VIDEO – «Quadrifoglio»: Ένα σήμα, μία ιστορία…

Κοινοποίησε το άρθρο


Το «Quadrifoglio» έγινε έμβλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την Alfa Romeo το 1923, όταν ο Ugo Sivocci ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να αγωνιστεί στην Targa Florio με αυτό το σύμβολο ζωγραφισμένο στο καπό της «RL» του, πετυχαίνοντας την πρώτη από τις δέκα νίκες της μάρκας σε αυτό το διάσημο αγώνα.

Η επιτυχία της Alfa Romeo ήταν τόσο προφανής που οι άλλοι οδηγοί της ομάδας Alfa Romeo – συμπεριλαμβανομένων των Enzo Ferrari, Antonio Ascari και Giulio Ramponi – αποφάσισαν να υιοθετήσουν το «Quadrifoglio Verde» για όλους τους υπόλοιπους αγώνες. Από εκείνη τη στιγμή το «Quadrifoglio Verde» έγινε το σύμβολο των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Alfa Romeo και αργότερα χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ειδική σειρά των μοντέλων παραγωγής για να δείξει τη συνέχεια ανάμεσα στα αυτοκίνητα «touring» της Alfa Romeo και αυτών που προορίζονται για αγώνες.

Ήταν το «Quadrifoglio Verde» που ξεχώριζε στην κόκκινη «P2» του Brilli Peri, όταν κέρδισε το πρώτο «World Car Racing Championship» στη Μόντσα το 1925, τον πρώτο από τους πέντε παγκόσμιους τίτλους που κέρδισε η Alfa Romeo. Στο τέλος της δεκαετίας του 1920 ήταν το «Quadrifoglio Verde» που διακρίνεται τις Alfa Romeo που είχαν κατασκευαστεί από τη μητρική εταιρεία από εκείνες με το αλογάκι, που διαχειριζόταν η «Scuderia Ferrari», στην πίστα.

Το 1950 και το 1951, οι Giuseppe «Nino» Farina και Juan Manuel Fangio οδήγησαν τις Alfa Romeo 158 και 159 – τις περίφημες «Alfettas» – στη νίκη στα δύο πρώτα Παγκόσμια Πρωτάθληματα Formula 1. Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1960, το «Quadrifoglio Verde» ήταν το σήμα κατατεθέν της έκδοσης αγώνων της «Giulia», της «TI Super», και στη συνέχεια μπήκε δίπλα στο μπλε τρίγωνο Autodelta για πολλές δεκαετίες, από την «GTA», στην «33» και μέχρι τα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα της «33 TT 12» (1975) και της «33 SC 12» (1977). Η αγωνιστική δραστηριότητα της Alfa Romeo συνεχίστηκε τη δεκαετία του 1980: μετά την επιστροφή στη F1 το 1980, οι επιτυχίες στους αγώνες για αυτοκίνητα τουρισμού επαναλήφθηκαν («GTV 6 2.5») μέχρι την ηχηρή νίκη στο «DTM» («Deutsche Tourenwagen Mesterschaft») με την «155 V6 Ti» το 1993 και τη μεγάλη σειρά από νίκες με την «156 Superturismo» (1998-2004).

Ωστόσο και Alfa Romeo παραγωγής έχουν επίσης το «Quadrifoglio Verde». Πρόκειται για μοντέλα υψηλών επιδόσεων που κατασκευάστηκαν από το 1960 έως τη δεκαετία του 1980. Από το 1980 και μετά, οι Alfa Romeo «Quadrifoglio Verde», είχαν το «Quadrifoglio Verde» μέσα στην ονομασία τους, όπως η «Alfasud ti Quadrifoglio Verde», η «Sprint Quadrifoglio Verde», οι διάφορες εκδόσεις της «33 Quadrifoglio Verde», η «75 Quadrifoglio Verde», η Spider 2.0 «Quadrifoglio Verde», η «164 Quadrifoglio Verde» και η «145 Quadrifoglio Verde».