Στην Βεγορίτιδα με Jeep Compass 2.0MTJ 170hp 4×4 Trailhawk

Κοινοποίησε το άρθρο

Ευκαιρία για ημερήσια απόδραση στην καρδιά του καλοκαιριού και με συντροφιά ένα πραγματικό όχημα πολλαπλών δυνατοτήτων και θα πούμε όχι ; Ο λόγος για την λίμνη Βεγορίτιδα και φυσικά το Jeep Compass στην έκδοση 2.0MTJ 170hp 4×4 Trailhawk

Μια λίμνη – τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου είναι λίμνη της Μακεδονίας, και η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση της Ελλάδας. Έχει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας και στους Δήμους Αμυνταίου και Έδεσσας. Περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας. Κοντά της βρίσκονται η κωμόπολη Άρνισσα και η κωμόπολη Αμύνταιο. Η λίμνη έχει έκταση 54,31 km2, μέγιστο μήκος 14,8 km, μέγιστο πλάτος 6,9 km, μέγιστο βάθος 70 m και βρίσκεται σε υψόμετρο 540 m.

Το Jeep Compass Trailhawk επαναπροσδιορίζει την έννοια “άνευ ορίων”. Το σήμα Trail Rated® υποδηλώνει ότι έχει υποβληθεί σε μία σειρά εξαντλητικών δοκιμών σε πέντε κατηγορίες (πρόσφυση, ευελιξία, επαφή τροχών, διέλευση από νερό και απόσταση από το έδαφος) που αποδεικνύουν τις off-road δυνατότητές του σε μερικές από τις πιο σκληροτράχηλες διαδρομές 

Η Βεγορίτιδα αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πουλιών και μαζί με τη λίμνη Πετρών αποτελεί ένα σχεδόν ενιαίο οικοσύστημα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 162 είδη πουλιών από τα οποία φωλιάζουν τα 87. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στα χαμηλά βράχια γύρω από τη λίμνη φωλιάζει το κινδυνεύον χρυσογέρακο. Στη λίμνη ζούνε αρκετά σπάνια είδη, όπως οι αργυροπελεκάνοι, οι ροδοπελεκάνοι, οι λαγγόνες και οι βαλτόπαπιες. Στους καλαμιώνες και στα δέντρα αναπαράγονται ερωδιοί (λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυκτοκόρακες και σταχτοτσικνιάδες), ενώ συναντά κανείς πολύ μεγάλους αριθμούς από σκουφοβουτηχτάρια. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε χρυσαετοί, θαλασσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, πετρίτες, κιρκινέζια, νανογέρακα, κ.ά. Από χήνες και άλλα παπιά συναντά κανείς βαρβάρες, γκισάρια, βουκεφάλες, καπακλήδες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, φερεντίνια, μαυροκέφαλες πάπιες, και πρασινοκέφαλες πάπιες. Άλλα είδη που συμπληρώνουν την ορνιθοπανίδα είναι: λευκοπελαργοί, χαλκόκοτες, κύκνοι, μαυροβουτηχτάρια, αλκυόνες, πορφυροτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, μαχητές, νανοσκαλίδρες, δρεπανοσκαλίδρες, μπεκατσίνια, κοκκινοσκέληδες, φαλαρίδες, αργυρογλάρονα, ποταμογλάρονα, χαλκοκουρούνες, κούκοι, τσιχλοποταμίδες και διπλοκεφαλάδες. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το μέγεθος της Βεγορίτιδας επιτρέπει την διαχείμανση χιλιάδων πουλιών, ιδιαίτερα όταν οι άλλες λίμνες της περιοχής παγώνουν.

Το Jeep Compass Trailhawk εξοπλίζεται με κινητήρα 2,0 λίτρων MultiJet II ισχύος 170 HP, αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων και σύστημα τετρακίνησης 4X4 Jeep ® Active Drive Low με πρόσθετη επιλογή αργών σχέσεων. Με την πρόσθετη λειτουργία Rock του Selec-Terrain™ και το Jeep ® Active Drive Low, το Compass μπορεί να κινηθεί σε βραχώδη εδάφη, χάρη στην ιδιαίτερα ‘’κοντή’’ τελική σχέση διαφορικού που φτάνει το εντυπωσιακό crawl ratio 20:1, σε συνδυασμό με το Σύστημα Ελέγχου Κατάβασης.

Αυτό το προηγμένο σύστημα offroad οδήγησης που διατίθεται αποκλειστικά στην έκδοση Trailhawk διευκολύνει την κάθοδο σε δύσκολο έδαφος ελέγχοντας αυτόματα την ταχύτητα κάθε τροχού ξεχωριστά, για να μπορείτε να κατέβετε με ασφάλεια από την κορυφή του βουνού. Δεν έχει σημασία πόσο βραχώδης είναι η διαδρομή, πόσο πλατύ είναι το ποτάμι ή πόσο ολισθηρή είναι η πλαγιά – το Trail Rated Jeep ® Compass Trailhawk έχει φτιαχτεί για να σας δείχνει τον δρόμο

Η Βεγορίτιδα τα τελευταία χρόνια δείχνει σημάδια σχετικής επανάκαμψης μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης. Οι βιομηχανικές μονάδες της ΔΕΗ, τα λιγνιτωρυχεία, τα εργοστάσια λιπασμάτων και οι γεωργικές δραστηριότητες είχαν αλλοιώσει δραματικά την ποιότητα και την ποσότητα των νερών της. Παλαιότερα, στην περιοχή της Άρνισσας απλωνόταν μια μεγάλη και όμορφη χρυσή αμμουδιά και πολλοί τουρίστες από το εξωτερικό την επισκέπτονταν για αναψυχή. Πλέον οι βασικότεροι κίνδυνοι για τη Βεγορίτιδα είναι η περιοδική μείωση της στάθμης της, η ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα από αγροτικές καλλιέργειες και αστικά λύματα, η λαθροθηρία, η παράνομη αλιεία και η επέκταση των καλλιεργειών.

Το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων προσφέρει δύναμη και αποδοτικότητα, εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο. Οι σχέσεις μετάδοσης είναι άριστα προσαρμοσμένες στο μέγεθος, το βάρος και τη δομή του Jeep ® Compass και σας επιτρέπουν να ξεκινήσετε άμεσα την επόμενη περιπέτεια σας ενώ η κοντή κλιμάκωση των μεσαίων σχέσεων προσφέρει ομαλή μετάβαση σε συνθήκες οδήγησης που προσφέρουν οικονομία στον αυτοκινητόδρομο.
Το Jeep Compass διαθέτει έναν βενζινοκινητήρα 2,0 λίτρων MultiJet II που αποδίδει 170 HP  ενώ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο εννέα ταχυτήτων και σύστημα τετρακίνησης 4×4.

 

Απλά επέλεξε που θέλεις να πας

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις Selec-TerrainTM με μια κίνηση για να προσαρμόσετε το σύστημα στις τρέχουσες συνθήκες ή επιτρέψτε στη λειτουργία Auto να κάνει την περισσότερη δουλειά για εσάς.
Auto:  Η λειτουργία Auto καλύπτει όλες τις συνθήκες οδήγησης, εμπλέκοντας και απεμπλέκοντας τη μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς ώστε να εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο και κορυφαία οδική συμπεριφορά, σε συνδυασμό με κορυφαία οικονομία.
Snow: Επιλέξτε τη λειτουργία Snow για μόνιμη τετρακίνηση και κορυφαία πρόσφυση. Οι τάσεις υπερστροφής ελαχιστοποιούνται και βελτιώνεται η κατευθυντικότητα και η ευστάθεια όταν χρειαστεί.
Mud:  Με την επιλογή της λειτουργίας Mud, το σύστημα τετρακίνησης προσαρμόζεται κατάλληλα για κορυφαία πρόσφυση σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ η πρόσθετη ελεγχόμενη ολίσθηση των τροχών δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε δύσκολες καταστάσεις.
Sand:  Ενεργοποιήστε τη λειτουργία Sand για κορυφαία πρόσφυση και ελεγχόμενη ολίσθηση των τροχών με τις ειδικά προσαρμοσμένες σχέσεις μετάδοσης των διαφορικών και του κιβωτίου μετάδοσης, σε σαθρά, αμμώδη οδοστρώματα.

Φωτογραφίες: Π. Τζερτζεβέλης
Info Βεγορίτιδα: naturagraeca/wikipedia