Χρειάζεται να αλλάζουμε μπρος-πίσω τα ελαστικά ;

Κοινοποίησε το άρθρο
Τα ελαστικά στο μπροστινό μέρος του οχήματός σας φθείρονται πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα ελαστικά στο πίσω μέρος. Η συχνή εναλλαγή τους συμβάλλει στην πιο ομοιόμορφη φθορά και σας επιτρέπει να αξιοποιείτε στο έπακρο τη διάρκεια ζωής του πέλματος.Σημείωση: Η εναλλαγή της θέσης των ελαστικών δεν θα διορθώσει τυχόν προβλήματα φθοράς που οφείλονται σε λάθος πίεση αέρα.

 

 

Πόσο συχνά πρέπει να εναλλάσσω τη θέση των ελαστικών μου;

Είναι καλή ιδέα να εναλλάσσετε τη θέση των ελαστικών περίπου κάθε 10.000 χιλιόμετρα / 6.000 μίλια. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να υποδεικνύουν ότι πρέπει να εναλλάσσετε τη θέση των ελαστικών πιο συχνά:

  • Υψηλές ταχύτητες, βαριά φορτία, μεγάλες αποστάσεις: Αν οδηγείτε τακτικά με υψηλές ταχύτητες και διανύετε μεγάλες αποστάσεις ή μεταφέρετε βαριά φορτία, αυτή η πρόσθετη καταπόνηση ενδέχεται να σημαίνει ότι η θέση των ελαστικών πρέπει να εναλλάσσεται λίγο πιο συχνά.
  • Ανομοιόμορφη φθορά: Πρέπει να εναλλάσσετε τη θέση των ελαστικών το συντομότερο δυνατόν από τη στιγμή που θα εντοπίσετε ανομοιόμορφη φθορά.
  • Βουητό: Αν τα ελαστικά βουίζουν όταν οδηγείτε σε ομαλό δρόμο, τότε ίσως είναι η στιγμή για εναλλαγή θέσης.

Μπορώ να αλλάξω εγώ τη θέση των ελαστικών;

Συνιστούμε να επισκεφθείτε τον αντιπρόσωπο ή το συνεργείο, προκειμένου η εργασία να εκτελεστεί από επαγγελματία.

Εντούτοις, μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας, καθώς είναι αρκετά εύκολο. Δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία, μόνο χώρος και λίγος χρόνος.

Να ανατρέχετε πάντα στο εγχειρίδιο ιδιοκτήτη του οχήματός σας για να δείτε οποιεσδήποτε συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματος.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη αν κάνετε εσείς την εναλλαγή θέσης

  • Εναλλαγή θέσης μεταξύ εμπρός και πίσω μέρους 

Θα πρέπει να εναλλάσσετε τη θέση των ελαστικών από το μπροστινό στο πίσω μέρος μόνον αν έχουν όλα τις ίδιες διαστάσεις.

  • Κατευθυντική χάραξη πέλματος 

Κατά την εναλλαγή της θέσης των ελαστικών που διαθέτουν κατευθυντική χάραξη πέλματος, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα βέλη που εμφανίζονται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού.

  • Κατευθυντική χάραξη πέλματος

Κατά την εναλλαγή της θέσης των ελαστικών που διαθέτουν κατευθυντική χάραξη πέλματος, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα βέλη που εμφανίζονται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού.

  • Αφαίρεση από τη ζάντα, τοποθέτηση και επαναζυγοστάθμιση

Αυτό πρέπει να το κάνετε αν το όχημά σας περιλαμβάνει κατευθυντικά ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων ή τροχούς με διαφορετικό όφσετ στον εμπρός και στον πίσω άξονα.