – από μικρό αποτύπωμα αλλά με ποικίλες δυνατότητες και υψηλό επίπεδο ευελιξίας», εξηγεί η Esther Bahne, Επικεφαλής Στρατηγικής Μάρκας ΜΙΝΙ και Επιχειρηματικής Καινοτομίας. «Το πρώτο μας μεγάλο συγκρότημα, που περιλαμβάνει πάνω από 50 διαμερίσματα και κοινόχρηστους / δημόσιους χώρους σε μία περιοχή διπλάσια σε μέγεθος είναι υπό ανέγερση αυτή τη στιγμή στη Σαγκάη. Όπως στην περίπτωση του BUILT BY ALL, οι ένοικοι συμμετέχουν στη δημιουργία του χώρου τους».

 Η φετινή εγκατάσταση MINI LIVING βρίσκεται σε μία αίθουσα του συγκροτήματος Zona Tortona. Εδώ, οι επισκέπτες – μερικοί από τους οποίους θα είναι αρχιτέκτονες – θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε πραγματικές διαστάσεις τέσσερις διαφορετικές φιλοσοφίες χώρων διαβίωσης σχεδιασμένων σε συνεργασία με το Studiomama.

Καλύπτοντας μία επιφάνεια μόλις 15-20 τετραγωνικών μέτρων, αλλά με διαφορετικές διατάξεις δαπέδου και διαφορετικά σχήματα, χρώματα και υλικά, εκτίθενται τέσσερις διαφορετικές οικιστικές μονάδες, κάθε μία από τις οποίες, εκφράζει την προσωπικότητα των ενοίκων της και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ποικιλία και τις δυνατότητες μιας τέτοιας προσέγγισης. Οι οικιστικές μονάδες τοποθετούνται σε ένα κοινόχρηστο χώρο που περιλαμβάνει λειτουργίες όπως κοινόχρηστη κουζίνα, γυμναστήριο και αίθριο. Η εγκατάσταση υιοθετεί υπάρχουσες δομές – π.χ. κολώνες και δοκάρια – και τις πλαισιώνει με πρόσθετες λειτουργίες. Έτσι δημιουργείται μία ανεξάρτητη μικρο-γειτονιά στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου. Η εγκατάσταση υπογραμμίζει ότι ακόμα και το εσωτερικό ενός άδειου κτιρίου μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της μελλοντικής αστικής αρχιτεκτονικής. Δείχνει πώς αχρησιμοποίητες αποθήκες, εγκαταλελειμμένα εμπορικά κέντρα και γραφεία μπορούν να μεταμορφώνονται σε λειτουργικούς χώρους διαβίωσης.