10 χρόνια Mazda με τη σχεδιαστική φιλoσοφία Kodo

Κοινοποίησε το άρθρο

Με την σχεδιαστική έκφραση “Kodo – Soul of Motion” ο επικεφαλής σχεδιαστής Ikuo Maeda καθόρισε μία νέα και πιο τολμηρή πορεία στο σχεδιασμό της Mazda. Παρουσιάστηκε πριν 10 χρόνια στην Διεθνή Έκθεση του LA το πρωτότυπο Shinari, και από εκείνη τη μέρα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον καθορισμό και την εξέλιξη του design της Mazda.

Μία δεκαετία και ένα επίπεδο εξέλιξης από τότε, το Kodo Design γίνεται όσο ποτέ άλλοτε δημοφιλές, και τα αυτοκίνητα που σχεδιάζονται με γνώμονα τη συγκεκριμένη προσέγγιση, συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεύσεις, όπως το World Design Car of the Year, στο Mazda3 το 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

VOLVO Cars με…βιοαέριο

Το πρώτο της κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο στην Κίνα δημιουργεί η VOLVO Cars χρησιμοποιώντας το βιοαέριο       Η αναζήτηση εναλλακτικών, πιο «καθαρών» πηγών ενέργειας συνεχίζεται, με αποτέλεσμα,...

Εαρινό Ράλι ΦΙΛΠΑ 2024

Με τη συμμετοχή 80 αυτοκινήτων, που είχαν προορισμό τις Σπέτσες, διοργανώθηκε, για άλλη μια φορά το Εαρινό Ράλι ΦΙΛΠΑ φέρνοντας εικόνες από άλλες εποχές,...

Ε65 : Στην κυκλοφορία το νέο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (video)

Δύο σημαντικά τμήματα του αυτοκινητόδρομου Ε65 παραδόθηκαν στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα τις ταχύτερες μετακινήσεις σε προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας     Με την παράδοση στην κυκλοφορία του...

Από την πρώτη του παρουσίαση πριν δέκα χρόνια, το Kodo Design ήταν ο πυρήνας του σχεδιασμού αρκετών αυτοκινήτων της Mazda – από την νέα υλοποίηση του εμβληματικού Mazda MX-5 roadster, μέχρι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της Mazda, το MX-30.

Εντούτοις η βασική ιδέα του Kodo Design παραμένει αναλλοίωτη: ανακάλυψη του δυναμισμού και της ακαταμάχητης γοητείας της φυσικής κίνησης μέσα από ένα ακίνητο αντικείμενο.

Η λέξη Kodo ουσιαστικά μεταφράζεται ως “καρδιοχτύπι”, με την προσθήκη όμως της έννοιας ότι ‘δίνω πνοή σε κάτι’, «δίνω ψυχή»  

Τα πρώτα σχέδια εμπνεύστηκαν έντονα από την εικόνα ενός τσιτάχ έτοιμο να επιτεθεί, ενώ τα πιο πρόσφατα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην πρόκληση ενός ισχυρού και συναισθηματικού σχεδιασμού με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Ένα σημείο καμπής για αυτήν τη δεύτερη φάση του Kodo Design ενσαρκώνεται με τα δύο εντυπωσιακά πρωτότυπα RX-Vision και Vision Coupe.

Μετά από δέκα χρόνια συνεχούς επιτυχίας, το Kodo Design συνεχίζει να εξωθεί τα όρια του σχεδιασμού των αυτοκινήτων, και να καθορίζει το μέλλον της Mazda.