“Πάγωσε” το μέτρο για ξεχωριστές άδειες κυκλοφορίας στoυς κοτσαδόρους και τρέιλερ

Κοινοποίησε το άρθρο

Στις 12 Ιουνίου του 2019 είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση Γ9/46447/2397 του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης άδειας και πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας και προϋποθέσεις έλξης οχημάτων κατηγορίας Ο».

Στην απόφαση αυτή είχαμε αναφερθεί εδώ. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της ανωτέρω απόφασης ήταν 9 μήνες μετά την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ 2303Β/2019, δηλαδή στις 12 Μαρτίου του 2020.

Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης ήταν άμεσα εξαρτημένες και επί μέρους προθεσμίες για το θέμα των ρυμουλκούμενων από οχήματα. Ειδικότερα η Γ9/46447/2397-2019 προέβλεπε:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς»

  Το KΙΑ EV9 πέτυχε διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου του 2024   Τα World Car Awards, που καθιερώθηκαν το 2003, θεωρούνται ίσως η κορυφαία διάκριση...

LIVE TV : Η αποκάλυψη του αυτοκινήτου της XIAOMI

Δείτε live την αποκάλυψη του SU7, του πρώτου αυτοκινήτου της XIAOMI.     Το πρώτο αυτοκίνητο της XIAOMI σας έχει ήδη παρουσιάσει το gonews.gr. https://gonews.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/xiaomi-su7-video/    

LIVE TV : Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι

Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι που διεξάγεται στην Κένυα   Ο τρίτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι για το 2024 διεξάγεται στην Κένυα. Μετά...

Άρθρο 9 – Ρυθμίσεις κυκλοφορούντων οχημάτων κατηγορίας Ο

1. Όλα τα οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2 που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία με ειδικά σημειώματα ρυμούλκησης υποχρεούνται εντός εννέα (9) μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας να εκδώσουν άδειες κυκλοφορίας και κρατικές πινακίδες σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

2. Όλα τα οχήματα κατηγορίας Ο ειδικής χρήσης-ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία με άδειες κυκλοφορίας ή ειδικά σημειώματα ρυμούλκησης υποχρεούνται εντός διαστήματος εννέα (9) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας να εκδώσουν άδειες κυκλοφορίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

Με την Γ9/οικ. 18728/574/2020 του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που δημοσιεύθηκε όμως στο ΦΕΚ 1435Β/16-4-2020, δίνεται παράταση στην έναρξη ισχύος της ανωτέρω απόφασης, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1 Νοεμβρίου του 2020, λαμβάνοντας υπόψιν «την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι διοικητικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της», όπως αιτιολογεί την παράταση το υπουργείο.

Επομένως και η τελική ημερομηνία αντικατάστασης των σημειωμάτων ρυμούλκησης με νέες άδειες κυκλοφορίας μετατίθεται 9 μήνες μετά, δηλαδή την 1 Αυγούστου του 2021.

Αντίθετα δεν θίγεται καθόλου με την Γ9/οικ. 18728/574/2020 η προθεσμία αντικατάστασης των κοτσαδόρων με αναδιπλούμενους ή αποσπώμενους, η οποία ήταν 1 χρόνος μετά την δημοσίευση της απόφασης Γ9/46447/2397, δηλαδή η 12 Ιουνίου του 2020 και η οποία προέβλεπε ότι:

«Ειδικά για τις περιπτώσεις οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 (σ.σ. επιβατικά μέχρι 8 θέσεις και ελαφρά φορτηγά) τα οποία δεν διαθέτουν αποσπώμενη ή αναδιπλούμενη διάταξη σύνδεσης, ο κάτοχος ή ιδιοκτήτης των οχημάτων αυτών οφείλει να την αντικαταστήσει με αποσπώμενη ή αναδιπλούμενη εντός διαστήματος ενός (1) έτους από τη δημοσίευση της παρούσας. Στην περίπτωση μη χρήσης της διάταξης σύνδεσης, αυτή θα πρέπει να αποσπάται ή αναδιπλώνεται. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για οχήματα που φέρουν διάταξη σύνδεσης εκ κατασκευής».

Ανακεφαλαιώνοντας:

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης για ξεχωριστές άδειες κυκλοφορίας στα ρυμουλκούμενα είναι η 1 Νοεμβρίου.

Η προθεσμία μέχρι την οποία για όλα τα ρυμουλκούμενα πρέπει να έχουν εκδοθεί νέες άδειες κυκλοφορίας, αντικαθιστώντας τα σημειώματα ρυμούλκησης, είναι η 1η Αυγούστου του 2021.

Η προθεσμία μέχρι την οποία πρέπει να έχουν αντικατασταθεί οι κοτσαδόροι με αναδιπλούμενους ή αποσπώμενους είναι η 12η Ιουνίου του 2020.