60 χρόνια “Turismo Competizione” για την Abarth

Κοινοποίησε το άρθρο

Το ακρωνύμιο “TC” (“Turismo Competizione”) αποτελεί μέρος της ιστορίας της Abarth. Το Fiat-Abarth 850 TC, το πρώτο μοντέλο της μάρκας που συνοδεύτηκε με αυτό το χαρακτηρισμό, κλείνει φέτος τα 60α του γενέθλια.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια ξεχωριστή επέτειο για τη μάρκα του «Σκορπιού». Πριν από 60 χρόνια δημιουργήθηκε το Fiat-Abarth 850 TC, το πρώτο μοντέλο με το ακρωνύμιο “Turismo Competizione”, το οποίο εκφράζει απόλυτα τη διπλή προσωπικότητα της μάρκας.

Σήμερα οι ίδιοι ιστορικοί χαρακτηρισμοί (Turismo και Competizione) συνεχίζουν την πορεία τους στη νέα σειρά  Abarth 595. Έχοντας ολοκληρώσει το 2020 με αύξηση του μεριδίου της κατά 50% σε σχέση με το 2019 στην Ευρωπαϊκή αγορά και συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό και το 2021, η Abarth, τιμά την παράδοση της που παραμένει ζωντανή όσο ποτέ.

Αδρεναλίνη, επιδόσεις, οδηγική απόλαυση, ξεχωριστός ήχος και ακόμα πιο ξεχωριστό στιλ. Τα χαρακτηριστικά επιτυχίας της Abarth στους δρόμους και τις πίστες έχουν τις ρίζες τους στο Fiat-Abarth 850TC του 1961, ένα συλλεκτικό μοντέλο, ιδανικό για την καθημερινή χρήση, αλλά και τους αγώνες.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού θαύματος της δεκαετίας του 1960, η Fiat με τα 500 και 600 έκανε προσιτή την αυτοκίνηση στην Ιταλία και παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στον Carlo Abarth να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, με το οποίο διέλυσε τον ανταγωνισμό στις πίστες της Ευρώπης.

Τον Φεβρουάριο του 1961, ο Abarth δημιούργησε μια από τις πιο επιτυχημένες «μεταμορφώσεις» στην καριέρα του: το Fiat-Abarth 850TC. Αφετηρία αποτέλεσα το Fiat 600 D, εφοδιασμένο με ένα τετρακύλινδρο κινητήρα 767κ.εκ.

Ο «Σκορπιός» αύξησε τη διάμετρο των εμβόλων στα 62,5χλστ. και τη διαδρομή στα 69χλστ. επιτυγχάνοντας χωρητικότητα 847κ.εκ.

Παράλληλα τα νέα πιστόνια αύξησαν τη συμπίεση στο 9,2:1, τοποθετήθηκε ένα καρμπυρατέρ 32χλστ. της Solex, νέο φίλτρο αέρα, νέος στροφαλοφόρος άξονας και βέβαια νέο σύστημα εξαγωγής, με το αναβαθμισμένο σύνολο να αποδίδει 52 ίππους στις 5.800σ.α.λ. Το άγριο, μικρό Fiat, έφτανε τα 140χλμ./ώρα, ενώ και τα εμπρός ταμπούρα αντικαταστάθηκαν με δισκόφρενα.

Οι αλλαγές όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στα μηχανικά μέρη. Εμπρός, στη θέση του προφυλακτήρα δέσποζε πλέον το ψυγείο λαδιού, ενώ για την καλύτερη ψύξη του ισχυρότερου κινητήρα, το κάλυμμά του ανασηκώθηκε με τη βοήθεια στηριγμάτων, λύση που στη συνέχεια –σύμφωνα πάντα με το πρωτοπόρο πνεύμα του Abarth- θα το μετέτρεπαν σε αεροδυναμικό βοήθημα.

Οι επιτυχίες στις αγώνες ακολούθησαν αμέσως μετά την παρουσίαση του μοντέλου και ειδικότερα στους αγώνες αντοχής, όπου το 850 TC και οι μελλοντικές του εξελίξεις όπως τα 1000 και Radiale θα κυριαρχούσαν χάρη στην απόδοση και την αξιοπιστία τους.

Ένας από αυτούς τους θριάμβους κατακτήθηκε το 1961 στα 500χλμ. του θρυλικού Nordschleife του Nürburgring στη Γερμανία.

Για να εορταστεί αυτή η επιτυχία δημιουργήθηκε η ειδική σειρά Fiat Abarth 850 TC Nürburgring και λίγο αργότερα η ακόμα ισχυρότερη 850 TC Corsa/65 version. Παράλληλα με τις πολυάριθμες επιτυχίες στους αγώνες, το Abarth 850 TC αγαπήθηκε και για το κομψό εσωτερικό του, το οποίο είχε πίνακα οργάνων της Jaeger και ένα πανέμορφο τριάκτινο τιμόνι από αλουμίνιο.

Από την πλευρά της παραγωγής, η κατασκευή του 850 TC έγινε εφικτή χάρη σε μια συμφωνία με τη Fiat, η οποία διέθεσε μια σειρά 600 D, τα οποία κατασκευάστηκαν ειδικά για να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της Abarth στο Τορίνο, όπου και θα ξεκινούσε η καινούργια τους ζωή.

Το ίδιο το ακρωνύμιο “TC” έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία να αφηγηθεί. Αρχικά η ύπαρξη του περιέγραφε τη φιλοσοφία του μοντέλου, αλλά αργότερα απέκτησε και τεχνική έννοια, όπως για παράδειγμα στο Abarth Ritmo TC 125, όπου το “TC” υπονοεί την ύπαρξη διπλών εκκεντροφόρων (“Twin Cam”).

Σήμερα το “Tourismo Competizione” συνεχίζει την πορεία του στη νέα γκάμα 595 της μάρκας, με δύο διαφορετικές εκδόσεις, την Abarth 595 Turismo και την Abarth 595 Competizione. Και οι δύο ξεχωρίζουν για την απόδοση και το στιλ τους, με την κάθε μία να ακολουθεί το δικό της ανεξάρτητο δρόμο. Η έκδοση Turismo εστιάζει στο στιλ και την κομψότητα ενός αυθεντικού Ιταλικού GT, ιδανικού οχήματος για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν και να συνδυάζουν το σπορ χαρακτήρα με την πολυτέλεια. Αντίστοιχα η έκδοση Competizione, θα συγκινήσει τους λάτρεις της οδήγησης και του σπορ χαρακτήρα, οι οποίοι τοποθετούν στην κορυφή των απαιτήσεων τους της οδηγική αίσθηση, είτε βρίσκονται στο δρόμο, είτε σε κάποια πίστα.

Η συγκεκριμένη έκδοση για να τονίσει τη σύνδεση με την πλούσια αγωνιστική ιστορία της μάρκας, είναι διαθέσιμη με το νέο ματ χρώμα Blu Rally που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Fiat 131 Abarth Rally τη δεκαετία του 1970, αλλά και τις νέες ζάντες των 17 ιντσών που αντλούν έμπνευση από τις αντίστοιχες της Lancia Delta Rally Integrale της δεκαετίας του 1990.

Σε επίπεδο κινητηρίων συνόλων, τόσο η Turismo, όσο και η Competizione εφοδιάζονται με τον Euro 6D-Final κινητήρα 1.4 T-Jet, σε δύο επίπεδα απόδοσης: 165 ίπποι για την Turismo και 180 ίπποι για την Competizione. Ο κινητήρας είναι ο ίδιος –με απόδοση 160 ίππους- που κινεί και τα μονοθέσια στα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Formula 4 σε Ιταλία και Γερμανία.

Τα νέα Abarth 595 Turismo και Abarth 595 Competizione είναι διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά, με τιμές από 21.250 και 24.350 ευρώ αντίστοιχα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη γκάμα μοντέλων της Abarth είναι διαθέσιμες στο www.abarth.gr