Είσαι 100% νόμιμος με την σχάρα μεταφοράς ποδηλάτων ;

Κοινοποίησε το άρθρο

Όλο και περισσότεροι από μας επιλέγουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη. Κάποιοι όμως το χρησιμοποιούν και σαν μέσο διασκέδασης ή άσκησης. Έτσι το μεταφέρουν κάπου με το αυτοκίνητό τους, κάπου που οι συνθήκες για τους ποδηλάτες είναι καλύτερες και το χρησιμοποιούν εκεί. Για να το μεταφέρουν όμως χρειάζεται να τοποθετήσουν κάποιες σχάρες στο αυτοκίνητό τους, ειδικές για την μεταφορά ποδηλάτων.

 

Τι ισχύει λοιπόν γι αυτές τις σχάρες; Αγοράζει κάποιος μία τέτοια, την εγκαθιστά στο αυτοκίνητό του και αυτό ήταν; Κυκλοφορεί νόμιμα με την σχάρα, συνήθως δεμένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου;

Όχι, λέει η εγκύκλιος 18671/1561/22.05.2013 της Δ/νσης Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών.

sxara_pod3

 

Για το κάθε μοντέλο σχάρας, προκειμένου να είναι νόμιμο, πρέπει να έχει εκδοθεί δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ. Με αυτήν την έγκριση ο κάτοχος του αυτοκινήτου που φέρει την σχάρα πηγαίνει στην αρμόδια διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών και ζητάει να του εκδόσουν νέα άδεια κυκλοφορίας στην οποία να αναγράφεται «ΕΓΚΕΚΡ. ΕΞΑΡΤ.» με την περιγραφή της συγκεκριμένης σχάρας (σχ. ποδηλ.-εργοστάσιο-τύπος).

Τότε μόνο μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα με προσαρτημένη την σχάρα για το ή τα ποδήλατά του.

 

sxara_pod2

Αν τώρα η σχάρα είναι τέτοια που για την προσάρτησή της στο αυτοκίνητο, απαιτείται και η χρήση κοτσαδόρου τα πράγματα γίνονται λίγο πιό περίπλοκα. Ο κάτοχος του αυτοκινήτου πρέπει να παίρνει από τον διανομέα ή αντιπρόσωπο της σχάρας μιά βεβαίωση, για το ότι είναι απαραίτητη η χρήση κοτσαδόρου προκειμένου αυτή να προσαρτηθεί στο αυτοκίνητο. Αυτήν την βεβαίωση την πάει στην διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών, μαζί με την άδεια κυκλοφορίας του και το Δελτίο Έγκρισης (πιστοποιητικό) και εκεί του την σφραγίζουν και προσθέτουν το εξής κείμενο:

Η παρούσα βεβαίωση αποτελεί τεκµήριο για την απαίτηση χρήσης κοτσαδόρου από το
…………….(αναγράφεται ο αριθµός κυκλοφορίας του οχήµατος) στην περίπτωση που αυτό
φέρει το εγκεκριµένο εξάρτηµα ……….. (περιγραφή του αναφερόµενου εξαρτήµατος, σύµφωνα
µε την αναγραφόµενη παρατήρηση στην άδεια κυκλοφορίας, βλ.παράγραφο 1).

Εννοείται ότι ο κοτσαδόρος επιτρέπεται να είναι δεμένος στο αυτοκίνητο μόνο όταν υπάρχει και η σχάρα.

Πολύπλοκα; Δύσκολα; Όχι και τόσο αν θέλετε να είσαστε νόμιμοι.

sxara_pod1

Εννοείται ότι τα παραπάνω ελέγχονται και στα ΚΤΕΟ κατά τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος, αλλά εκεί τα πράγματα μπορεί να είναι και πιό απλά. Πριν πάτε για ΚΤΕΟ μπορείτε να αφαιρέσετε και τον κοτσαδόρο και την σχάρα ποδηλάτου και να είστε εντάξει.