AUDI TT RS Coupé iconic edition : 400 ίπποι για 100…συλλέκτες

Κοινοποίησε το άρθρο

Μια επετειακή έκδοση του TT RS παρουσίασε η AUDI. Το…συλλεκτικό αυτό μοντέλο θα παραχθεί σε μόλις 100 μονάδες στην Ευρώπη.

Το 1995 η AUDI άρχισε να μας προετοιμάζει για το μελλοντικό της σπορ μοντέλο, παρουσιάζοντας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το πρωτότυπο ΤΤ Coupe. Ο σχεδιασμός του ξάφνιασε τότε, έχοντας συμμετρικές αναλογίες και ελάχιστες…γωνίες! Τρία χρόνια αργότερα, βγήκε στην παραγωγή, σχεδόν αμετάβλητο και ένα χρόνο μετά, η γερμανική φίρμα λάνσαρε και το TT Roadster. Στη δεύτερη γενιά του, το ΤΤ εμπλουτίστηκε με τις εκδόσεις S και RS.
Σήμερα οι γραμμές από το μοντέλο του 1998 εξακολουθούν να αναγνωρίζονται στο TT RS Coupé iconic edition .
Η ειδική αυτή έκδοση έχει απόχρωση Nardo Grey, η οποία πήρε το όνομά της από την ιταλική πίστα αγώνων Pista di Nardó, όπου τα μοντέλα AUDI RS διανύουν τα πρώτα χιλιόμετρα εξέλιξης.
Το στυλ της ειδικής έκδοσης ενισχύεται περαιτέρω από τη γυαλιστερή μαύρη μάσκα με την έντονη επιγραφή quattro σε ματ απόχρωση τιτανίου. Γυαλιστερή μαύρη απόχρωση έχουν επίσης οι πρόσθετες πλαϊνές ποδιές, οι δακτύλιοι της AUDI, το λογότυπο TT RS μπροστά και πίσω, καθώς και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών. Σχεδιασμένες αποκλειστικά για την iconic edition είναι οι μαύρες ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών, ενώ ίδια απόχρωση έχουν οι δαγκάνες των φρένων.
Το TT RS Coupé iconic edition διαθέτει το εξελιγμένο σε αεροδυναμική σήραγγα πακέτο Aerokit. Ξεχωρίζουν η μπροστινή ποδιά, τα πλαϊνά πτερύγια στις εισαγωγές αέρα και η σταθερή αεροτομή από ανθρακονήματα. Στις άκρες του ειδικά σχεδιασμένου διαχύτη RS υπάρχουν κατακόρυφα πλαϊνά πτερύγια και δύο εντυπωσιακές οβάλ απολήξεις της εξάτμισης.

Οι σκουρόχρωμοι συνδυασμοί κυριαρχούν και στο εσωτερικό του. Τα σπορ καθίσματα RS έχουν διχρωμία, με λεπτά πλαϊνά πάνελ από γκρι δέρμα Nappa και κεντρικό τμήμα από μαύρη Alcantara με κίτρινες ραφές σε κυψελοειδές μοτίβο και κέντημα “iconic edition” στο ύψος των ώμων. Τα μαύρα πατάκια έχουν κεντημένο το λογότυπο RS σε κίτρινη απόχρωση ενώ τα υποβραχιόνια στις πόρτες και η κεντρική κονσόλα έχουν γκρι χρωματισμό και είναι διακοσμημένα με κίτρινη ραφή, όπως και το μαύρο κάλυμμα του Audi virtual cockpit. Με μαύρη Alcantara είναι επενδεδυμένα στα πάνελ των πορτών αλλά και το σπορ δερμάτινο τιμόνι RS με κίτρινη σήμανση στη θέση 12:00. Η αριθμημένη σήμανση στον επιλογέα, κάνει καθένα από τα 100 οχήματα της ειδικής έκδοσης μοναδικό.

Το TT RS Coupé iconic edition διαθέτει τον κινητήρα 2.5 TFSI της Audi Sport με 400 ίππους και μέγιστη ροπή 480 Nm. Όπως σε κάθε TT RS, η ισχύς περνά σε όλους τους τροχούς, μέσω ενός κιβωτίου S tronic επτά σχέσεων και της μόνιμης τετρακίνησης quattro. Το σύστημα δυναμικής οδήγησης Audi drive select επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίζει ανάλογα με τις απαιτήσεις του το σύστημα μετάδοσης quattro καθώς και το τιμόνι, το κιβώτιο S tronic, τα πτερύγια της εξάτμισης και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα. Το βάρους 1.475 κιλών επετειακό TT διαθέτει τη σπορ ανάρτηση RS Sport Suspension Plus με ενεργά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ.
Το TT iconic edition έχει τελική ταχύτητα 280 χλμ./ώρα και επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,7 δευτερόλεπτα. Εκτός από εντυπωσιακές επιδόσεις το συγκεκριμένο μοντέλο υπόσχεται και ακουστική…απόλαυση έχοντας ιδιαίτερα προκλητικό ήχο, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο απολαυστικός όταν, σε συνθήκες αυξημένου φορτίου, τα ειδικά πτερύγια της εξάτμισης ανοίγουν!
Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ καθένας από τους 100 τυχερούς ιδιοκτήτες του θα μπορεί να προσαρμόσει το αυτοκίνητό του στις δικές του προτιμήσεις, επιλέγοντας από μεμονωμένα εξωτερικά χρώματα έως την απόχρωση του δέρματος και την χρωματική αντίθεση των ραφών.