DS SM Tribute: Η ιστορία ξαναγράφεται (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Η SM Tribute είναι μια σχεδιαστική άσκηση πάνω σε ένα ιστορικό μοντέλο της CITROEN. Το οποίο με τα σήματα της DS Automobiles πλέον, μας προετοιμάζει και για το μέλλον της μάρκας.

 

 

Η CITROEN SM, γεννημένη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποτελούσε την επιτομή της γαλλικής καινοτομίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό το grand tourer, ήταν ένα πραγματικό εργαστήριο τεχνολογίας. Το αεροδυναμικό στυλ του, μελετημένο από τον Robert Opron, ήταν ταυτόχρονα κομψό και «προχωρημένο».

Κάτω από το καπό, ένας πανίσχυρος V6 προσέφερε εξαιρετικές επιδόσεις. Αλλά αυτό που πραγματικά έκανε την SM να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, ήταν η υδροπνευματική της ανάρτηση. Που ήταν κληρονομία από την DS και εξασφάλιζε στο αυτοκίνητο, ασυναγώνιστη οδηγική άνεση και υποδειγματική οδική συμπεριφορά.

Αν η SM εντυπωσίασε τόσο πολύ, αυτό το χρωστούσε κυρίως στο πολυτελές και προσεγμένο εσωτερικό της. Τα υλικά κορυφαίας ποιότητας, η ακριβή κατασκευή και η άριστα μελετημένη εργονομία, φρόντιζαν για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα ραφιναρισμένης ατμόσφαιρας.

Το ταμπλό, με τα οβάλ όργανα και το χαρακτηριστικό τιμόνι, ήταν λειτουργικό αλλά και εξαιρετικά καλαίσθητο. Η SM ήταν επίσης πολύ καλά εξοπλισμένη για την εποχή της, καθώς διέθετε σύστημα κλιματισμού και υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης.

Η SM παραμένει ακόμα και σήμερα μοντέλο, περιζήτητο από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα αποτελεί και τη βάση για μελλοντικές σχεδιαστικές ανησυχίες.

Την άνοιξη του 2020, η DS Automobiles παρουσίασε στα κοινωνικά της δίκτυα, μια σειρά από σκίτσα που λέγονταν #SM2020. Αυτά τα σχέδια ήταν το αποτέλεσμα ενός εσωτερικού διαγωνισμού δημιουργίας, μεταξύ των σχεδιαστών του DS Dedign Studio Paris, με θέμα μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση της SM.

Έτσι, προέκυψε η SM Tribute. Ένα εντυπωσιακό πρωτότυπο μοντέλο, με το οποίο η DS Automobiles γιορτάζει δέκα χρόνια τέχνης και κομψότητας. Φυσικά παραπέμπει στην εμβληματική SM του 70. Έχοντας άμεση σχέση εκείνου του μοντέλου με τη σημερινή σχεδιαστική προσέγγιση. Η οποία γίνεται έντονα αντιληπτή χάρη στο μπροστινό μέρος και το προφίλ που χαρακτηρίζεται από το μακρύ καπό. Η διχρωμία του αμαξώματος, αποτελεί επανερμηνεία του χρώματος Gold Leaf από το 1971 και προσδίδει μια πινελιά πολυτέλειας.

Η SM δεν είχε εμφανή μπροστινή γρίλια και τη θέση της καταλάμβανε ένα πολύ μεγάλο γυάλινο τμήμα που κάλυπτε τα φωτιστικά σώματα και την πινακίδα κυκλοφορίας. Μετά από πενήντα χρόνια, αυτό το γυάλινο τμήμα γίνεται μια τρισδιάστατη οθόνη που φωτίζεται μέχρι τη μέση της.
Πλαισιωμένη από μια φωτιστική υπογραφή που αποτελείται από τρεις μονάδες σε κάθε πλευρά.

Όπως και στο παρελθόν. Πλαισιώνεται από οκτώ φώτα ημέρας με κάθετα στοιχεία των DRL, που συναντώνται με τα κυρίως φωτιστικά σώματα, σχηματίζοντας ένα τριγωνικό μοτίβο όπως στην πλώρη ενός πλοίου.

Πίσω ξεχωρίζουν τα δύο μεγάλα παράθυρα, ενώ το φινιστρίνι κάνει το πίσω μέρος να μοιάζει ότι επιπλέει σε σχήμα S. Φυσικά, οι πίσω τροχοί, των 22 ιντσών, καλύπτονται εν μέρει με αφαιρούμενα μέρη.

Η SM Tribute διατηρεί τις εντυπωσιακές αναλογίες του αρχικού μοντέλου, αλλά με μια πιο μυώδη και δυναμική παρουσία. Το μακρύ καπό αναμφίβολα είναι αυτό που τονίζει τους δεσμούς με το παρελθόν. Το μήκος της σύγχρονης SM αγγίζει τα 4,94μ., (+3εκ. από το αρχικό μοντέλο), το πλάτος τα 1,94μ. (+14εκ.) και το ύψος τα 1,34μ. (+2εκ.).

Στο εσωτερικό, η σχεδίαση του 1970 έχει και αυτή με τη σειρά της εκμοντερνιστεί διατηρώντας όμως το χαρακτηριστικό σχήμα του ταμπλό με τα οβάλ όργανα. Ακολουθώντας τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα της αρχικής SM, στο σημερινό πρωτότυπο οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μία κυρτή «κονσόλα-οθόνη». Το σύστημα διεύθυνσης είναι τεχνολογίας steer-by-wire, ενώ «ήχος και φως» περιβάλλουν αρμονικά τους επιβάτες στο εσωτερικό.

Οι επενδύσεις σε ιβουάρ απόχρωση, αποτελούνται από δέρμα και αλκαντάρα. Η μεγάλη οθόνη στο μπροστινό μέρος του ταμπλό, προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες επιλογής από πλήθος επενδύσεων και υλικών!

Η SM Tribute αν και μας ταξιδεύει στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες από τα σημερινά μοντέλα της DS Automobiles. Κυρίως όμως, μας προετοιμάζει για τα μελλοντικά δημιουργήματα της γαλλικής φίρμας.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

FORD Ranger PHEV: Οι επαγγελματίες στην…πρίζα (video)

Η FORD Pro μπαίνει σε...ηλεκτρικά μονοπάτια, αφού στην πλούσια γκάμα της προσθέτει και το plug-in υβριδικό Ranger.     Ο δρόμος του εξηλεκτρισμού, που έχουν επιλέξει όλες...

VOLVO Electric Days: Ηλεκτρικές προσφορές

H VOLVO αφιερώνει τρεις ημέρες στα αμιγώς ηλεκτρικά της μοντέλα, προσφέροντας μοναδικές προσφορές σε ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα.     Το VOLVO Electric Days είναι η γιορτή των ηλεκτρικών...

Ο Antonio Banderas οδηγεί την MERCEDES-BENZ E-Class της κόρης του (video)

Ο Antonio Banderas, η κόρη του Stella και η MERCEDES-BENZ E-Class είναι οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας μικρού μήκους.     Μια ιστορία με οικογενειακές στιγμές του Antonio...

BENTLEY Flying Spur: Τετράπορτο supercar 782 ίππων (video)

Η τέταρτη γενιά της BENTLEY Flying Spur, συνεχίζει να θεωρείται το απόλυτο πολυτελές σεντάν υψηλών επιδόσεων, αφού είναι ακόμα ισχυρότερη.     Η νέα BENTLEY Flying Spur...

KIA EV9: Συλλέκτης βραβείων

Η σχεδιαστική πρωτοτυπία του KIA EV9 είχε ως αποτέλεσμα να προσθέσει ένα ακόμα βραβείο, εμπλουτίζοντας την πλούσια συλλογή του, μόλις έναν χρόνο μετά από...

Παρκάρισμα: Oι Ευρωπαίοι που δυσκολεύονται περισσότερο – Που κατατάσσονται οι Έλληνες

Συμβουλές στο διαδίκτυο αναζητούν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί για το πως θα καταφέρουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Κάτι για το οποίο μάλλον δεν αγχώνονται...

To FORD Explorer ήρθε στην Ελλάδα: Οδηγήστε το

Το νέο FORD Explorer βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να πραγματοποιήσουν άμεσα test drive.     Το νέο Explorer, το ολοκαίνουργιο αμιγώς ηλεκτρικό...

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Σε…διακοπές η αγορά

Η ανοδική πορεία της αγοράς αυτοκινήτων στην Ελλάδα, πάτησε...φρένο τον Αύγουστο. Με τις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών να παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο...