Ρομπότ φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Έρχονται τα ρομπότ που θα αναλαμβάνουν να φορτίζουν τα ηλεκτρικά μας οχήματα στο μέλλον, χωρίς να χρειάζεται η δική μας παρουσία.

Σε μια εποχή που η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλάζει σταδιακά την καθημερινότητά μας, τα ρομπότ αρχίζουν να έχουν και αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλωστε ταιριάζουν σε έναν…κόσμο με τεχνητή νοημοσύνη, αυτόνομη οδήγηση και…εξηλεκτρισμό των μετακινήσεών μας.

Μέχρι τώρα έχουμε δει ρομπότ, όπως αυτά της ΤΟΥΟΤΑ, τα οποία στόχο τους έχουν να συνυπάρχουν και να βοηθούν τους ανθρώπους. Ακόμα και Robotaxi, τα οποία σας παρουσίασε πρόσφατα το gonews.gr, θα δούμε σύντομα στους δρόμους.
Με την ηλεκτροκίνηση όμως να φαντάζει ως…μονόδρομος πλέον, τα ρομπότ ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά και στον τομέα της φόρτισης των αυτοκινήτων.

Η HYUNDAI μάλιστα δοκιμάζει ένα ρομπότ αυτόματης φόρτισης (ACR) για ηλεκτρικά οχήματα, το οποίο μπορεί να συνδέσει ένα καλώδιο στη θύρα φόρτισης του οχήματος και να το αφαιρέσει ξανά μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση.

Το παρακάτω βίντεο ξεκινά με μια σκηνή στην οποία το HYUNDAI Ioniq 6 παρκάρει αυτόνομα σε μια θέση φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Μόλις το όχημα ακινητοποιηθεί, το ρομπότ επικοινωνεί με το όχημα για να ανοίξει τη θύρα φόρτισης, υπολογίζοντας την ακριβή θέση και τη γωνία μέσω κάμερας που είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό.

Στη συνέχεια, το ρομπότ παίρνει τον φορτιστή και τον στερεώνει στη θύρα φόρτισης του οχήματος, ξεκινώντας έτσι τη φόρτιση. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, το ρομπότ αφαιρεί τον φορτιστή, τον επιστρέφει στη θέση του και κλείνει το κάλυμμα της θύρας φόρτισης του οχήματος.

«Το ACR θα φροντίσει να γίνει η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων ευκολότερη και πιο βολική, ειδικά σε σκοτεινούς χώρους. Θα βελτιώσει επίσης την προσβασιμότητα, ιδιαίτερα για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, καθώς τα καλώδια φόρτισης γίνονται παχύτερα και βαρύτερα με σκοπό να επιτευχθεί φόρτιση υψηλής ταχύτητας» δήλωσε ο κ. Dong Jin Hyun, Head of Robotics Lab του Hyundai Motor Group. «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το ACR για αυξημένη ασφάλεια και περισσότερη άνεση, ώστε όλοι οι πελάτες ηλεκτρικών οχημάτων να μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από τη χρήση του σε σταθμούς φόρτισης».

Το εργαστήριο Robotics της HYUNDAI εξέτασε διάφορες μεταβλητές κατά την ανάπτυξη του ACR, όπως η θέση στάθμευσης του οχήματος, το σχήμα της θύρας φόρτισης, ο καιρός, τα πιθανά εμπόδια και το βάρος του καλωδίου φόρτισης.

Προκειμένου ένα ρομπότ να στερεώσει έναν φορτιστή στη θύρα φόρτισης με ασφάλεια, απαιτείται τεχνολογία λογισμικού που μπορεί να υπολογίσει ταυτόχρονα αυτές τις πολλαπλές μεταβλητές. Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος που εφαρμόζει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), βασισμένη σε 3D κάμερα, σε ρομπότ, ενώ η τεχνολογία ελέγχου που βασίζεται σε αυτήν την εφαρμογή επιτρέπει στα ρομπότ να χειρίζονται με ακρίβεια φορτιστές μεγάλου βάρους.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς κάλυμμα προστασίας, οι μηχανικοί κατασκεύασαν έναν ειδικό υπαίθριο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και αξιολόγησαν την απόδοση του σε διάφορες συνθήκες. Επιπλέον, εγκατέστησαν έναν πόλο ασφαλείας με ενσωματωμένο αισθητήρα λέιζερ γύρω από το ρομπότ, για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων, επιτρέποντάς του να ανιχνεύει σταθερά και κινούμενα εμπόδια.

Η HYUNDAI υποστηρίζει ότι τα ρομπότ αυτόματης φόρτισης θα αυξήσουν σημαντικά την άνεση της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και, εάν συνδυαστούν με συστήματα ελέγχου αυτόνομης στάθμευσης στο μέλλον, μπορούν να βελτιώσουν τη χρήση τους με τη διαδοχική φόρτιση πολλών σταθμευμένων οχημάτων.

Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι αν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την καθιερωμένη ερώτηση στους ιδιοκτήτες των οχημάτων: «να το φουλάρω;».
Αν καθαρίζουν και τα τζάμια, θα είναι ακόμα πιο χρήσιμα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Με PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα

  Ο οδηγός αγώνων Romain Dumas ανέβηκε με μια PORSCHE 911 στα 6.734 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κανένα αυτοκίνητο δεν έχει ανέβει...

MOSKVICH: Δυναμική επιστροφή

  Η MOSKVICH αναβιώνει στην αγορά της Ρωσίας, έχοντας ανοδική πορεία, αλλά με προερχόμενη από την Κίνα πλέον υποστήριξη.     Η MOSKVICH αποτελούσε ένα από τα σύμβολα...

Συνεργασία BMW και MERCEDES-BENZ: Η ηλεκτροκίνηση ενώνει

  Η BMW και η MERCEDES-BENZ θα δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος στην Κίνα, με στόχο την προώθηση της πολυτελούς εμπειρίας της ηλεκτροκίνησης   Η...

Ημερολόγιο Pirelli 2024 με τη γοητεία της Naomi Campbell

Με τον τίτλο ‘Timeless’ παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το Ημερολόγιο Pirelli 2024, το οποίο δημιούργησε ο Prince Gyasi.   Το ετήσιο ημερολόγιο της Pirelli έχει καθιερωθεί πλέον...

CITROEN C3 σε τιμή έκπληξη

Με κορυφαία επίπεδα εξοπλισμού το CITROEN C3, μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρεται και με δελεαστική τιμή.   Το CITROEN C3 αναμφίβολα είναι το “best seller”...

Το μέλλον της TOYOTA στην Ευρώπη

Τα πρόσφατα εξηλεκτρισμένα προϊόντα, οι τεχνολογίες και τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας ήταν το θέμα του Toyota Motor Europe 2023 Kenshiki.   Kenshiki σημαίνει διορατικότητα στα...

4ος Αγώνας Επάθλου Χωμάτινης Ατομικής Χρονομέτρησης

  Στην πίστα “Iaveris Park” φιλοξενήθηκε ο τέταρτος και τελευταίος αγώνας για το 2023, του Επάθλου Χωμάτινης Ατομικής Χρονομέτρησης.     Η διαδρομή περιλάμβανε 600 μέτρα ασφάλτου και...

42ο Ράλι Παλάδιο 2023

  Με το Ράλι Παλάδιο έπεσε η αυλαία στο Κύπελλο Ράλι Ασφάλτου Νοτίου Ελλάδος, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι Ιστορικών Αυτοκινήτων, στο Κύπελλο Ράλι Ασφάλτου Ιστορικών...