Citroën ë-Berlingo : Mε αυτονομία έως και 280 km

Κοινοποίησε το άρθρο
Citroën ë-Berlingo

Η άφιξη του Citroën ë-Berlingo είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και αποτελεί την απόλυτα σύγχρονη απάντηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα που επηρεάζουν έντονα αυτό το στοιχείο του μοντέλου.

Ως δημιουργός της κατηγορίας των οχημάτων για δραστηριότητες αναψυχής το 1996, η Citroën συνέχισε να εξελίσσει ένα μοντέλο που απευθύνεται στη γκάμα εκείνη των αγοραστών που θεωρούν θεμελιώδη στοιχεία του Berlingo, την προσωπικότητα, την πρακτικότητα και την κορυφαία λειτουργικότητα.

Το συμπαγές αμάξωμα και το ευρύχωρο εσωτερικό αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για τους πελάτες που χρειάζονται πλούσιους χώρους. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι που ενισχύει την ελκυστικότητα του Berlingo σε ένα τμήμα της αγοράς που οι προτάσεις τους είδους είναι λιγοστές.

Το Citroën ë-Berlingo κάνει κάθε διαδρομή μια χαλαρωτική στιγμή για τους επιβάτες. Το όχημα ξεκινά απρόσκοπτα με γραμμική ροπή και επιτάχυνση άμεσα διαθέσιμη χωρίς ανάγκη αλλαγής ταχυτήτων. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης παράγει μηδενικό θόρυβο και δονήσεις.

Το ë-Berlingo διαθέτει επίσης κορυφαία άνεση καμπίνας με εξαιρετικά άνετα καθίσματα, ξεκούραστη οδήγηση και κύκλο στροφής 10,80 μέτρων.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας κινεί το όχημα σύμφωνα με τον επιλεγμένο τρόπο οδήγησης αναλόγως και των συνθηκών. Με ισχύ 100 kW (136 hp) / 260 Nm, το Citroën ë-Berlingo φτάνει σε τελική ταχύτητα 135 χλμ./ώρα ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που έχει επιλεγεί από τον οδηγό.

Τα προγράμματα οδήγησης επιλέγονται χρησιμοποιώντας το ειδικό χειριστήριο:

– Normal – 80 kW / 210 Nm: εξασφαλίζει τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ μέγιστης αυτονομίας και δυναμικής απόδοσης,

– Eco – 60 kW / 180 Nm: βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας μειώνοντας την απόδοση της θέρμανσης και του κλιματισμού,  χωρίς να τα απενεργοποιεί τελείως, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ροπή και την ισχύ του κινητήρα,

– Power – 100 kW / 260 Nm: παρέχει τη μέγιστη απόδοση του κινητήρα για συνθήκες μεταφοράς μέγιστου φορτίου.

Οι πελάτες οχημάτων του συγκεκριμένου είδους, έχουν διάφορες ανάγκες κινητικότητας για να απολαύσουν τις δραστηριότητές τους, με ταξίδια μικρών και μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων. Το ë-Berlingo ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες με τη χάρη ενός “χαμαιλέοντα”, καθώς προσαρμόζεται σε κάθε ανάγκη από τη μία ημέρα στην άλλη.

Το εύρος αυτό περιλαμβάνει από την κίνηση σε αστικό περιβάλλον και ελεγχόμενες περιοχές κυκλοφορίας χάρη στην ηλεκτρική του υπόσταση, έως τα μεγαλύτερα ταξίδια σε αποστάσεις έως και 280 χιλιομέτρων που επιτρέπει η αυτονομία του (με τη μπαταρία ιόντων λιθίου 50 kWh).

Για βελτιστοποίηση της αυτονομίας, το σύστημα μετάδοσης κίνησης του ë-Berlingo ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα και την επιβράδυνση όταν ο οδηγός πάρει το πόδι του από το γκάζι. Για να έχει βελτιωμένη απόδοση στην ανάκτηση της ενέργειας, ο οδηγός μπορεί με μια απλή κίνηση να ενεργοποιήσει το “B” στην κεντρική κονσόλα.

Η μπαταρία, δεν επηρεάζει καθόλου το διαθέσιμο χώρο της καμπίνας, καθώς βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και το δάπεδο του χώρου φόρτωσης του οχήματος. Η μπαταρία αποθηκεύει και παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία του ηλεκτρικού κινητήρα, της θέρμανσης και του κλιματισμού.

Το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας εμφανίζεται στο σχετικό όργανο, όπου το ενεργειακό απόθεμα προσδιορίζεται ποσοστιαία, αλλά και σχηματικά σε μια ψηφιακή απεικόνιση. Η μπαταρία φέρει εγγύηση για οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ. (για το 70% της χωρητικότητάς της).

Ένα πιστοποιητικό χωρητικότητας μπαταρίας παραδίδεται στον κάτοχο μετά από τον πρώτο ετήσιο έλεγχο ή 20.000 χλμ. και στη συνέχεια σε κάθε συντήρηση, κάθε δύο χρόνια ή 40.000 χλμ.