Eίναι πραγματικότητα η κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου από φοιτητές του Α.Π.Θ.

Κοινοποίησε το άρθρο

Τον Οκτώβριο του 2013 γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας ερευνητικής φοιτητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έθεσε ως στόχο της το σχεδιασμό και τη κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου, το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα.

Volvo

Η ερευνητική φοιτητική ομάδα Aristurtle βρίσκεται υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από τη πανεπιστημιακή κοινότητα έμπρακτα, με υλικοτεχνικές παροχές, καθώς και με γνωσιακή και ηθική υποστήριξη από τους καθηγητές.

Η ομάδα αποτελείται από ένα σύνολο προπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, με μέλη από όλο το πανεπιστήμιο. Τα μέλη της είναι νέοι και εκκολαπτόμενοι επιστήμονες, με βαθιά γνώση του αντικειμένου με μεγάλη εμπειρία στη θεωρία και μεγαλύτερη επιθυμία για πρακτική εφαρμογή των γνώσεών τους.

Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι ο καθηγητής Χρήστος Μαδεμλής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και υπεύθυνος του εργαστηρίου ηλεκτρικών μηχανών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η ομάδα του εργαστηρίου υποστηρίζει την υλοποίηση του σχεδίου, με τη πολύχρονη εμπειρία της σε επιστημονικά και κατασκευαστικά θέματα. Τη δράση της ομάδας υποστηρίζει τόσο η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

members of the team2

Απώτερος στόχος της ομάδας Aristotle University Racing Team Electric (Arist.u.r.t.le)είναι η συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς Formula Student όπου διαγωνίζεται με πανεπιστήμια από όλο το κόσμο.

To Όραμά της φοιτητικής ομάδας είναι η αναβάθμιση των σύγχρονων τεχνολογιών στο τομέα της ηλεκτροκίνησης με υψηλού επιπέδου καινοτόμα προϊόντα καθώς και η ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας του ΑΠΘ και της παρουσίας του στα διεθνή πανεπιστημιακά δρώμενα.

Αποστολή τους η συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό formula student FSAE, η κατάκτηση μιας θέσης στο βάθρο των νικητών καθώς και η άνοδος της ομάδας στη παγκόσμια κατάταξη. Επιπλέον, η Aristotle University Racing Team Electric στοχεύει στην έμπρακτη εφαρμογή των πανεπιστημιακών γνώσεων των φοιτητών και στην ανάπτυξη κοινωνικών και συλλογικών δεξιοτήτων των μελών της.

Ο διαγωνισμός formula student FSAE είναι ένας φοιτητικός σχεδιαστικός διαγωνισμός που διοργανώνεται από την SAE International (SAE, παλαιότερα ήταν γνωστή ως Society of Automotive Engineers). Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1978 και αρχικά ονομαζόταν SAE Mini Indy.

vehicle view2

Το σενάριο είναι το εξής:

Το πρότυπο αυτοκίνητο αξιολογείται για τις δυνατότητές του στα αγωνίσματα τα οποία διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Στατικά:
Design Event, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα στάδια του σχεδιασμού, καθώς και οι τελικές αποφάσεις της ομάδας.
Cost Event, πρόκειται για μία λεπτομερής τεχνοοικονομική μελέτη για το κάθε εξάρτημα του μονοθέσιου.
Business Presentation, παρουσίαση ενός πλάνου όπου αναλύεται μια μελέτη για μια γραμμή παραγωγής.

Δυναμικά:
Fuel Efficiency, δε συμμετέχει η ομάδα μας, καθώς ανήκει στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.
Endurance, πρόκειται για το πιο δύσκολο αγώνισμα, καθώς το μονοθέσιο πρέπει να τερματίσει μία απόσταση 22 χλμ όσο πιο γρήγορα και αποδοτικά γίνεται και προσμετρείται ο χρόνος του.
Autocross, πρόκειται για το γύρο γενικής κατάταξης.
SkidPad, ένα διαγώνισμα όπου το μονοθέσιο αγωνίζεται στο λεγόμενο δυναμικό 8 -μία πίστα με σχήμα τον αριθμό 8- δηλαδή, το μονοθέσιο κρίνεται σε κατάσταση συνεχούς υποστροφής.
Acceleration, το μονοθέσιο καλείται να διανύσει 75 μέτρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται και προσμετρείται ο χρόνος του.
Χαρακτηριστικά του μονοθέσιου
Σχεδιασμός σύμφωνα με τους κανονισμούς της formula SAE International
Μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τα συμβατικά αγωνιστικά αυτοκίνητα έως και 90%
Κορυφαίες επιδόσεις έως 720 Nm ροπής σε κάθε οπίσθιο τροχό
Επιτάχυνση που φτάνει τα 1,7G οριζόντιας και κάθετης δύναμης
Αυτονομία 22 χιλιομέτρων σε αγωνιστική οδήγηση
Τελική ταχύτητα 150χλμ/ω

chassis

Στην πρώτη συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό της Ιταλίας, ΑΤΑ 2014,η Arist.u.r.t.le κατόρθωσε στην κατηγορία Class 3, δηλαδή στην κατηγορία με μοναδικό της εγχείρημα τα ολοκληρωμένα σχέδια του μονοθέσιου, την 3η θέση στο αγώνισμα Cost Event, την 3η θέση στο αγώνισμα Business Presentation και την 4η θέση στο αγώνισμα Design Event. Καταλαμβάνοντας την 4η θέση συνολικά, η ομάδα κέρδισε τις εντυπώσεις για τη σχεδίαση πρωτότυπων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στο διαγωνισμό της Αγγλίας FS2015 στη πίστα του Silverstone η ομάδα συμμετείχε αυτή τη φορά στην κατηγορία Class 2, δηλαδή με τα σχέδια της ολοκληρωμένα και ορισμένα εξαρτήματα κατασκευασμένα και κατέκτησε την 3η θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 25 συμμετέχοντες ομάδες από όλο τον κόσμο, αποκομίζοντας ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλια για το σχεδιασμό και την οικονομοτεχνική της μελέτη, όπου στην τελευταία κέρδισε τη 2η θέση.

Ύστερα από δυο χρόνια μελέτης και προσομοιώσεων, στόχος της φετινής χρονιάς είναι η υλοποίηση του μονοθέσιου. Αυτή τη στιγμή η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, μέλη της ομάδας έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του σασί, ενώ παράλληλα έχουν διαμορφωθεί κατάλληλες πειραματικές διατάξεις για τους κινητήρες, τους invertes και τις μπαταρίες, καθώς ακόμη και όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απόδοση τους αλλά και η ασφάλεια των κυκλωμάτων που έχουμε σχεδιάσει. Παράλληλα, μέλη των υποομάδων των αναρτήσεων και των αεροδυναμικών υλοποιούν με τη βοήθεια των χορηγών τα δικά τους εξαρτήματα. Πρόκειται για την κατασκευή του πακέτου των αεροδυναμικών( διάχυτη, φτερά, fairing & sidepods ), καθώς επίσης και την κοπή των αναρτήσεων, των φρένων αλλά και όλως των μηχανολογικών εξαρτημάτων. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη και η πρόοδος όσον αφορά την ψύξη των συστημάτων, καθώς πρόκειται για δική τους κατασκευή ψυγείου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ηλεκτρικών συστημάτων σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα, η επιλογή των ελαστικών που θα χρησιμοποιηθούν, το τιμόνι και το κάθισμα, όπως και το σύστημα μετάδοσης κίνησης έχουν ολοκληρωθεί.

kinitires

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να ειπωθεί πως έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία επιλογής οδηγών, οι οποίοι είναι τέσσερις μετά από απαίτηση των κανονισμών.

Έχει προγραμματιστεί πως τέλη Μαΐου το μονοθέσιο θα έχει ολοκληρωθεί έτσι ώστε να ξεκινήσει η δίμηνη διαδικασία δοκιμαστικών των οδηγών και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και οι τελικές βελτιώσεις.

Φετινό τους όνειρο αλλά και πρόκληση συνιστά η συμμετοχή της ομάδας στις αγωνιστικές δοκιμασίες τον Αύγουστο στην Ουγγαρία στην κατηγορία πλέον Class 1, δηλαδή με πλήρως ολοκληρωμένο μονοθέσιο. Καλή τους επιτυχία !

{gallery}agwnes/formulastudent{/gallery}