Αλλάζεις τα λάδια σου με τον σωστό τρόπο;

Κοινοποίησε το άρθρο

Η αλλαγή λαδιού κινητήρα πρέπει να γίνει μετά από καλή προετοιμασία. Πριν μάθετε πώς να αλλάζετε το λάδι κινητήρα, σας υπενθυμίζουμε ότι ο έλεγχος του χρώματος του λαδιού δε θα σας δώσει καμία πληροφορία σχετικά με την αλλοίωσή του.

Εάν αναρωτιέστε πώς να αλλάξετε το λάδι του αυτοκινήτου σας, πρέπει να ελέγξετε αν έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή λαδιού μπορεί να είναι εύκολη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεστε ειδικά εργαλεία.

 

Πόσο λάδι χρειάζεστε για μια αλλαγή;

Εξαρτάται από το μέγεθος του κινητήρα σας. Για ένα επιβατικό αυτοκίνητο, χρειάζεστε από 3 έως 7 λίτρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, για αυτοκίνητα με ξηρό κάρτερ μπορεί να χρειάζεστε 10 έως 12 λίτρα ή ακόμα περισσότερα. Ο ακριβής όγκος λαδιού αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήστη ή μπορείτε να το ζητήσετε από τον τεχνικό σας. Το φίλτρο λαδιού πρέπει να αλλαχθεί ταυτόχρονα. Συνεπώς, ο όγκος λαδιού είναι ελαφρώς μεγαλύτερος όταν ανανεώνετε ταυτόχρονα το φίλτρο λαδιού.

Πριν την αλλαγή λαδιού στο αυτοκίνητο: να γνωρίζετε ότι το λάδι κινητήρα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του κινητήρα σας.

  • Βήμα 1: ελέγξτε ότι γνωρίζετε να κάνετε την αλλαγή λαδιού. Έχετε αλλάξει λάδι μόνος σας ξανά; Ξέρετε πού στραγγίζετε το λάδι;
  • Βήμα 2: Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να ελέγξετε αν έχετε τα εργαλεία για να ανοίξετε τη βίδα αποστράγγισης και το εργαλείο για το φίλτρο λαδιού. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν ηλεκτρονικοί δείκτες, οι οποίοι πρέπει να επανατοποθετηθούν.
  • Βήμα 3: Ο τεχνικός σας είναι εκπαιδευμένος να πραγματοποιεί την αλλαγή λαδιού σε διαφορετικά αυτοκίνητα. Ο εξοπλισμός που χρειάζεστε και ο τρόπος διεξαγωγής μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το έτος, το μοντέλο και τη μάρκα του οχήματός σας. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις αλλαγές λαδιού, σας συνιστούμε να ζητήσετε από τον τεχνικό σας μια προσωπική εκπαίδευση ή να τον αφήσετε να πραγματοποιήσει αυτός την αλλαγή λαδιού.
  • Βήμα 4: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αλλαγής του λαδιού. Ο κλασικός τρόπος είναι να στραγγίξετε το λάδι μέσω ειδικού πώματος του δοχείου  λαδιού. Ωστόσο, σε μερικά αυτοκίνητα υπάρχει το λεγόμενο ξηρό κάρτερ όπου το λάδι αποθηκεύεται σε ξεχωριστή δεξαμενή λαδιού και αντλείται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κινητήρα πίσω στον κινητήρα.

Σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να αλλάζετε το λάδι χρησιμοποιώντας, αναρροφητήρα λαδιού, όπως μία ηλεκτρική σκούπα. Το λάδι αναρροφάται από ένα σωλήνα, ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί μέσα στον σωλήνα όπου μετράται ο δείκτης στάθμης λαδιού.

 

Πώς να «ξεπλύνετε» το λάδι κινητήρα; / Πώς αποστραγγίζετε το λάδι από το αυτοκίνητο;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να αναρροφήσετε το λάδι από το σωλήνα λαδιού, για να αποφύγετε τη βρωμιά και τη σκόνη που εισέρχονται στον κινητήρα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα παραμείνει μικρή ποσότητα λαδιού στο δοχείο. Με την αποστράγγιση του λαδιού μέσω του πώματος, ελαχιστοποιούνται  τα υπολείμματα  λαδιού που θα παραμείνουν στο δοχείο.

Ο πιο ασφαλής και εύκολος τρόπος είναι σίγουρα να αναρροφήσετε το λάδι.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να το αποστραγγίσετε από το πώμα του δοχείο λαδιού. Συχνά υπάρχουν μερικά εξαρτήματα που πρέπει να αφαιρεθούν πριν αποκτήσετε πρόσβαση στο δοχείο του λαδιού, διαδικασία, για την οποία χρειάζεται επίσης λίγο χρόνο παραπάνω. Το να απομακρύνετε το λάδι μέσω του σωλήνα στάθμης λαδιού είναι σίγουρα ο πιο γρήγορος τρόπος.

 

Πώς να αλλάξετε το φίλτρο λαδιού;

Αρχικά, ίσως να αναρωτηθείτε πότε να αλλάξετε το φίλτρο λαδιού. Εξαρτάται από την κατάσταση του αυτοκινήτου σας και τις οδηγικές σας συνήθειες. Καθώς μέσα στο φίλτρο υπάρχει ακόμα λάδι και σωματίδια φθοράς, σας συμβουλεύουμε να αλλάξετε το φίλτρο λαδιού ταυτόχρονα με το λάδι κινητήρα.

Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια εξαρτήματα τα οποία έχουν εγκριθεί από τον κατασκευαστή. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ποιότητα του φίλτρου λαδιού. Μην παίρνετε ρίσκο χρησιμοποιώντας μη εγκεκριμένα εξαρτήματα για τον κινητήρα σας.

Το φίλτρο λαδιού μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στο μπλοκ του κινητήρα ή κοντά στον κινητήρα. Υπάρχουν βιδωτά φίλτρα ή κυλινδρικά χάρτινα φίλτρα που βρίσκονται σε ειδική θήκη. Πριν αλλάξετε το περιεχόμενο πρέπει να αφαιρέσετε το κάλυμμα.

Υπάρχουν ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της αλλαγής φίλτρου λαδιού. Συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον τεχνικό σας για αυτές τις συγκεκριμένες πληροφορίες ή να τον αφήσετε να πραγματοποιήσει την αλλαγή λαδιού.