Πώς θα επιλέξετε θερινά ελαστικά

Κοινοποίησε το άρθρο

Μόλις μπει η άνοιξη και η μέση ημερήσια θερμοκρασία του αέρα βρίσκεται ψηλότερα από το μηδέν, οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζονται τα χειμερινά ελαστικά με θερινά. Σε κάποιες χώρες, επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, όταν χρησιμοποιούν ελαστικά ακατάλληλα για τη συγκεκριμένη εποχή. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για τη σημασία της επιλογής των ελαστικών με βάση τις καιρικές συνθήκες και για το είδος των ελαστικών που θα πρέπει να προτιμάτε.

Γιατί πρέπει να αλλάζονται τα χειμερινά ελαστικά με θερινά;

Τα χειμερινά ελαστικά παράγονται από πιο μαλακό μίγμα καουτσούκ, του οποίου η ελαστικότητα αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό από την επαφή με τη θερμή άσφαλτο. Έτσι, μειώνεται η πρόσφυσή του με το οδόστρωμα, το πέλμα φθείρεται ταχύτερα και αυξάνει ο κίνδυνος διάτρησης, όταν περνά πάνω από εμπόδια, όπως και η απόσταση πέδησης. Επίσης, και το γεγονός ότι είναι υπερβολικά μαλακό, επηρεάζει την πρόσφυση του αυτοκινήτου στο οδόστρωμα. Με βάση τα παραπάνω, στην κατασκευή των θερινών ελαστικών, γίνεται χρήση πιο άκαμπτων μιγμάτων με μικρότερη περιεκτικότητα σε πολυμερή πυριτίου.

Τα θερινά ελαστικά έχουν, επίσης, και διαφορετικό σχεδιασμό πέλματος από τα χειμερινά. Το πέλμα τους παρουσιάζει έντονη διαμήκη κατεύθυνση, πιο στενές αυλακώσεις και διαφορετικά τακούνια, μειώνοντας τον κίνδυνο υδρολίσθησης, βελτιώνοντας την πρόσφυση στα στεγνά  και βρεγμένα οδοστρώματα και διασφαλίζοντας την αντοχή των ελαστικών στην παραμόρφωση κατά τους ελιγμούς, παρέχοντας παράλληλα, μικρότερη απόσταση πέδησης και εξαιρετική ικανότητα ελιγμών.

10 συμβουλές για την επιλογή και τη χρήση των θερινών ελαστικών

  1. Η απόφαση για την αλλαγή των ελαστικών θα πρέπει να λαμβάνεται ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης του οχήματος, μιας και ο καιρός εκτός εποχής, ενδέχεται να μην είναι σταθερός και να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία, ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Έτσι, αν παραδείγματος χάρη, κάνετε χρήση του οχήματός σας κατά κύριο λόγο το πρωί και το βράδυ, δεν θα πρέπει να βιαστείτε να τοποθετήσετε θερινά ελαστικά. Θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση, να περιμένετε να φτάσει η μέση ημερήσια θερμοκρασία τους 5 με 7 °C και να σταθεροποιηθεί.
  2. Όταν κάνετε χρήση παλαιών ελαστικών, θα πρέπει να ελέγχετε το πάχος του πέλματος, το οποίο δεν πρέπει να είναι πιο μικρό από 2,5 με 3 χιλιοστά. Στην αντίθετη περίπτωση, η πρόσφυση στο οδόστρωμα δεν θα είναι επαρκής.
  3. Μιας και τα ελαστικά του κινητήριου άξονα, φθείρονται γρηγορότερα, αλλάξτε μεταξύ τους τα εμπρόσθια με τα οπίσθια ελαστικά και αν το επιτρέπει το πέλμα, το δεξί με το αριστερό. Αυτό θα προάγει την ικανότητα ελιγμών του αυτοκινήτου και θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Όταν χρησιμοποιείτε παλιά ελαστικά στον έναν άξονα και καινούρια στον άλλο, τα καινούρια θα πρέπει να τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  4. Όταν διαλέγετε καινούρια ελαστικά, έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή του κατάλληλου για τις συνθήκες χρήσης του οχήματος, σχεδίου πέλματος. Αν παραδείγματος χάρη, οδηγάτε ήρεμα, τα συμμετρικά ελαστικά με μη κατευθυνόμενο μοτίβο αποτελούν τη βέλτιστη λύση. Είναι φθηνά, παρουσιάζουν καλά ισορροπημένα χαρακτηριστικά και μπορούν να αντιστραφούν. Τα ελαστικά που διαθέτουν ασύμμετρο σχέδιο πέλματος είναι πιο ευέλικτα. Διασφαλίζουν την πρόσφυση του  αυτοκινήτου στο οδόστρωμα τόσο σε στεγνή, όσο και σε υγρή επιφάνεια, αποτελώντας μια εξαιρετική λύση για την σπορ οδήγηση. Τα ελαστικά με κατευθυνόμενο σχέδιο πέλματος είναι ιδανικά για τις βροχερές περιοχές, μιας και αποτελούν τη βέλτιστη λύση για την υδρολίσθηση.

  1. Όσο περισσότερο κρατούνται αποθηκευμένα τα ελαστικά, τόσο μειώνεται η διάρκεια ζωής τους, μιας και το ελαστικό τείνει να γερνά. Έτσι, καλό θα είναι να αγοράζετε ελαστικά κατασκευασμένα πριν από 1 με 2 χρόνια.
  2. Τα άκαμπτα ελαστικά, για να λέμε την αλήθεια, είναι ανθεκτικότερα στη φθορά. Έτσι, αν το όχημα κάνει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, θα ήταν καλύτερο να τα προτιμήσετε. Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μαλακό καουτσούκ έχει προσφέρει καλύτερη πρόσφυση.
  3. Όσον αφορά στις ζάντες ελαφρού κράματος, τα ελαστικά θα πρέπει να επιλέγονται με βάση το δείκτη υψηλού φορτίου. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι λιγότερο ευαίσθητα στη διάτρηση των πλευρικών τους τοιχωμάτων, αλλά επιφέρουν μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου.
  4. Η αντικατάσταση των τροχών μαζί με τις ζάντες είναι οικονομικότερη και ευκολότερη από την αλλαγή των ίδιων των ελαστικών. Μπορείτε φυσικά, να αλλάξετε και μόνοι σας ολόκληρους τους τροχούς, ενώ παράλληλα μειώνεται και η πιθανότητα ζημιάς στο ελαστικό, κατά τη διάρκεια της αποσυναρμολόγησης και της τοποθέτησης.
  5. Κατά την επιλογή του μεγέθους των ελαστικών που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου για τη θερινή περίοδο, σας συνιστούμε να προτιμήσετε το μεγαλύτερο. Τα φαρδιά ελαστικά διαθέτουν μεγαλύτερο σημείο επαφής. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι θα αυξηθεί και η τάση για υδρολίσθηση.
  6. Τα ελαστικά θα αντέξουν για περισσότερο καιρό, αν επιλέξετε προϊόντα επώνυμων μαρκών, όπως η Continental, η Bridgestone, η Dunlop, η Goodyear, η Michelin, η Pirelli και η Cooper. Είναι γεγονός ότι πέρα από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τους χώρους δοκιμών, οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές διαθέτουν ιδιόκτητα ερευνητικά κέντρα, όπου αναπτύσσουν και εφαρμόζουν ενεργά, καινοτόμες τεχνολογίες. Η συλλογή των προϊόντων τους περιλαμβάνει αποκλειστικά αξιόπιστα, υψηλής απόδοσης, υψηλής ποιότητας και ασφαλή ελαστικά.

Συμπέρασμα

Η ποιότητα και η αξιοπιστία των ελαστικών, ασκούν άμεση επιρροή στην οδική ασφάλεια. Η ικανότητα ελιγμών του οχήματος, η ικανότητα πρόσφυσής του στο οδόστρωμα, η εκτός δρόμου απόδοσή του και η απόσταση πέδησης, εξαρτώνται από τα ελαστικά. Έτσι, η επιλογή των ελαστικών θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα. Επίσης, θα πρέπει να τηρείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή και τις συμβουλές μας, για να αποφύγετε τα λάθη στην αγορά και τη χρήση των ελαστικών.

autodoc.gr