BMW i Vision Dee: Το αυτοκίνητο που μιλάει και αλλάζει χρώματα (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Το πρωτότυπο i Vision Dee μας αποκαλύπτει το όραμά της BMW για το μέλλον της ψηφιακής εμπειρίας στα αυτοκίνητά της.

Είναι γνωστό πλέον ότι στο προσεχές μέλλον, τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά. Η…ηλεκτρική εποχή όμως φέρνει μαζί της ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες οχημάτων, που μέχρι πρόσφατα βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας!
Το BMW i Vision Dee είναι ένα ακόμα μελλοντικό, μεσαίου μεγέθους σεντάν, με μια νέα και λιτή σχεδιαστική γλώσσα. Ειδικά από το πλάι θυμίζει τα απέριττα σεντάν των περασμένων δεκαετιών. Υπάρχουν και…παραδοσιακά σχεδιαστικά στοιχεία, όπως η μάσκα της BMW και οι διπλοί στρογγυλοί προβολείς. Ο σχεδιασμός του πάντως είναι σκόπιμα λιτός, ώστε να εστιάζει την προσοχή στην ψηφιακή εμπειρία.

Κάτι ανάλογο δηλαδή με τη σχεδιαστική φιλοσοφία του, σαφώς πιο εντυπωσιακού σχεδιαστικά, PEUGEOT Inception που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Το όνομα “ Dee ” σημαίνει ψηφιακή συναισθηματική εμπειρία (Digital Emotional Experience και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του.
Να δημιουργήσει έναν ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ των ανθρώπων και των αυτοκινήτων τους. Γιατί οι ψηφιακές λειτουργίες στα μελλοντικά μοντέλα δεν θα περιορίζονται στο φωνητικό ελέγχο και στα γνωστά συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Η ψηφιακή εμπειρία θα ξεκινά πριν ο οδηγός μπει στο εσωτερικό του. Η…υποδοχή θα γίνεται από ένα εξατομικευμένο σύστημα, που θα συνδυάζει γραφικά στοιχεία με φωτιστικά και ηχητικά εφέ. Στο εμπρός μέρος, οι προβολείς και η κλειστή μάσκα θα σχηματίζουν επίσης ένα εικονίδιο σε μια ομοιόμορφη επιφάνεια, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να παράγει διαφορετικές εκφράσεις… προσώπου.

Το BMW i Vision Dee θα μπορεί να μιλάει στους ανθρώπους και, ταυτόχρονα, να εκφράζει οπτικά διαθέσεις όπως χαρά, έκπληξη ή έγκριση.

Θα μπορεί επίσης να προβάλλει μια εικόνα του avatar του οδηγού στο πλαϊνό παράθυρο για να εξατομικεύσει περαιτέρω το σενάριο υποδοχής! Και αν όλα αυτά θα τα συναντάμε στο εξωτερικό, φανταστείτε τι θα μας περιμένει στο εσωτερικό του.

Αυτό που θα ξεχωρίζει θα είναι το Head-Up-Display. Το οποίο θα εκτείνεται σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ, δίνοντας μια εικόνα από το εσωτερικό που θα έχουν, μετά το 2025, τα αυτοκίνητα της BMW. Η προβολή στο παρμπρίζ θα επιτρέπει την απεικόνιση πληροφοριών στη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια, η οποία θα γίνεται αναγνωρίσιμη ως οθόνη, μόνο όταν ενεργοποιηθεί.
Χρησιμοποιώντας αισθητήρες στον πίνακα οργάνων, οι οδηγοί θα μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι την ποσότητα του ψηφιακού περιεχομένου που θα θέλουν να βλέπουν στο παρμπρίζ.

Θα υπάρχουν από αναλογικές, μέχρι πληροφορίες σχετικές με την οδήγηση, τα περιεχόμενα του συστήματος επικοινωνίας και την προβολή επαυξημένης πραγματικότητας, ακόμα και την είσοδο σε εικονικούς κόσμους. Παράλληλα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παράθυρα με λειτουργία dimmer για τη σταδιακή «εξασθένιση» της πραγματικότητας.

Η σχεδίαση του τιμονιού, με την κεντρική κάθετη ακτίνα, θα δημιουργεί σημεία επαφής που θα…ζωντανεύουν όταν ο οδηγός τα πλησιάζει ή τα αγγίζει και θα μπορούν να λειτουργήσουν με την κίνηση του αντίχειρα. Αυτά τα σημεία επαφής θα ελέγχουν την επιλογή του περιεχομένου που θα προβάλλεται στο παρμπρίζ.

Πρωτόγνωρες, για τα σημερινά δεδομένα, θα είναι και οι δυνατότητες εξατομίκευσης, με τη χρήση της τεχνολογίας αλλαγής χρωμάτων να ξεχωρίζει. Γιατί το i Vision Dee, θα μπορεί να εναλλάσσει την…αμφίεσή του, προσφέροντας ένα πολύχρωμο και πλήρως μεταβλητό εξωτερικό. Στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης έως και 32 χρωμάτων!


Άλλωστε η επιφάνεια του αμαξώματος του BMW i Vision Dee θα χωρίζεται σε 240 τμήματα, καθένα από τα οποία θα ελέγχεται ξεχωριστά. Αυτό θα επιτρέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης ποικιλίας σχεδίων και τη μεταβολή τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μετά από όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια, τα αυτοκίνητα δεν θα είναι απλά μεταφορικά μέσα με…τέσσερις ρόδες. Αλλά θα αποτελούν τον έξυπνο, ψηφιακό σύντροφο των επιβατών τους. Άλλωστε, οι δυνατότητές τους, θα είναι σχεδόν…ανθρώπινες.  H.M.