Δοκιμή Fiat Panda CNG: Για… Panda οικονομία !

Κοινοποίησε το άρθρο

Το Fiat Panda  είναι το best-seller της Fiat στα αυτοκίνητα πόλης, με έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια και μεγάλα μερίδια και στην Ελληνική αγορά. Όμως δεν σταματά εδώ. Παρουσιάζεται ακόμη πιο ολοκληρωμένο χρησιμοποιώντας για την κίνηση του φυσικό αέριο που προσφέρει κορυφαία οικονομία και πρακτικότητα.

 

Η Fiat πρωτοπόρος αυτής της τεχνολογίας

Η Fiat ξέρει πολύ καλά το φυσικό αέριο. Πρώτη το 1997 διέθεσε στην αγορά το πρώτο εργοστασιακό αυτοκίνητο CNG (Marea Bipower).Είναι ηγέτης σε αυτή την τεχνολογία αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, περισσότερα από 750.000 οχήματα έχουν πωληθεί στην Ευρώπη, τόσο επιβατικά, όσο και επαγγελματικά.  Από αυτά τα 300.000 είναι  Fiat Panda CNG

Συγκεκριμένα το Fiat Panda CNG αποτελεί ιδανική περίπτωση εφαρμογής συστήματος κίνησης με φυσικό αέριο αφού προσφέρει εξαιρετική οικονομία όπου και αν κινείσαι, ενώ με το διπλό σύστημα καυσίμου έχει και μεγαλύτερη αυτονομία. Παράλληλα εξαιρετικά χαμηλές στο σύνολο τους είναι και οι εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα οχήματα (υβριδικά ή μη) που χρησιμοποιούν βενζίνη ή diesel. Και φυσικά ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι μιλάμε για εργοστασιακό σύστημα CNG της Fiat, που προσφέρει τόσο ασφάλεια, όσο και αξιοπιστία, ενώ φυσικά απολαμβάνει της εργοστασιακής εγγύησης. 

 

Γιατί να επιλέξεις Fiat Panda  με φυσικό αέριο;

Με χαρτί και μολύβι αν καταγράψεις τα συν και πλην (αν βρεις κάποιο), η χρήση φυσικού αερίου ως καύσιμο αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο άμεση και προσιτή λύση στο ευρύ κοινό για μετακινήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος, αλλά και το μικρότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Παρακάτω είναι τα κυριότερα σημαντικά οφέλη

  • Προσφέρει κορυφαία οικονομία στο κόστος καυσίμου (χαμηλή κατανάλωση και χαμηλό κόστος καυσίμου). Ενδεικτικά ένα Panda CNG απαιτεί λιγότερο από 3 ευρώ για κάθε 100χλμ.
  • Αποτελεί την πλέον φιλική προς το περιβάλλον λύση, τόσο λόγο του τρόπου παραγωγής του καυσίμου, όσο και λόγο της σύνθεσης του. Σε σχέση με τη βενζίνη, η μείωση των εκπομπών CO2 ξεπερνά το 20% ενώ η μείωση των εκπομπών ΝΟΧ το 50%. Επίσης μηδενικές είναι οι εκπομπές μικροσοματιδίων από την καύση.
  • Tη μεγάλη ευελιξία και αυτονομία. Η δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου και βενζίνης προσφέρει στον οδηγό την επιλογή καυσίμου ανά πάσα στιγμή, ενώ ενισχύει σημαντικά την αυτονομία η οποία στο Panda CNG ξεπερνά τα 1.000χλμ.
  • Είναι μια εργοστασιακή λύση που παρέχει απόλυτη ασφάλεια και κορυφαία αξιοπιστία. Παράλληλα η σύνθεση του καυσίμου μειώνει τις επικαθήσεις στον κινητήρα και τη φθορά του.
  • Η επέκταση του δικτύου ανεφοδιασμού που πλέον και στην Ελλάδα επιτρέπει σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει άμεση πρόσβαση στο CNG.
  • Το κόστος αγοράς που ειδικά στην περίπτωση του Panda CNG (11.990 ευρώ) διαφέρει ελάχιστα σε σχέση με εκείνο ενός συμβατικού βενζινοκίνητου οχήματος, εξασφαλίζει οικονομία για το χρήστη από το 1οχιλιόμετρο λειτουργίας.

 

Με τιμή 11.990 ευρώ, το Panda CNG καθιστά τα οφέλη της κίνησης με φυσικό αέριο πιο προσιτά από ποτέ.  

 

Κοιτάει στα μάτια ακόμη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα !

Σας εξηγούμε αμέσως γιατί το λέμε αυτό. Πρώτον, ο εξαιρετικά φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας του Panda CNG, με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα Twinair απόδοσης 80 ίππων, επιβεβαιώθηκε και στις δοκιμές eco-test του Γερμανικού οργανισμού ADAC, όπου το μοντέλο της Fiat ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που απόσπασε τη μέγιστη βαθμολογία των 5 αστεριών. Τα υπόλοιπα 6 αυτοκίνητα που κατέκτησαν τη μέγιστη βαθμολογία ήταν όλα αμιγώς ηλεκτρικά, όμως εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το μεγάλο -ακόμη τουλάχιστον- κόστος αγοράς τους σε σχέση με το εκείνο του Panda, την έλλειψη δικτύων φόρτισης που σίγουρα λειτουργεί ακόμη αποτρεπτικά για την αγορά ηλεκτρικού ενώ υπολείπονται σημαντικά σε συνολική αυτονομία.

Άρα λοιπόν, εν έτει 2019 το Panda CNG, μας προσφέρει μετακινήσεις φιλικές προς το περιβάλλον αντίστοιχες με ένα ηλεκτρικό, εξαιρώντας όλες τις άλλες “δυσκολίες” της νέας τάξης πραγμάτων της αυτοκίνησης.

Τα Fiat Panda CNG, παράλληλα με τον οικολογικό του χαρακτήρα, διαθέτοντας κορυφαία αυτονομία (άνω των 1.000χλμ.) χάρη στις δεξαμενές φυσικού αερίου (12 κιλά), αλλά και το ρεζερβουάρ βενζίνης (35 λίτρα)

Το Panda CNG, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της Fiat, καλύπτεται από 5ετη εργοστασιακή εγγύηση