Δοκιμή: Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS

Κοινοποίησε το άρθρο

Είναι γεγονός! Το νέο και εξαιρετικό σε όλα του Nissan Micra, έρχεται με έναν κινητήρα 1000 κ.εκ., υπερτροφοδοτούμενο, που αποδίδει 100 ίππους!

Και όπως γράψαμε και στη δοκιμή του Nissan Micra 1,5 dCi το ιαπωνικό μικρό μοντέλο ήρθε ολοκληρωτικά αλλαγμένο, εκπλήσσοντας θετικά τον ειδικό τύπο και κατ’ επέκταση το αγοραστικό κοινό. Στο μοντέλο της δοκιμής μας λοιπόν, πέρα από την εντυπωσιακή του σχεδίαση, την κορυφαία ποιότητα κατασκευής, την προηγμένη τεχνολογία και την πολύ καλή οδική συμπεριφορά, το Micra ξεχωρίζει για ένα λόγο ακόμα: διαθέτει έναν φρέσκο κινητήρα 1000 κ.εκ., απόδοσης 100 ίππων και 160 Nm ροπής.

 

Το αντίδοτο του diesel

Ο ολοκαίνουργιος,  υπερτροφοδοτούμενος IG-T βενζινοκινητήρας του  1.0 λίτρου,  αποδίδει 100 ίππους,  μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων πέντε σχέσεων. Η τοποθέτησή του στο Nissan MICRA,  σηματοδοτεί το ντεμπούτο του συγκεκριμένου κινητήρα σε όχημα της Συμμαχίας και περιλαμβάνει παγκόσμιες πρωτιές σε τεχνολογίες, για κινητήριο μηχανικό σύνολο βενζίνης του 1.0 λίτρου. Σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς Euro6d-Temp, ο νέος κινητήρας έρχεται να αντικαταστήσει το βενζινοκίνητο σύνολο 0.9 lt των 90PS. Τα οφέλη από αυτή την αναβάθμιση έγκειται στη μεγαλύτερη (+10 PS) ισχύ, όπως  και στη  μεγαλύτερη ροπή (+20 Nm) σε όλο το εύρος στροφών, καθώς και στις  χαμηλότερες εκπομπές CO2 (-13 έως -15 g / km, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού), αλλά και στην  οικονομία καυσίμου (-0,6 έως -0,7 l / 100 km, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού), γεγονός που “μεταφράζεται” σε μειωμένο κόστος χρήσης.

Ο κινητήρας αυτός ταιριάζει γάντι στο χαρακτήρα του Micra, καθότι προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις χωρίς να είναι απαιτητικός σε καύσιμο. Το μοτέρ συνεργάζεται με ένα 5ταχυτο κιβώτιο το οποίο διαθέτει μακριά κλιμάκωση, προς όφελος βέβαια της μειωμένης κατανάλωσης

 

Ευχάριστο σε κάθε διαδρομή

Όπως και η diesel έκδοση του Micra, έτσι και η βενζινοκίνητη των 1000κ.εκ. διαθέτει μια πολύ καλή οδική συμπεριφορά, με το ιαπωνικό μικρό, να είναι άνετο, στιβαρό κι ευχάριστο. Ο κινητήρας τραβάει καλά, ανεβάζοντας τα νούμερα στο ταχύμετρο σβέλτα, ενώ η ανάρτηση παρά το σφιχτό set up της, έχει διττό χαρακτήρα προσφέροντας άνεση και πολύ καλά επίπεδα πρόσφυσης. Ακόμα και υπό συνθήκες έντονης πίεσης, το Micra παίρνει λογικές κλίσεις, διατηρώντας πάντα τη πορεία του, με το τιμόνι να προσφέρει ικανοποιητική πληροφόρηση. Τώρα αν τυχόν το παρακάνετε, το ESP θα επέμβει διακριτικά και θα μαζέψει κάθε ατασθαλία του οδηγού. Βέβαια, η Nissan εξοπλίζει το νέο της μοντέλο με τα καλύτερα ηλεκτρονικά της αγοράς, ώστε να μετακινήστε απροβλημάτιστα και με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, το Micra διαθέτει τα συστήματα Intelligent Ride Control και Intelligent Trace Control. To τελευταίο ενεργοποιεί ελαφρά τα φρένα, για να διατηρήσει το αυτοκίνητο στην τροχιά που έχει επιλέξει ο οδηγός, με το Ride Control να κάνει χρήση του κινητήρα, των φρένων, αλλά και της λειτουργίας των αμορτισέρ, ώστε να διατηρεί πάντοτε σταθερό το αμάξωμα και να μην διαταράσσεται από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Ποιοτικό εσωτερικό

Η καμπίνα της βενζινοκίνητης έκδοσης του Micra δεν έχει διαφορές από αυτήν του πετρελαίου, ξεχωρίζοντας με τη ποιοτική και μοντέρνα κατασκευή της, αλλά και λόγω της τεχνολογίας που ενσωματώνεται σε αυτή.

Γενικότερα, το Nissan Micra είναι ένα μοντέλο που σε φτιάχνει, τόσο με την εξωτερική, όσο και με την εσωτερική του σχεδίαση! Η καλή θέση οδήγησης, οι άφθονοι προσφερόμενοι χώροι για μικρο-αντικείμενα, αλλά και η υψηλή εργονομία, διευκολύνουν την καθημερινότητα οδηγού κι επιβατών, ενώ η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής 7 ιντσών, δίνει τον απαραίτητο high tech τόνο!

Πολύ καλή για την κατηγορία όμως είναι και οι χώροι επιβατών. Στα πίσω καθίσματα δυο ενήλικες θα βολευτούν με άνεση, χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 300 λίτρων και είναι καλός για τα δεδομένα της κατηγορίας.

 

 

 

1,0Τ ή diesel;

Ένα καυτό ερώτημα που η απάντηση δεν είναι εύκολη, μιας και όλα έχουν να κάνουν με τις αγοραστικές ανάγκες του καθενός. Αν δεν κάνετε πολλά χιλιόμετρα ανά έτος και δεν θέλετε να ανέβετε πολύ σε budget, η έκδοση των 1,0 λτ. είναι ιδανική για όσους αρέσκονται να κινούνται στο κλεινόν άστυ, ενώ με την ίδια ευκολία θα κάνετε και ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο, μιας και το Micra είναι στιβαρό κι άνετο, ακόμα και με απαγορευτικές ταχύτητες στο κοντέρ. Γενικότερα ὀμως κι όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Micra ήρθε και θα μείνει, ανατρέποντας τα δεδομένα στην μικρή κατηγορία, μιας και προσφέρει πολλά σε εμφάνιση, οδηγικό επίπεδο και τεχνολογία.

Αλλάζει ο χάρτης στην κατηγορία των μικρών

Το νέο Nissan Micra έρχεται φουριόζο για να φέρει τα πάνω κάτω στην δημοφιλή κατηγορία των μικρών. Διαθέτει ένα πλήρες πακέτο το οποίο θέλγει τον τελικό αγοραστή. Σε όλα τα παραπάνω αν προσθέσετε την ελκυστική τιμή διάθεσης και το όνομα Nissan για την αξιοπιστία, τότε μιλάμε για ένα δυνατό παίχτη που στοχεύει την κορυφή της κατηγορίας.