OPEL GSe: Δυναμική, ηλεκτρική επιστροφή

Κοινοποίησε το άρθρο

Tα OPEL GSe επιστρέφουν! Το ακρωνύμιο, το οποίο στο παρελθόν σήμαινε “Grand Sport Einspritzung” (Grand Sport Injection), όπως στο Commodore GS/E και στο Monza GSE, αποκτά τώρα νέα σημασία.

Η OPEL θα αναβιώσει το GSe ως ένα νέο sub-brand, για τα δυναμικά, ηλεκτροκίνητα μοντέλα της.
Η αρχή θα γίνει με τα νέα Astra GSe και Astra Sports Tourer GSe.
Θα έχουν ισχύ 165 kW, δηλαδή 225 ίππους και μέγιστη ροπή 360 Nm. Η μικτή κατανάλωση καυσίμου θα κυμαίνεται σε 1,2-1,1λτ./100χλμ. και οι εκπομπές CO2 στα 26-25 γραμ./χλμ.
Τα νέα μοντέλα GSe θα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά και οδηγοκεντρικό χαρακτήρα.  Συγκριτικά με την υπόλοιπη οικογένεια Astra, θα έχουν πλαίσιο κατά 10 χιλιοστά χαμηλωμένο, βελτιωμένο σύστημα διεύθυνσης, φρένα και ανάρτηση.


Τα ελατήρια και τα αμορτισέρ λαδιού της εμπρός και πίσω ανάρτησης θα είναι ειδικά ρυθμισμένα για δυναμική οδήγηση, αλλά και για άνεση. Τα αμορτισέρ θα υιοθετούν την τεχνολογία KONI FSD (Frequency Selective Damping), που επιτρέπει διαφορετικά χαρακτηριστικά απόσβεσης στις υψηλές συχνότητες (έλεγχος ανάρτησης) έναντι των χαμηλών συχνοτήτων (έλεγχος αμαξώματος). Οι ρυθμίσεις του ESP έχουν γίνει ειδικά για τα μοντέλα GSe, με το όριο ενεργοποίησης να είναι προσαρμοσμένο προς τα πάνω, ώστε να ενισχύεται η δυναμική οδηγική συμπεριφορά.
Φυσικά, τα OPEL GSe θα έχουν και αισθητικές διαφοροποιήσεις.

Εξωτερικά, θα ξεχωρίζει η σχεδίαση των ζαντών αλουμινίου 18” (εμπνευσμένη από το ηλεκτρικό Manta GSe concept), ο εμπρός προφυλακτήρας, καθώς και το έμβλημα GSe στην πόρτα του χώρου αποσκευών.
Στο εσωτερικό, θα υπάρχουν εμπρός σπορ καθίσματα με επένδυση Alcantara.

Έκδοση GSe όμως θα έχει και το Grandland. Θα διαθέτει έναν turbo βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων και δύο ηλεκτροκινητήρες. Έναν σε κάθε άξονα, με την συνολική ισχύ να φτάνει τους 300 ίππους! Το plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης θα καθιστά το Grandland GSe ένα ηλεκτρικό όχημα με μόνιμη τετρακίνηση, το οποίο θα έχει και εξαιρετικές επιδόσεις. Η επιτάχυνση από στάση ως τα 100χλμ./ώρα θα έρχεται σε 6,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα θα φτάνει τα 235 χλμ./ώρα (135χλμ./ώρα με ηλεκτροκίνηση).
Η ανάρτησή του θα αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και έναν άξονα πολλαπλών συνδέσμων πίσω, με πιο σκληρά ελατήρια και αμορτισέρ με τεχνολογία KONI FSD.


Η εξωτερική σχεδίαση του Grandland GSe θα έχει αρκετά…προκλητικά στοιχεία. Όπως οι ζάντες αλουμινίου των 19”, ο πίσω διαχύτης και το λογότυπο GSe στην πίσω πόρτα. Ένα ακόμα στοιχείο διαφοροποίησης θα είναι ότι το Grandland GSe θα διατίθεται προαιρετικά με μαύρο καπό. Στο εσωτερικό, θα υπάρχουν εμπρός καθίσματα ‘performance’ με επένδυση Alcantara και πιστοποίηση AGR.
Το OPEL Grandland GSe αναμένεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 2023.